Economia Rusiei este în pragul unui dezastru fără precedent

Economia Rusiei este în pragul unui dezastru fără precedent

Atacul lansat de Rusia în Ucraina va cauza pagube uriașe Rusiei, mai mari decât ar fi putut anticipa cineva, cred experții.

Fără a neglija suferințele la care este supus poporul ucrainean acum, trebuie menționat că și poporul rus va avea mult de tras în anii care urmează, mai ales din punct de vedere economic.

Având în vedere severitatea evenimentelor, dar și faptul că România are relații comerciale cu ambele țări, Ziare.com a consultat mai mulți analiști pentru a încerca să înțelegem cum va fi afectată economia Rusiei în viitor. Iar lucrurile nu arată roz deloc, din punct de vedere financiar. Aceștia estimează o creștere accentuată a prețurilor, în Rusia, urmate de falimente și disponibilizări.

”Este greu de anticipat ce se va întâmpla pe termen lung. Pe termen scurt, însă, pe ruși îi așteaptă ce e mai greu. Așa cum vedem că deja se întâmplă, Rusia va rămâne pe viitor izolată de lumea occidentală și de piețele globale majore. Marile companii se retrag rând pe rând, își vând participațiile și aproape toate statele refuză să mai facă afaceri în Rusia. Băncile rusești au toate de suferit. Economic vorbind, nimic nu va fi bine o perioadă de timp. Companii din diverse domenii riscă să se închidă. Altele vor avea oricum de suferit și vor fi nevoite să facă disponibilizări”, este de părere unul dintre analiștii consultați de Ziare.com , care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Aceste crede că nici Putin n-a estimat că se va ajunge la o asemenea amploare a sancțiunilor.

”La ei, prețurile sunt acum mai mari cu 30-40%. Rubla a scăzut cu 30% și nu știm cum poate să gestioneze situația Banca Centrală a Rusiei. Iar preţurile ridicate ale producţiei industriale se vor vedea ulterior în rata de inflaţie în perioada următoare. Mai mult, Bursa de la Moscova a rămas închisă de la începutul săptămânii. Iar rușii sunt încurajați acum, cu dobânzi mari la depozite, să țină banii în bănci, dobânzi care variază între 15 și 20%”, mai spune analistul.


Că economia Rusiei se confruntă cu lovituri serioase o recunoaște și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Moscova a încercat să ia mai multe măsuri de urgență prin care să prevină criza financiară și să-și păstreze rezervele valutare. Guvernul a ordonat exportatorilor să schimbe 80% din venituri din valută străină în ruble și le-a interzis rușilor să facă transferuri bancare în afara țării.

Președintele Vladimir Putin a semnat, de asemenea, un decret care interzice oamenilor să scoată mai mult de 10.000 de dolari sau echivalentul în altă valută din țară.

Iar brokerilor ruși li s-a interzis să vândă titluri deținute de străini.

Toate companiile cu expunere pe Rusia au avut scăderi serioase la bursă.

”Populația a făcut coadă la bancomate, să scoate bani cash, își retrag economiile din bănci. Nu au dorit să își păstreze banii în conturi, desi așa fuseseră sfătuiți. Rubla scade în continuare. O altă victimă colaterală va fi Belarus, pentru care Uniunea Europeană a anunțat sancțiuni, deoarece sprijină invazia”, mai spun specialiștii.


La Moscova, un dolar se tranzacționează cu 110 ruble, iar euro a ajuns la 122 de ruble.

Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, a anunțat că părăsește piața europeană, pentru că se confruntă cu retrageri substanțiale de numerar. Sberbank Europe, subsidiară din Austria a băncii ruse, a intrat direct în insolvență. Subsidiarele Sberbank Europe din alte 3 țări europene (Croația, Slovenia și Bosnia-Herțegovina) au fost vândute unor instituții financiare locale.

De altfel, la bursa de la Londra, o acțiune Sberbank se tranzacţionează pentru 1 cent, în cădere de la 20 de dolari.

În plus, tot mai multe companii se retrag din Rusia total sau parțial sau opresc vânzarea de produse în această ţară.

Gigantul petrolier american ExxonMobil se va retrage din ultimul său proiect major din Rusia şi nu va mai investi în ţară, urmând astfel exemplul multor concurenţi internaţionali după invazia Ucrainei. Grupul urmează exemplul unor concurenţi internaţionali, precum grupurile britanice Shell şi BP, italianul Eni sau norvegianul Equinor, care şi-au propus să renunţe la acţiunile lor în mai multe proiecte comune cu companii ruseşti.


La rândul lor, Boeing și Airbus își închid sau își suspendă operațiunile în Rusia, ca răspuns la invazia din Ucraina. Iar Ford, BMW, Audi și General Motors îşi suspendă activitatea, la fel și Apple. Iar studiouri precum Disney au oprit lansarea de filme în Rusia.


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...