Sportul românesc s-a trezit, brusc, cu o problemă destul de gravă. Pentru că, în weekendul trecut, în Monitorul Oficial a apărut o decizie care „scârţâie“ puternic!
Concret, prin ordin de ministru s-a anunţat că, în toate sporturile de echipă, 40 la sută din jucătorii aflaţi pe teren într-o formaţie trebuie să fie români, atunci când vorbim despre competiţiile interne. Regula intră în vigoare imediat, încă din acest sezon!
Apar însă două probleme majore. Prima: orice om de rând ştie că, potrivit legislaţiei europene, dreptul la muncă nu poate fi îngrădit pe baza de naţionalitate. Eduard Novak, chestionat pe această temă, s-a apărat, spunând: „Nu încălcăm legile UE privind dreptul la muncă pentru că fotbaliştii, de pildă, nu semnează contracte de muncă, ci contracte sportive“.
Asztalos, şocat de ce a făcut Novak
„Îmi pare rău pentru domnul ministru, a fost consiliat eronat. Activităţile sportive intră în domeniul de aplicare a dreptului Uniunii Europene în măsura în care constituite activitate economică. Activitatea sportivilor semiprofesionişti sau profesionişti, care sunt activităţi salariate, indiferent că le numim contract de muncă sau pe baza unui contract de prestări servicii, intră sub incidenţa articolului 45 care reglementează libertatea forţei de muncă în Uniunea Europeană şi care defineşte conceptul de lucrător. Sportivii profesionişti sau neprofesionişti care prestează un serviciu sunt lucrători şi sunt protejaţi împotriva discriminării. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene spune că e o formă de discriminare a pune orice tip de cotă unei activităţi sportive, întrucât cetăţenii Uniunii Europene au libertatea să se angajeze oriunde pe teritoriul unui stat membru. Nu înţeleg de ce se insistă pe această abordare care nu are niciun temei juridic. Dacă în Italia se introduc reguli asemănătoare, ce jucători mai transferă din România? Se pot cere despăgubiri, dacă o echipă suferă daune într-un fel sau altul. Sunt nişte limite, dacă ne-am asumat că suntem în Uniunea Europeană“, a spus Csaba Asztalos, lăsând de înţeles că acest ordin va cădea, în viitorul apropiat.