Efect al protestelor magistraților pentru apărarea pensiilor speciale: Procesul lui Vâlcov a fost amânat
Procesul în care fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov este acuzat de instigare la dare şi luare de mită a fost amânat marți de către judecătorii de la Tribunalul Gorj, întrucât activitatea instanței este suspendată din cauza protestelor legate de eliminarea pensiilor de serviciu.
Următorul termen în acest proces a fost stabilit pentru 11 februarie, amânarea fiind dispusă din cauza protestelor magistraților și grefierilor de la Tribunalul Gorj generate de eliminarea pensiilor de serviciu, scrie Mediafax.
Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Gorj a decis ca până la revenirea asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraților să suspende activitatea de judecată, cu excepția cauzelor urgente.
"Judecătorii sunt în grevă și nu s-a mai făcut apelul, s-a dat termen pe 11 februarie, tot la ora 11.00, pentru audierea ultimului inculpat. Nu a venit niciunul dintre inculpați marți, pentru că la noi era deja anunțată grevă pe termen nelimitat și am spus să nu vină, că nu avea rost. Se judecă numai urgențele, contestațiile la executare sau măsuri preventive cu respectivii în arest, altfel absolut nicio cauză”, a declarat corespondentului Mediafax Mihaela Greblă, avocatul lui Darius Vâlcov.
La termenul anterior, în 14 ianuarie, fostul ministru al Finanțelor a fost audiat de judecătorul de caz, el susținând că s-au făcut presiuni politice şi presiuni din partea procurorilor asupra martorilor pentru a face denunţuri împotriva sa, dovadă că s-a solicitat reţinerea sa la o zi după ce a întocmit raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu.
Vâlcov a declarat, la final, că speră să fie achitat: "Dacă există Dumnezeu, va fi achitare. Nu sunt vinovat!".
În acest dosar, fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov este acuzat de procurori că ar fi mituit un funcţionar de la Oficiul de Cadastru.
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Darius Vâlcov este acuzat că a iniţiat constituirea unui număr de trei societăţi care acţionau ca un tot unitar, respectiv SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi SCA Ciobanu şi Asociaţii. Ulterior, fostul ministru al Finanţelor Publice ar fi decis să-l coopteze, în cadrul uneia dintre acestea, pe Eduard Cincu, funcţionar al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare(OCPI) Olt, care să verifice în prealabil documentaţia întocmită de către angajaţii SC Millenium Topographica SRL - având ca activitate cadastru - astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI.
Ceilalţi trei inculpaţi în dosar sunt Mircea Dogaru, fost consilier juridic al Millenium Topgraphica, Elena Calotă, administratorul societăţii, ambii judecaţi pentru dare de mită şi funcţionarul public din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare Olt, Eduard Cincu, acuzat de luare de mită. Potrivit anchetatorilor, Mircea Dogaru a fost cel care, în perioada ianuarie - aprilie 2012, i-a remis lui Eduard Cincu, funcţionar public din cadrul OCPI Olt, suma de 1.000 lei lunar.