Efectele mâncărurilor picante asupra organismului. Ce beneficii și riscuri au și cine trebuie să le evite
Se vehiculează diverse lucruri despre mâncărurile picante, însă nu multe dintre teorii sunt și susținute științific. Se știe că stimulează circulația și cresc temperatura corpului, însă mai au și alte efecte, potrivit csid.ro .
Alimentele picante sunt apreciate încă din antichitate, iar astăzi sunt o tentație pentru multă. Și nu doar pentru gustul intens.
Se consideră, de exemplu, printre altele, că alimentele picante stimulează apetitul prin activarea fluxului de salivă și a sucurilor gastrice, un efect pe care mizează mai ales persoanele din zonele tropicale, unde temperaturile excesive acționează ca un inhibitor al poftei de mâncare.
Cum acționează asupra organismului
Dacă ne referim, de exemplu, la ardeiul iute (chili), un ingredient comun al mâncărurilor picante, trebuie știut că produce o senzație de arsură la nivelul pielii și mucoaselor, inclusiv în interiorul gurii.
Pentru țesuturile care nu sunt aflate la nivelul gurii, senzația produsă de capsaicină (substanța iritantă din ardeiul iute) poate fi foarte dureroasă. Tocmai de aceea este bine ca, atunci când tocați ardeii iuți, să purtați mănuși de cauciuc și să să vă spălați bine pe mâini, pe care ar trebui să le țineți departe de ochi și de țesuturile din regiunea pelvină, unde produc iritații foarte supărătoare.
Când vine vorba de ardeii iuți și alte alimente picante, în general, este bine să fim atenți la efecte.
„Cofeina și alcoolul sunt iritanți gastrici; fructele citrice sunt acide și pot irita esofagul inferior; ciocolata, menta, nicotina, alcoolul și alimente grase pot relaxa sfincterul esofagian inferior, mușchiul dintre esofag și stomac, și pot provoca arsuri la stomac, dar legat de alimentele picante nu există nicio informație 100% concretă, verificată”, spune Arnold Levy, medic gastroenterolog în Washington și vicepreședintele Societăţii Americande de Boli Digestive spune în exclusivitate pentru NY Times
Alimentele picante sunt dăunătoare persoanele care suferă de arsuri cronice la stomac.
O serie de experți în medicină recomandă pacienților cu artrită să evite consumul de ardei iute, însă afirmațiile lor n-au fost niciodată supuse unui control științific, potrivit sursei citate.
Cei care n-au interdicții se poate bucura din plin de beneficiile capsaicinei
Multe surse subliniază beneficiile consumului de ardei iute și a mâncărurilor care conțin acest ingredient, insistând pe faptul că valoroasa substanță conţinută, capsaicina, reglează fluxul sanguin şi are proprietăţi antimicrobiene, contribuie la prevenirea cancerului, atacurilor de cord şi a comoţiilor cerebrale și previne obezitatea.
„Ardeiul iute este foarte sănătos pentru organism. Este folosit la diferite preparate culinare, pentru acel gust iute. Conţine vitaminele A şi C. Unele persoane îl folosesc cu succes în diferite cure de slăbire. Este benefic organismului pentru că intensifică circulaţia sângelui, stimulează secreţiile gastrice, calmează nevralgiile, dar se folosesc şi în tratarea virozelor”, spunea medicul arădean Dorel Filip, citat de „Adevărul ”, punctând însă că ardeiul iute este contraindicat persoanelor cu probleme hepatice, hemoroizi sau ulcer gastric și femeilor care alăptează.
Poate scădea nivelul colesterolului şi al trigliceridelor
Ardeiul iute este considerat un antiinflamator natural, întăreşte imunitatea, previne cancerul, ajută întreg sistemul cardiovascular și poate contribui la o viaţă sexuală mai intensă.
Sursa: adevarul.ro