Economia României s-a gripat?/PIB SCADE cu 1% faţă de trimestrul I, creşterea anuală s-a diminuat semnificativ
Economia României pare că s-a blocat. Oricum, scăderile sunt alarmante, lucru care i-a surprins pe toţi analiştii."Datele sunt cu adevarat surprinzătoare şi e dificil de găsit o explicaţie, câtă vreme datele lunare indicau o creştere economică", spune Vlad Muscalu, economistul sef al ING. "De la contracţia investiţiilor vine scăderea trimestrială. Investiţiile s-au contractat cu 10% în trimestrul al doilea faţă de T2 2013", explică Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Transilvania, pentru hotnews.ro
Informaţia de la INS vine pe fondul mai multor evoluţii semnificative în economie:
-creşterea unor taxe si impozite (acciza suplimetară la carburanţi, taxa pe construcţiile speciale)
-nerealizarea incasarilor prognozate de Guvern
-situatie sub-mediocra la atragerea fondurilor europene
-scaderea investitiilor in economie
Statul a întârziat investiţiile de capital în Trimestrul 2, iar companiile au fost si ele afectate de această întarziere, mai spune economistul şef al BT. Potrivit lui Andrei Radulescu, stirea ca al doilea trimestru a fost slab are si o parte buna: urmatoarele trimestre vor avea o baza mai mica de comparatie si vor performa mai bine. "In plus, crede economistul sef al BT, Statul ar putea sa-si reia investitiile in trimestrul al treilea, dat fiind ca urmeaza o campanie electorala"
Potrivit INS, produsul intern brut a scăzut în trimestrul al doilea cu 1% faţă de primul trimestru, iar creşterea anuală a coborât semnificativ atât la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, cât şi semestrial, la 2,4% serie brut şi 2,6% serie ajustată sezonier, cu mult sub estimările autorităţilor, de 3,5% pe an.
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, PIB a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier.
In semestrul I 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4%, pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.
Produsul Intern Brut, serie brută, estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,38 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013, potrivit datelor provizorii revizuite
În funcţie de seria ajustată sezonier, PIB-ul este estimat pentru perioada ianuarie-martie, la 161,15 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2013 şi cu 4% faţă de trimestrul I 2013.
Premierul Victor Ponta anunţa la sfârşitul lunii aprilie că cifrele preliminare indicau pentru primul trimestru al acestui an o creştere economică de 3,2%. Ulterior, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a estimat că economia a avut un avans în primul trimestru între 3% şi 4%, iar pentru întregul an anticipa un avans economic peste nivelul anului trecut, de 3,5%.
Fondul Monetar Internaţional estimează pentru acest an o creştere economică de 2,8%, potrivit celor mai recente comunicări, după misiunea FMI în România, în luna iunie.
Banca Mondială a îmbunătăţit în iunie prognozele de creştere economică pentru România de la 2,5% la 2,8% pentru acest an şi de la 2,7% la 3,2% pentru anul următor.
Totodată, Comisia Europeană anticipează că PIB-ul României va creşte cu 2,5% în 2014 şi cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primăvară.