Economia rusă, pe topogan. Petrolul și gazele aduc Moscovei tot mai puțini bani

Economia rusă, pe topogan. Petrolul și gazele aduc Moscovei tot mai puțini bani

În luna august, bugetul federal a fost închis pe deficit, fiind a treia lună consecutiv când acest lucru se întâmplă, iar minusul se ridică la 345 de miliarde de ruble, notează Kommersant . Ca urmare, surplusul total acumulat de trezoreria statului a scăzut de la 1,5 trilioane de ruble, cât fusese în ianuarie-mai, la doar 137 de miliarde de ruble, conform rezultatelor la opt luni. Kommersant consideră că, în acest ritm, în septembrie surplusul se va transforma în deficit.

„Alunecarea” spre deficit a bugetului, în condițiile unei creșteri nominale a veniturilor pe fondul prețurilor ridicate la petrol și gaze, a fost declanșată de creșteri cheltuielilor, care în primele opt luni au adăugat aproape 3 trilioane de ruble la nivelul de anul trecut.

Ministrul Finanțelor, Anton Siluanov, vorbise anterior de un deficit anual de până la 2% din PIB, iar în documente relativ recente ale instituției pe care o conduce deficitul indicat era de circa 1,2% din PIB. Potrivit Kommersant, se plănuiește închiderea „găurii” folosindu-se bani din Fondul Național pentru Bunăstarea Rusiei.

De menționat, mai arată publicația citată, că excedentul bugetar se topește în ciuda faptului că veniturile acestuia sunt în creștere față de anul trecut. În primele opt luni, acestea s-au ridicat la 17.607 trilioane de ruble, adică cu 12% mai mult decât în ​​aceeași perioadă din 2021 (creșterea este însă în limitele inflației, nu există o creștere în termeni reali). Întreaga creștere nominală a fost asigurată de veniturile din petrolul și gazele mai scumpe cu 43% față de anul trecut (până la 7,818 trilioane de ruble). Suma reprezintă creșterea pe cele opt luni în ansamblu. Separat, însă, în august, veniturile din petrol și gaze au coborât la cel mai scăzut nivel din iunie anul trecut, fiind în valoare de 672 de miliarde de ruble. Asta înseamnă cu 3,4% mai puțin decât în ​​august 2021 (în ciuda faptului că petrolul rusesc, chiar și ținând cont de reducerea la Brent, a fost mai scump decât acum un an, s-a repercutat scăderea volumelor livrărilor).

La veniturile bugetare non-petrol și non-gaze, situația arată mai rău: minus 4,3% la opt luni (9,788 trilioane ruble) și minus 14,3% (1,158 trilioane ruble), separat, pentru luna august.

Drept urmare, ponderea în bugetul pe opt luni a veniturilor din producția și vânzarea de petrol și gaze s-a ridicat la peste 44% (în 2020, ponderea anuală fusese de 28%, iar în 2021 – 36%). La recenta ediție a Mosfinforum, șeful Camerei de Conturi, Alexei Kudrin, a numit această dependență a economiei ruse de hidrocarburi ca fiind „cea mai mare slăbiciune a Rusiei” (cu toate astea, ministrul de Finanțe, Anton Siluanov, nu s-a arătat de acord cu el).


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

4 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”