Economia românească a crescut de două ori mai rapid decât media din UE în trimestrul patru 2018
Cu un avans de 0,7% în trimestrul al patrulea din 2018, comparativ cu trimestrul al treilea, România a înregistrat o creştere economică de două ori mai mare decât avansul de 0,2% înregistrat în aceeaşi perioadă în zona euro şi Uniunea Europeană, arată o estimare preliminară, publicată joi de Eurostat.
Ritmul de creştere înregistrat de economia românescă în ultimele trei luni ale anului trecut este însă inferior avansului înregistrat de Lituania (1,6%), Cipru, Letonia şi Ungaria (toate trei cu un avans de 1,1%), Finlanda (0,9%) şi Danemarca (0,8%).
În ritm anual, perioada octombrie - decembrie 2018 comparativ cu perioada similară a lui 2017, economia românească a înregistrat un avans de 4%, de două ori mai mare decât media de 1,4% în Uniunea Europeană şi avansul de 1,2% în zona euro.
După ce, timp de mai multe trimestre, România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, în ultimul trimestru al anului trecut, avansul economiei româneşti a fost mai mic decât cel înregistrat de Letonia (5,5%), Ungaria (4,8%) şi Polonia (4,6%).
Joi, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că avansul economiei româneşti a încetinit la 4,1% în 2018, de la 7% în anul precedent. Şi în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, economia românească şi-a încetinit creşterea la 0,7% (serie ajustată sezonier), de la 1,7% în trimestrul trei faţă de trimestrul doi. Faţă de aceeaşi perioadă din anul 2017, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 4,1% pe seria brută şi de 4% pe seria ajustată sezonier.
Comisia Europeană a arătat recent, în previziunile economice intermediare de iarnă, că boom-ul economic care a început în România în anul 2017 s-a temperat în 2018. Creşterea reală a Produsului Intern Brut s-a redus de la 7% în 2017 la un nivel estimat la 4% în 2018, preciza Executivul european.
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că a solicitat Comisiei Europene ca în rapoartele pe care le întocmeşte să cuprindă atât previziunile referitoare la evoluţiile economiilor cât şi rezultatele finale înregistrate de statele europene. AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)