Ecuadorul admite că i-a restrâns temporar accesul la internet lui Julian Assange
Ecuadorul a admis marți că a restrâns temporar folosirea internetului în ambasada sa la Londra, unde se află refugiat din iunie 2012 fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, pentru a scăpa extrădării sale în Suedia, scrie AFP.
"Ecuadorul, în exercițiul suveranității sale, a restrâns temporar accesul la o parte a sistemului de comunicații în ambasada sa în Marea Britanie", a informat Ministerul de Externe de la Quito într-un comunicat.
"Această restricție temporară nu împiedică organizația WikiLeaks să își ducă la îndeplinire activitățile sale jurnalistice", a adăugat comunicatul.
Ministerul ecuadorian a precizat că, în cursul ultimelor săptămâni, WikiLeaks a publicat un important număr de documente care au un "impact" asupra campaniei electorale din Statele Unite. "Decizia de a publica acest tip de informații este responsabilitatea exclusivă a organizației WikiLeaks", a subliniat ministerul.
Diplomația de la Quito a afirmat că guvernul Ecuadorului "respectă principiul neamestecului în treburile altor state, nu se implică în procesele electorale în curs, nici nu sprijină un anumit candidat".
"În acest sens" a fost luată decizia de a restrânge accesul la internet în interiorul ambasadei de la Londra.
În plus, ministerul a subliniat că Ecuadorul, potrivit tradiției sale de apărare a drepturilor omului, în special a persoanelor victime ale persecuțiilor politice, a confirmat dreptul de azil acordat lui Julian Assange, de naționalitate australiană, și a reafirmat "intenția sa de a-i proteja viața și integritatea fizică până când va putea să ajungă într-un loc sigur".
"Politica externă a Ecuadorului ascultă exclusiv de deciziile sale suverane și nu cedează presiunilor din partea altor țări", s-a mai menționat în document.
Mai devreme, Statele Unite au dezmințit acuzațiile lansate de WikiLeaks potrivit cărora secretarul de stat John Kerry ar fi cerut Ecuadorului să îi taie conexiunea la internet lui Julian Assange.
Julian Assange, 45 de ani, s-a refugiat la ambasada Ecuadorului la Londra din iunie 2012 pentru a evita să fie extrădat în Suedia, unde se află sub incidența unui mandat de arestare într-o anchetă pentru viol după plângerea depusă de o suedeză în 2010.
El neagă faptele, denunțând o manevră pentru a fi extrădat în Statele Unite, unde este urmărit penal pentru difuzarea de către WikiLeaks în 2010 a peste 250.000 de documente care dezvăluie culise ale diplomației americane.
AGERPRES