Egipt: Mubarak a fost eliberat, dar multe figuri ale Primăverii Arabe sunt în continuare în închisoare (AFP)

Egipt: Mubarak a fost eliberat, dar multe figuri ale Primăverii Arabe sunt în continuare în închisoare (AFP)

Fostul președinte egiptean Hosni Mubarak și-a recăpătat vineri libertatea, dar multe figuri ale Primăverii Arabe sunt încă după gratii: în Egiptul lui Sissi, revoluția din 2011 tocmai a fost lichidată în mod simbolic, comentează Agenția France Presse.

Farid al-Deeb, avocatul lui Mubarak, este cel care a anunțat vineri plecarea fostului președinte de la spitalul militar din Cairo, unde a stat cea mai mare parte din cei șase ani de detenție a sa. Fostul președinte a mers apoi la reședința sa aflată într-un cartier de lux.

Eliberarea lui Mubarak , care a condus țara neîntrerupt timp de 30 de ani, a spulberat definitiv aspirațiile apărute dintr-o revoluție ce nutrea speranța unui regim mai democratic.

În afară de Mubarak, fostul său ministru de interne Habib al-Adly, care simbolizează tortura și abuzurile regimului, a fost de asemenea achitat pentru omorurile în rândul manifestanților în timpul revoltei.

În schimb, Alaa Abdel Fattah și Ahmed Douma, doi dintre cei mai importanți lideri ai revoluției, sunt în continuare în închisoare.

De când actualul președinte egiptean Abdel Fattah al-Sissi, fost șef al armatei, l-a destituit pe predecesorul său islamist Mohamed Morsi în 2013, el conduce acum țara cu o mână de fier, eliminând orice formă de opoziție.

Mubarak a fost judecat în două mari dosare de la plecarea sa de la putere. El a fost acuzat în special că a incitat la omor împotriva manifestanților în timpul revoltei, în cursul căreia au fost ucise circa 850 de persoane. Condamnat la închisoare pe viață în 2012, Mubarak a fost declarat nevinovat în 2014. Pe 2 martie, Curtea de Casație a confirmat achitarea.

În opinia lui Abdel Ramadan, avocat al organizației de apărare a drepturilor omului 'Egyptian Initiative for Personal Rights', Mubarak a beneficiat de un tratament special în timpul procesului. ''Există o diferență între modul omenesc în care au fost tratați Mubarak și simbolurile regimului său și modul în care au fost tratați militanții din ianuarie 2011'', a declarat Abdel Ramadan.

Deși au fost eliberați militanți, unii dintre ei sunt sub un control judiciar strict. Ahmed Maher, fondatorul și purtător de cuvânt al 'Mișcării 6 Aprilie'', va trebui să meargă în fiecare seară la comisariatul de poliție din cartierul său și să-și petreacă noaptea acolo.

Joi, justiția a ordonat redeschiderea unei anchete pentru corupție în cazul lui Mubarak, legată de cadourile pentru familia sa din partea cotidianului guvernamental Al-Ahram, în valoare de un milion de dolari.

Săptămâna trecută, autoritățile au grațiat 203 deținuți în proceduri legate de interdicția de a manifesta. Dar nici un militant reputat nu a ieșit din închisoare.

Întrebați despre anunțul din 13 martie al justiției privind apropiata eliberare a lui Mubarak, foști manifestanți ai Primăverii Arabe au considerat că revoluția a fost ''inutilă''. ''Ideea care a devenit foarte clară pentru noi este că armata reprezintă problema'', declara unui dintre ei.

După destituirea lui Morsi de către armată, opoziția islamistă a fost și ea zdrobită. În august 2013, la Cairo s-a dat asaltul împotriva miilor de partizani ai lui Morsi. Circa 700 dintre ei au fost uciși.

În prezent, Egiptul lui Sissi se confruntă cu aceleași inegalități care au dus la revoluția din 2011. Țara cunoaște un nou regim autoritar și trece printr-o gravă criză economică. În noiembrie 2016, guvernul a lăsat să floteze moneda națională pentru a obține un împrumut de 12 miliarde de dolari de la FMI, făcând să explodeze inflația.

''În prezent, mulți consideră că regimul lui Mubarak era mai bun decât cel actual, fiind vorba în special de libertatea de gândire (...) Exista un spațiu mai larg pentru vocile opoziției, indiferent dacă era în presă sau la televiziune'', a declarat Mostafa Kamel el-Sayed, profesor de științe politice de la Universitatea din Cairo, precizând că ''sunt încă prezente condițiile care au dus la revoluția din ianuarie'', dar că exclude posibilitatea unei noi revoluții.

Organizații pentru drepturile omului acuză autoritățile egiptene de orchestrarea unor dispariții forțate, arestări arbitrare și alte detenții ilegale.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”