Ecuador: Guillermo Lasso a fost învestit preşedinte al ţării
Guillermo Lasso, ales în luna aprilie preşedinte al Ecuadorului, primul lider de dreapta la conducerea ţării în ultimii 14 ani, a preluat luni oficial funcţia în cadrul unei ceremonii care a avut loc în capitala Quito, informează AFP.
În conformitate cu prevederile constituţionale, Lasso, în vârstă de 65 de ani, a depus jurământul în faţa parlamentului unicameral în prezenţa unor pesonalităţi externe printre care s-au remarcat preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, al Republicii Dominicane, Luis Abinader, al Haiti, Jovenel Moise, precum şi regele Spaniei, Felipe al VI-lea.
Foto: (c) Jose Jacome/EPA
Delegaţia executivului american a fost condusă de ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, care, la sosirea sa duminică la Quito, a declarat că alegeri libere precum cele în urma cărora a fost ales preşedinte Guillermo Lasso constitue un exemplu pentru democraţie în regiune.
Foto: (c) Ecuador Presidency/Handout via REUTERS
Cea care i-a pus peste umăr eşarfa prezidenţială pe care scria "Puterea mea în Constituţie" a fost preşedinta parlamentului, Guadalupe Llori.
Foto: (c) Ecuador Presidency/Handout via REUTERS
Guillermo Lasso, un conservator, catolic fervent, loial organizaţiei catolice ultraconservatoare Opus Dei, devine şef de stat din a treia încercare, după înfrângerile din 2013 şi 2017.
Învingându-l pe Andres Arauz, în vârstă de 36 de ani, cu 52.36% din voturi în turul al doilea al scrutinului prezidenţial desfăşurat pe 11 aprilie, victoria sa pune capăt unei perioade în care a dominat stânga, marcată de figura fostului lider socialist Rafael Correa (2007-2017), care trăieşte în Belgia de când a părăsit puterea.
Lasso, lider al mişcării Creăm Oportunităţi (CREO) îi urmează la conducerea statului mai puţin popularului Lenin Moreno. În patru ani de mandat, popularitatea acestuia a scăzut de la 53.4% la 9.3% , potrivit institutului privat de cercetare a opiniei publice Cedatos.
Noul preşedinte va trebui să conducă o ţară divizată, aflată în criza economică.
PIB-ul Ecuadorului, ţară petrolieră, a scăzut cu 7.8% în 2020, afectat de scăderea preţului ţiţeiului, iar datoria globală reprezintă 63% din PIB.
Fostul bancher mizează pe comerţul liber şi crearea de locuri de muncă pentru a reporni economia. El a încredinţat conducerea ministerul economiei şi finanţelor unui economist care a lucrat pentru Fondul Monetar Internaţional (FMI), Simon Cueva.
Totodată, Guillermo Lasso a promis că va regulariza situaţia zecilor de mii de venezueleni care şi-au părăsit ţara din cauza crizei economice. Potrivit datelor furnizate de autorităţi, aproximativ 350.000 de venezueleni locuiesc în Ecuador, majoritatea în provincia Pichincha, unde se află capitala Quito. AGERPRES