Economiștii avertizează că dependența Rusiei de China ar trebui să-l îngrijoreze pe Putin. Bejingul cumpără petrol rusesc ieftin și vinde Moscovei „chinezării“

Economiștii avertizează că dependența Rusiei de China ar trebui să-l îngrijoreze pe Putin. Bejingul cumpără petrol rusesc ieftin și vinde Moscovei „chinezării“

Este posibil ca Vladimir Putin să fi promovat legături strânse între țări, dar Rusia ar putea deveni prea dependentă de China pentru comerț, au avertizat economiștii, citați de Newsweek.

Xi Jinping si Vladimir Putin FOTO Profimedia

După ce Occidentul a sancționat Rusia pentru invazia Ucrainei în februarie 2022, liderul de la Kremlin a împărțit lumea în țări prietene și neprietenoase, oferind primului grup condiții comerciale favorabile pentru exporturile sale, cele mai importante fiind petrolul și gazele.

China este oficial neutră cu privire la războiul lui Putin și, ca țară prietenă, a anunțat în decembrie un comerț record între cele două țări în 2023. Acesta a ajuns la 218 miliarde de dolari între ianuarie și noiembrie, mai mult decât în ​​întregul an precedent.

O parte a expansiunii comerciale dintre țări s-a datorat construcției conductei de petrol ESPO (Siberia de Est – Oceanul Pacific) între Rusia și Asia, a liniei de gaze Power of Siberia și deschiderea proiectelor Yamal LNG (gaz natural lichefiat) către proiecte semnificative de investiții chineze.

Dacă China ar trebui să aleagă între Occident și Rusia, nu ar favoriza Moscova

Rusia este, de asemenea, un mare furnizor de produse agricole, cum ar fi grâul. La rândul său, țara a crescut importurile de bunuri de consum și industriale din China, cum ar fi mașinile, care proveneau de la furnizori occidentali. Dar economiștii ruși, Alexander Knobel de la Institutul Gaidar și Alexander Firanchuk, de la Centrul pentru Studii de Comerț Internațional, RANEPA, au avertizat că dacă China ar trebui să aleagă între Occident și Rusia, nu ar favoriza Moscova.

Raportul lor publicat pe 30 decembrie, a remarcat faptul că principalii parteneri comerciali ai Chinei, cum ar fi UE , SUA, Japonia și Coreea de Sud, nu sunt prietenoși cu Moscova și vând Chinei mai multe produse decât Rusia.

În timp ce China furnizează aproape o treime din comerțul Rusiei , ponderea Rusiei în cifra de afaceri comercială a Chinei — 5,1% la importuri și 3,3% la exporturi — „este mult mai mică decât cea a principalelor țări neprietenoase și există riscuri de scădere a comerțului în cazul sancțiunilor secundare ."

Dependența Chinei de aprovizionarea cu bunuri industriale din țări neprietenoase depășește semnificativ dependența sa de importul de materii prime rusești”, se arată în raport. „Există riscuri ca sancțiuni secundare să afecteze comerțul reciproc dintre China și Rusia, în special dacă sunt impuse unor companii individuale”.

Chris Weafer, directorul executiv al consultanților strategici Macro-Advisory Ltd, care se concentrează pe Rusia și regiunea Eurasia, a declarat pentru Newsweek că, după un deceniu de pivotare către Asia, Rusia este la fel de dependentă de China pentru comerț precum a fost față de Occident în 2014.

China, în avantaj

Creșterea cifrei de afaceri a ajutat la salvarea economiei ruse în fața sancțiunilor legate de război, dar mulți oficiali și lideri de afaceri din Rusia sunt îngrijorați de faptul că aranjamentul favorizează China mult mai mult decât Rusia.

„În timp ce China cumpără la prețuri preferențiale energie și materiale și vinde mărfuri fabricate în China pe piața din Rusia, sunt foarte puține investiții care vin în Rusia, cu siguranță nimic asemănător pentru a înlocui investițiile pierdute de la părăsirea companiilor și investitorilor occidentali."

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a spus Forumului Economic de la Moscova în octombrie, despre preocupările sale cu privire la pivotul spre Est, după ce sancțiunile au întrerupt accesul Rusiei la comerțul, investițiile și tehnologiile occidentale.

Sobianin a spus că, în Est, „nimeni nu vrea să ofere tehnologie nici în inginerie mecanică, pentru fabricarea de avioane, nici în microelectronică”.

Între timp, pentru a reduce dependența de China, unii din Rusia au apelat la extinderea grupului de națiuni BRICS [Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud], parțial pentru că ar putea permite Moscovei să își diversifice partenerii comerciali.

„Petrolul, gazele și alte materiale care sosesc în porturile chineze ar putea fi vulnerabile la suspendare sau blocade în cazul unei dispute majore cu națiunile G7”, a spus Weafer, „dar China primește acum suficiente provizii critice direct din Rusia pentru a-și menține cel puțin economie funcțională“.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…