Editurile anunţă că au sesizat DNA în legătură cu licitaţia pentru manuale digitale/ Editorii susţin că... "un grup de interese a dat un tun de 30-50 milioane euro"... Ei spun că licitația reprezintă "o lovitură banditească".
Mai multe edituri au sesizat Direcţia Natională Anticorupţie cu privire la modul în care s-a desfasurat licitaţia pentru manuale digitale, a anunţat Federaţia Editorilor din România (FER), în cadrul unei conferinţe de presă. Ana Munteanu, reprezentanta editurii Aramis, a declarat că sesizează DNA "pentru vicierea rezulatelor licitaţiei şi pentru suspiciunea că dincolo de această licitatie există interese mult mai mari".
La rândul său, președintele Federației Editorilor din România, Mihai Penescu, a susținut, referindu-se la licitația privind manualele școlare, că "un grup de interese a dat un tun de 30-50 milioane euro". El a spus că licitația reprezintă "o lovitură banditească".
"Ce se întâmplă cu această licitație este o scenă la care asistăm de peste 20 de ani. Un grup de interese a dat un tun de 30-50 de milioane de euro reprezentând valoarea auxiliarelor. Licitanții câștigători au oferit un preț foarte mic. Profitul vine din monopolul asigurat de auxiliare. Un monopol instalat foarte clar, cu ostentație, împotriva legii", a spus Penescu.
El a acuzat MEN că ar fi schimbat "din două în două zile regulamentele" privind manualele școlare.
"Totul a fost făcut cu premeditare, reprezintă o lovitură banditească. Este vorba de un grup care lucrează corelat", a adăugat reprezentantul FER.
Directorul executiv Ascendia Design, Cosmin Mălureanu, a afirmat că în cadrul procedurilor au fost descalificate 66 din cele 75 de oferte depuse.
"Au fost folosite instrumente de evaluarea ilegale. Comisia a acceptat oferte suspecte de dumping. Am constatat descalificarea ofertelor pe criterii tehnice triviale. Ne-am lovit de refuzul furnizării propriei fișe de evaluare a ofertanților. Au fost modificate rezultatele inițiale. Licitația a fost profund viciată. Licitație trebuie reluată", a declarat Mălureanu.