Economia Rusiei se pregătește pentru „terapie de șoc” pe fondul inflației în spirală

Economia Rusiei se pregătește pentru „terapie de șoc” pe fondul inflației în spirală

Se așteaptă ca Banca Centrală a Rusiei să-și majoreze rata cheie a dobânzii pentru a reduce inflația ridicată care a urmat invaziei lui Vladimir Putin , dar un expert a spus că sunt necesare creșteri și mai mari ale „terapiei de șoc” pentru a răci economia supraîncălzită din timpul războiului.

Rusia economie ruble FOTO Shutterstock

Rusia a rezistat până acum relativ bine turbulențelor sancțiunilor impuse pentru a izola țara de sistemul financiar global ca pedeapsă pentru agresiunea lui Putin. Cu toate acestea, există preocupări legate de problemele economice la orizont.

Creșterea preconizată de 2,9% pentru 2024 a fost stimulată în principal de cheltuielile guvernamentale pentru armată , dar vine pe fondul unei penurii de forță de muncă care a crescut salariile și a alimentat inflația anuală, care, la 8,6%, este de peste două ori mai mare decât cea vizată de Banca Centrală de 4%, scrie Newsweek.

Pentru a înăspri politica monetară și pentru a reduce inflația, este de așteptat ca rata dobânzii cheie la care se pot împrumuta alte bănci să crească de la 16% la 18% când instituția se va întruni pe 26 iulie, potrivit publicațiilor de afaceri ruse RBC și Vedemosți.

Cu toate acestea, Alekei Antonov, șeful departamentului de consultanță în investiții la Alor Broker, a declarat că nici măcar această creștere nu va fi suficientă pentru a răci economia supraîncălzită. El nu a exclus ca banca „să recurgă la «terapia de șoc»... a unei rate a dobânzii de 20 până la 24% pentru o perioadă scurtă de timp”, susține Profinance.ru.

Aceasta ar fi mult mai mare decât dublarea dobânii Băncii Centrale de la 9,5 % la 20 %. Aceasta a fost impusă temporar ca măsură de urgență imediat după invazia lui Putin din februarie 2022, pe fondul temerilor de hiperinflație.

O altă opțiune ar fi să crească rata la 18 la sută în această săptămână și să continue ciclul de creșteri în viitor.

Guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a comparat anul trecut economia Rusiei cu un șofer care apasă prea tare pe accelerație. Ea a spus că aceasta va însemna că „nu vom ajunge departe” și vorbește deschis despre o supraîncălzire a economiei, în ciuda faptului că Putin se laudă cu creșterea.

Publicația rusă independentă The Bell a scris luna trecută că, pe fondul creșterii cheltuielilor Kremlinului pentru a plăti pentru război, „este clar că ratele dobânzilor nu fac prea multe pentru a suprima cererea”. Acesta a afirmat că Banca Centrală ar putea să nu aibă de ales dacă să majoreze ratele, „ci doar să aleagă cât de mult ar trebui să crească”.

„Așteptările privind inflația, care au fost de două cifre din februarie 2021, par predispuse la o dezancorare suplimentară pe măsură ce prețurile la alimente cresc”, a adăugat Sawicki.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii