EDITORIAL Rareș Bogdan despre scenariul căderii lui Dragnea

EDITORIAL Rareș Bogdan despre scenariul căderii lui Dragnea

Rareș Bogdan despre scenariul căderii lui Dragnea într-un editorial publicat pe  Reporter Global.ro .

Dacă secretarele unor miniștri ar cere ordonanță de urgență pentru a putea să-și lucreze abdomenul în timpul serviciului, guvernul s-ar încolona să o avizeze cu sentimentul că salvează Africa de foamete. Dar cum nu e vorba decât de magistrați, despre care visează că-i va înghesui într-un pat al lui Procust, nu e nicio urgență. Țara, securitatea ei, nu este o prioritate pentru PSDragnea. PSDragnea poate schimba orice lege, s-a blindat cu Avocatul Poporului și CCR, are majoritate. Pe Călin Popescu Tăriceanu îl ține în șah cu ridicarea imunității deasupra capului, permițându-i doar să țipe pentru a-și convinge păpușarii că luptă pentru energia lor. Toată lumea joacă un rol, iar dacă iese din partitură, iese legat. Știu toți, dosar închis.

Ce nu știu ei, sau au uitat, este altceva: Ceaușescu a plătit deoarece a întins coarda. Nu mai avem pedeapsa cu moartea, dar nici nu ar fi utilă. Ne dorim să aibă proștii martiri sau să simtă un întreg popor frumos satisfacția că mizerabilii sunt condamnați să mănânce 4 milimetri de parizer pe zi, eventual prăjit în ou, iaurt, ceai în cană de tablă și supă de o mazăre, iar când ies să-și caute disperați averile?

Biblioteci la tot poporul

Că-și vor căuta averile e una, dar ce spectacol va fi atunci când vor descoperi că din bănuții lor, strânși cu riscuri, s-au făcut pușcării! Vi se pare halucinantă ideea ca pe strada Speranței din Roșiorii de Vede să crească o închisoare frumoasă, făcută din prejudiciul din Dosarul Tel Drum? Unde mai pui că ar avea și vocație pedagogică. Școlarii ar putea vizita Penitenciarul de Maximă Siguranță „ Liviu Nicolae”, pentru a pricepe ce poți păți dacă întinzi coarda.

Imaginați-vă și că povestea asta ar avea o valoare turistică. De ce să nu inventăm un tur al noilor închisori (peste 40 de demnitari vor fi transformați în „ctitori”) în care vizitatorilor să li se facă o scurtă prezentare a motivării sentinței definitive? De ce să nu vizioneze ei filmulețe cu toate proprietățile devenite penitenciare, în care infractorii cu gulere albe cântă „Fă-te om, fă-te om, alungă gândul necinstit”?

Uite-așa, România ar putea raporta la CEDO că a rezolvat problema supraaglomerării închisorilor și a condițiilor de detenție! Variantă: să se facă penitenciare în vilele cu zeci de camere clădite din șpagă sau trafic de influență, iar acolo, deținuții ar avea și nesfârșite biblioteci. Ar fi fericiți și demnitarii închiși, căci ar putea demonstra că n-au înțeles din campania USR că e „Fără intelectuali în funcții publice”!

…Numai că pentru a putea să-i trimitem unde le este locul, mai trebuie să facem un mic efort: să mergem la vot. Nu înseamnă prin asta că politica este strâns legată de corectitudinea hotărârilor judecătorești, dar o influență tot are. Magistrații sunt oameni și uneori au nevoie de un imbold să aplice legea FĂRĂ SĂ SE TEAMĂ. Magistrații nu sunt altfel decât societatea românească în ansamblul ei, dar tocmai asta poate fi frumusețea. Românii simt că li se fură țara și nu vor tolera să-și vadă vatra devastată de infractori. Tot așa, magistrații, îndrăgostiți de lege, mândri de calitatea lor de soldați ai dreptății, nu vor permite unor analfabeți să le ruineze visul. Și, văzând că poporul decide o direcție anti-infractori, se vor simți protejați, vor ști că au decis bine.

Europarlamentarele, ultimul tren

Ca niciodată după 2007, exercițiul votului la alegerile europarlamentare sunt cel mai important scrutin din România. Ele vor da tonul, de ele se teme Dragnea Liviu Nicolae cel mai tare. Alegerile din 26 mai vor lumina nehotărâții, ele vor spune Uniunii Europene cât de dornici suntem să scăpăm de corupți. Totodată, alegerile din 26 mai vor spune românilor refugiați în patrii de împrumut dacă e cazul să viseze că s-ar putea întoarce, vreodată, acasă. Văzându-și familiile, prietenii, că s-au predat, vor înțelege că România rămâne un vis frumos, de neatins, pe care o vor adora de la distanță cu sentimentul amintirii primei iubiri.

Cu un scor de 30%, președintele PSD ar putea pretinde partidului să-l asculte în continuare, chiar dacă în decembrie 2016 a reușit să obțină 46%. Cu un scor în jur de 25%, jocurile interne se relansează, dar cu un PSD la 20%, Dragnea Liviu Nicolae e istorie. Una nefericită, dar istorie. Unde sunt restul, până la 46%? Sunt românii care s-au prins cât de tare au fost mințiți. Ei valorează aur. Nu sunt ușor de convins, căci sunt inteligenți. Să mă explic: ei nu sunt derutații care au înghițit gălușca lui Dragnea. Au înghițit-o deoarece sunt curați la suflet și își doreau să spere, traumatizați, probabil, de experiențe de viață traversate cu mari dificultăți. Dar sunt românii care s-au prins că Dragnea le-a folosit traumele, spaimele metafizice, traficate cu retorica „străinul rău”, iar acum sunt în situația de a opta.

În Uniunea Europeană, România își poate vindeca genunchiul, structura care ține totul laolaltă: amintiri, istorie, drame, conștiință, potențial, demnitate. Dar pentru a nu deveni raiul infractorilor, România trebuie să vorbească. Tare, cu forță: În democrație, hoții stau la pușcărie!


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”