Efectul Dragnea. Guvernul maghiar i-a prezentat premierului chinez un document oficial în care Transilvania e parte din Ungaria
Efectul Dragnea. Guvernul maghiar i-a prezentat premierului chinez un document oficial în care Transilvania e parte din Ungaria.
O mapă de prezentare realizată de guvernul maghiar pentru delegaţia condusă de premierul chinez avea în componenţă o hartă în care Transilvania este parte a Ungariei. Documentul oficial realizat de guvernul de la Budapesta a fost înmânat delegaţiei Chinei la un mare summit economic organizat la Budapesta în noiembrie anul trecut, au declarat pentru G4Media.ro surse diplomatice.
În imagine se vede harta Ungariei Mari, care are în componenţă atât Transilvania, cât şi o parte din Slovacia.
Broşura de prezentare a Ungariei a fost distribuită delegaţiei chineze care a participat la Budapesta la summitul numit “16+1”, un format care reuneşte China cu statele din Europa Centrală şi de Est şi Balcani. La summitul din noiembrie 2017 a participat şi o delegaţie din România, condusă de vicepremierul Paul Stănescu, potrivit Agerpres. Summitul de la Budapesta din 27 noiembrie a marcat împlinirea a cinci ani de la lansarea oficială a formatului “16+1” cu ocazia reuniunii la nivel înalt de la Varşovia.
Statele europene participante la formatul “16+1” sunt: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia şi Ungaria. 11 dintre statele participante sunt şi state membre UE.
Incidentul din noiembrie 2017 se adaugă celui din 6 aprilie 2018, când premierul maghiar Viktor Orban a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care îi arată premierului polonez o hartă cu Transilvania anexată de Ungaria. Harta este postată pe peretele unui birou oficial.
De ce efectul Dragnea?
„Am vorbit la telefon cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, și am convenit două lucruri:
1. Noi vom rezolva problema apărută la Liceul Catolic din Târgu Mureș.
2. Ungaria va acorda din nou sprijin României pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Am explicat că situația de la Târgu Mureș s-a creat în urma unei sentințe judecătorești și nu reprezintă un atac la adresa Bisericii Catolice sau la adresa minorității maghiare, dar că e obligația autorităților române să găsească rapid o soluție legală și durabilă. I-am promis că vom găsi această soluție.
La rândul său, premierul Orbán a apreciat disponibilitatea noastră spre dialog și a promis că Ungaria va reacorda sprijin României pentru OECD.
Aderarea României la această organizație este un obiectiv major al politicii noastre externe, care ar putea fi atins chiar pe parcursul acestui an.”