Efectul luptelor interne din SUA asupra Ucrainei. Un cunoscut expert în securitate explică ce înseamnă asta și pentru România
Președintele Volodimir Zelenski a vizitat România într-un moment complicat pentru Ucraina. Expertul în securitate Marius Ghincea arată, într-o analiză pentru „Adevărul”, că dincolo de dificultățile de pe front, incertitudinea cauzată de republicanii din SUA și riscul ca Washingtonul să reducă sprijinul pentru Kiev sunt marile probleme ale Ucrainei. Însă și România poate fi afectată.
Lupta dintre democrați și republicani afectează o lume întreagă. FOTO AFP
Odată cu creșterea republicanilor în SUA, sprijinul acordat Ucrainei ar putea fi redus, ceea ce ar echivala cu un dezastru pentru Kiev.
Marius Ghincea, lector la Syracuse University (SUA) şi cercetător la Institutul Universitar European din Florenţa, amintește că, pentru prima dată în istorie, Camera Reprezentaților a Congresului SUA a votat înlăturarea din funcție a președintelui ei, Kevin McCarthy, după ce republicanii s-au simțit trădați de faptul că acesta a trecut prin Cameră, cu ajutorul democraților, bugetului federal de „avarie”.
Problema este că acum postul va fi blocat pentru o perioadă destul de lungă, timp în care SUA nu vor mai putea aloca sprijin pentru Ucraina. pentru o anumită perioadă.
Rămâne Ucraina fără sprijinul Americii?
Problema este că fără banii și armele Americii, Ucraina nu va putea ține piept Rusiei, iar ascensiunea republicanilor vine să ridice semne de întrebare pe termen mediu și lung. „Rămâne de văzut dacă Congresul, Camera Reprezentanților va fi capabilă să aprobe un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, fără de care Ucraina nu poate continua războiul. Nu știm ce se va întâmpla, tocmai acesta e pericolul, incertitudinea. Pentru că incertitudina afectează calculele strategice ale tuturor actorilor. Camerea Reprezentanților Statelor Unite nu poate opera, nu poate funcționa până nu se alege un nou speaker și asta poate dura săptămâni la rând”, explică Ghincea.
Președintele Biden și democrații au o soluție pentru a ocoli blocajul, însă doar pe termen scurt. „Președintele Biden poate să folosească din alocările deja existente pentru a continua ajutorul, dar asta e doar pentru o perioadă limitată de timp. O lună, maxim două. Să sperăm însă că republicanii se vor mișca și vor pune un nou președinte al Camerei, care să fie rezonabil și să permită continuarea ajutorului pentru Ucraina”, adaugă Ghincea.
Marele pericol adus de schimbarea polilor de putere în SUA
Marele pericol, pe termen mediu și lung, este că republicanii, care sunt pe val în SUA, nu mai sunt dispuși să asigure același ajutor consistent Ucrainei, iar unii dintre ei nu ezită să vorbească chiar despre o renunțare totală. Republicanii solicită ca toată atenția și toate resursele să fie îndreptate spre problemele interne ale țării și rezolvarea acestora, înainte de a se implica în probleme internaționale.
„Cel mai periculos este faptul că în Statele Unite avem această polarizare politică care are influență asupra politicii externe. Vedeam foarte mult o mare parte a establishment-ului american din partea republicană care devine în ce în ce mai sceptic cu privire la Ucraina”, atenționează Ghincea.
El explică și de ce americanii, la fel ca europenii, sunt tot mai dezinteresați de Ucraina, iar mulți dintre ei ar vrea ca SUA să pună pur și simplu capăt ajutorului dat Kievului.
„Populația urmează semnalele elitelor. Deci dacă elitele sunt sceptice și populația va urma elitele. În ceea ce privește establishment-ul republican, vedem că unul dintre cele mai importante think-tank-uri republicane, Heritage Foundation, care este istoric cel mai influent think-tank, cea mai influentă fundație republicană care are o influență masivă asupra politicii republicane, a devenit în ce în ce mai virulent anti-Ucraina în ultimele luni”, arată expertul.
România ar putea fi afectată
Însă pe termen mediu și lung nu doar Ucraina ar putea fi afectată de schimbarea de viziune din interiorul SUA. Semne de îngrijorare planează și în ce privește celalalte țări din Estul Europei, inclusiv România.
„Vedem și că republicanii din diversele cercuri care ar urma să populeze instituțiile de forță din Departamentul Apărării, departamentul de stat, devin și ei din ce în ce mai sceptici față de Ucraina. Asta înseamnă că oricine ajunge la Casa Albă din partea republicană, nici măcar nu trebuie să fie Trump, va veni cu o poziție foarte sceptică legată de sprijinul acordat Ucrainei și care va ridica niște semne de întrebare importante legate de asigurările și garanțiile de securitate oferite țărilor din Europa de Est. Deci asta va afecta și modul în care țările din Europa de Est, inclusiv România, se vor poziționa în viitor dacă poziția americană devine impredictibilă și nesigură. În mare e dezamăgitor ce se întâmplă în Statele Unite”, avertizează românul.
Dezbinare fără precedent
Marius Ghincea vorbește despre o situație fără precedent în SUA, de o dezbinare cum nu a mai fost cel puțin de la războiul din Vietnam încoace.
„A mai existat asemenea dezbinare înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial. Între Primul și cel de-Al Doilea Război Mondial a existat o mare dezbatere între două mari facțiuni care, de fapt, era o dezbatere în oglindă cu ce avem astăzi. În acel moment aveam ceea ce se numeau izolaționiștii și liberal-intervenționiștii. Ca urmare a atacului de la Pearl Harbor, izolaționiștii au fost forțați să iasă din sistem, iar pentru următoarele decenii Statele Unite au avut o politică activă, de implicare la nivel mondial. Avem de asemenea perioade de contestarea politicii externe americane în timpul și după războiul din Vietnam din anii 70. Dar din 1990 și până de curând n-aveam o perioadă de contestare a politicii externe americană atât de intensă. Deci acesta este un mare pericol, din păcate”, conchide Ghincea.
Sursa: adevarul.ro