Efectele nebănuite ale turismului spațial. Ce este sindromul „față umflată și picioare de pasăre”

Efectele nebănuite ale turismului spațial. Ce este sindromul „față umflată și picioare de pasăre”

Călătoriile spațiale au numeroase efecte asupra sănătății umane, de la pierderea masei osoase și musculare, la expunerea la radiații, ori efectele imponderabilității asupra sistemului vestibular. Mai nou, s-au descoperit și alte riscuri pentru anumite categorii de persoane.

Turist spațial într-o navă din care se uită spre Pământ

Turism spațial imagine din spațiu asupra Pământului Sursă Virgin Galactic

Medicina spațială s-a concentrat până acum asupra efectelor microgravitației în cazul astronauților sănătoși, dar odată cu avântul turismului spațial s-au descoperit și alte riscuri la care se pot expune astronauții amatori. Nu de alta, dar costurile pentru o astfel de experiență sunt astronomice și prin urmare și siguranța plătitorilor trebuie să fie pe măsură.

Turiști spațiali într-o navă

Turism spațial - imagine din spațiu asupra Pământului Sursă Virgin Galactic

Avertismentele oamenilor de știință privind efectele călătoriilor în spațiu

Turismul spațial, deși este un domeniu emergent și fascinant, are încă prea multe necunoscute, mai ales în privința aspectelor legate de efectele microgravitației asupra corpului uman.

„Insuficiența cardiacă afectează peste 100 de milioane de oameni la nivel global”, a menționat dr. Lex van Loon, profesor asistent la Universitatea Națională Australiană și Universitatea din Twente - Olanda, coautor al unui studiu publicat pe site-ul Frontiers, citat de „The National” . Acesta a dorit astfel să atragă atenția asupra astronauților neprofesioniști cu afecțiuni preexistente care ar putea fi afectați de microgravitație în timpul unei călătorii în spațiu.

Cum microgravitația provoacă redistribuirea fluidelor corporale și schimbări în sistemul cardiovascular, ar putea reprezenta riscuri semnificative pentru sănătatea unor turiști spațiali mai în vârstă, punând presiune asupra celor cu inimi slăbite, după cum au avertizat și oamenii de știință.

Rachetă în spațiu

Turism spațial Foto Shuttersock

Pacienții în vârstă și cei cu insuficiență cardiacă, în pericol, în spațiu

Astronauții profesioniști trec de obicei printr-un antrenament fizic intensiv înainte de misiuni, dar, odată cu evoluția turismului spațial, cei dornici să călătorească dincolo de atmosfera Pământului s-au dovedit a fi adesea mai în vârstă și mai puțin în formă fizică decât înainte.

Dr. Lex van Loon și colegii săi au folosit modele pentru a simula condițiile spațiale și a vedea cum s-ar descurca astfel de persoane în spațiu, iar rezultatele obținute în urma studiului au fost îngrijorătoare.

„Simulările noastre au arătat că intrarea în microgravitație crește debitul cardiac la toți indivizii. Cu toate acestea, pentru pacienții cu insuficiență cardiacă, această creștere a debitului cardiac este însoțită de o creștere periculoasă a presiunii atriale stângi, ceea ce poate duce la edem pulmonar – o afecțiune în care lichidul se acumulează în plămâni, îngreunând respirația”, au descris cercetătorii riscurile călătoriei spațiale pentru persoanele în vârstă.

Turismul spațial - ultima frontieră

Cert este că turismul spațial devine din ce în ce mai popular, în ciuda prețurilor exorbitante ce presupun o astfel de călătorie.

Doar în luna iunie, până la jumătatea ei, Virgin Galactic - una dintre cele trei mari companii care monopolizează piața călătoriilor în spațiu alături de SpaceX și Blue Origin - lansase șase persoane în spațiul suborbital, inclusiv trei turiști spațiali plătitori, pentru un cost de aproximativ 450.000 de dolari/persoană

A fost ultimul zbor al navei spațiale VSS Unity înainte ca Virgin Galactic să dezvolte următoarea generație de nave spațiale Delta. Compania speră că acestea vor permite operarea mai frecventă a zborurilor.

În acest context, oamenii de știință atrag atenția asupra riscurilor la care se supun turiștii spațiali . Dr. van Loon spre exemplu a menționat că rezultatele studiului său subliniază importanța cercetării suplimentare privind efectele pe termen lung ale acestor călătorii în spațiu asupra sănătății cardiovasculare.

Integrarea tehnologiilor în studii, pentru a găsi metode de atenuare a riscurilor

Acesta a vorbit despre dezvoltarea de gemeni - replici digitale umane – un model virtual extrem de detaliat al sistemelor fiziologice ale unui individ cu ajutorul cărora ar putea fi continuate studiile pentru siguranța în cadrul acestor călătorii în spațiu: „Această abordare ar permite evaluări personalizate ale riscurilor și contramăsuri adaptate”.

Practic s-ar afla modul în care reacționează diverse afecțiuni cardiace la stresul turismului spațial: „Visul călătoriilor spațiale este mai aproape ca niciodată, dar odată cu el vine responsabilitatea de a înțelege și atenua riscurile de sănătate asociate cu această nouă frontieră. Pe măsură ce continuăm să împingem limitele explorării, integrarea tehnologiilor avansate precum gemenii digitali umani va fi crucială pentru protejarea sănătății și bunăstării tuturor celor care se aventurează în ultima frontieră”.

Microgravitația cum spuneam are efecte și asupra sistemului imunitar, astronauții fiind în pericol să dezvolte infecții și afecțiuni ale pielii. Schimbările observate la celulele umane, în spațiu, sunt observate și pe măsură ce îmbătrânim, fapt ce i-a ajutat pe cercetători să-și facă o imagine despre modul în care celulele sistemului imunitar, precum limfocitele și monocitele, sunt modificate de gravitația redusă.

Procesul alterează funcția celulelor la nivel de celulă individuală – schimbări care sunt observate și în timpul procesului normal de îmbătrânire.

Cu această ocazie s-a descoperit și că un pigment vegetal, numit quercetină, a inversat aproximativ 70% din schimbările cauzate de lipsa gravitației.

Sindromul față umflată și picioare de pasăre

În noua eră a turismului spațial, persoanele mai în vârstă care visează să exploreze „ultima frontieră” trebuie să fie conștiente de un sindrom specific cauzat de microgravitație.

Denumit informal „sindromul față umflată și picioare de pasăre”, acest fenomen apare din cauza redistribuirii fluidelor în corp atunci când este expus la medii de gravitație zero, pentru că fluidele din corpul uman tind să se deplaseze din partea inferioară a corpului spre partea superioară.

Acest lucru poate cauza umflarea feței și subțierea picioarelor, iar la turiștii spațiali mai în vârstă, poate prezenta riscuri suplimentare, deoarece poate exacerba problemele de sănătate preexistente și poate crea disconfort semnificativ.

Pe lângă examinările medicale riguroase, înainte de astfel de călătorii în spațiu, se sugerează și dezvoltarea unor programe de antrenament special concepute pentru a pregăti corpul pentru condițiile unice ale spațiului.

Este așadar crucial, pe măsură ce turismul spațial devine din ce în ce mai accesibil, ca toate persoanele interesate să fie bine informate despre unele pericole în spațiu și pregătite pentru a face față provocărilor fizice pe care le aduce o astfel de aventură.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii