Economist: „Germania e mai săracă decât cele mai amărâte state americane”

Economist: „Germania e mai săracă decât cele mai amărâte state americane”

Un cunoscut economist explică modul în care, egale în 2008, înaintea marii crize, economiile Uniunii Europene și Statelor Unite au evoluat total diferit. După criză, americanii au crescut constant, în timp ce europenii s-au plafonat și au intrat în declin.

New York impresionează la toate capitolele. FOTO Constantin Ciobanu

New York impresionează la toate capitolele. FOTO Constantin Ciobanu

Economistul Andrei Caramitru remarcă faptul că economia Uniunii Europene stagnează și chiar dă înapoi, asta în timp ce peste Atlantic, economia Statelor Unite ale Americii pare pe val.

De ce Europa de Vest se prăbușește economic și SUA crește masiv? Situația e incredibilă deja. Germania e de două ori mai săracă (PIB/capita) decât California. Franța, Germania și țările din vest sunt comparabile sau sub cele mai sărace state rurale amărâte din SUA acum. Deși SUA și Europa erau fix la același nivel în 2008. Și SUA și-a accelerat creșterea acum - în timp ce Europa de vest e în recesiune. Deci diferențele se vor amplifica masiv!”, spune Caramitru.

Cauzele decalajului

El a explicat și din ce cauză a rămas Europa atât de în urma Statelor Unite ale Americii. Bătrânul continent a acceptat mulți ani să fie dependent de gazul rusesc, apoi a exagerat cu un Green Deal care a dus prețurile la niveluri nemaivăzute și îi sufocă economiile. În schimb, Statele Unite ale Americii au acționat ca la carte: au păstrat un mix energetic echilibrat și au știut să-și exploateze resursele pe care Europ a fie nu le are, fie nu le exploatează și le ține îngropate pentru a nu ploua. În schimb, UE le importă de pe alte piețe la prețuri imense, fără să-și mai pună problema cât poluează alții pentru a le scoate la suprafață cu tehnologii primitive.

„Motivele sunt simple: energia, comerțul internațional, sistemul financiar, tehnologia, politica macroeconomică. Pe energie - SUA a investit masiv în fraking și a devenit cel mai mare producător global de petrol și gaze. Europa de vest și-a închis producția (mine, nuclear, tot) și s-a bazat pe gazul rusesc care acum nu mai există. SUA e independentă energetic - Europa nu. SUA are energie ieftină - Europa nu”, explică el.

Mai sunt însă și alte cauze pentru care UE e în delin, în timp ce peste Atlantic lucrurile sunt în grafic. Europa a devenit dependentă de mărfurile din alte colțuri ale lumii într-o măsură mult mai mare decât Statele Unite. Iar faptul că economia Chinei traversează o perioadă cu turbulențe se întoarce din plin împotriva Bătrânului Continent, în general, și a Uniunii Europene, în special.

„Pe comerț internațional - SUA e de fapt un sistem închis (împreună cu Canada și Mexic) - importă și exportă foarte puțin cu restul lumii. Europa nu - e total dependentă de exporturile colosale ale Germaniei către china. Deci - când apare un șoc ca acum cu China care e în mega recesiune de fapt - și e posibil să avem conflict deschis cu ei - economia Germaniei deci a Europei suferă colosal de mult (pentru ca îți dispare o piață enormă de desfacere)”, adaugă Caramitru.

Toate marile firme de tehnologie se află în America

De asemenea, Statele Unite ale Americii dispun de bănci uriașe și mult mai bine capitalizate decât marile bănci europene, ultimele fiind mult mai mici decât cele de peste Atlantic.

Sistem financiar - SUA are câteva mega bănci și finanțări enorme prin bursa / fonduri de investiții. În Europa - nu există bănci pan-Europene mari, fiecare țărișoara are sistemul ei, bănci mici și slabe. Și nu avem piețe financiare mari și nici fonduri de investiții ca SUA. Deci nema finanțări, nu avem cum să facem față la dinamica din SUA”, mai spune Caramitru.

În ce privește tehnologia, aici lucrurile sunt la fel de clare. Americanii au companii uriașe, mult mai prosoere decât cele europene.

„În SUA e Silicon Valley și toate marile firme de tehnologie. Europa de fapt nu are nimic, zero. Și situația e catastrofală - în Germania nici nu prea au developeri și încă sistemul de stat funcționează pe bază de fax. Politica macroeconomică - în SUA relansarea se face prin programe mari la nivel federal. Europa din contră - bagă constrângeri pe bugetele naționale, bugetul UE e minimal (1% din PiB față de 20% bugetul federal al SUA), nu poate face programe finanțate la nivel de UE de fapt”, completează el.

În concluzie, Europa de Vest pare condamnată la declin, iar europenii par înmărmuriți și incapabili să reacționeze la protecționismul american.

„În situația asta - cu SUA care devine foarte agresivă pe zona economică (politica de reindustrializare și atragere de firme din toată lumea cu ajutoare financiare colosale) și având atâta avantaje - Europa de vest nu poate face nimic. E condamnată la declin total”, mai explică el.

Economistul are o recomandare pentru România, țară a cărei economie este strâns legată de marile economii europene, Germania, Franța și Italia, iar orice probleme ale acestora se transmit, prin efectul de contagiune economică, aici.

„Noi trebuie să ne conectăm la economiile care au evoluție pozitivă, nu negativă (adică - să ne legăm de SUA și țările din Asia care cresc). Să nu devenim dependenți de lanțurile economice ale Europei de vest”, a încheiat Andrei Caramitru.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…