Economia germană nu își poate permite 'xenofobia', pentru că are nevoie de lucrători străini

Economia germană nu își poate permite 'xenofobia', pentru că are nevoie de lucrători străini

Economia germană 'nu își poate permite xenofobia', pentru că majoritatea companiilor au nevoie să angajeze străini din cauza dificultăților tot mai mari de a găsi lucrători calificați, a avertizat luni președintele Confederației germane a Camerelor de Comerț și Industrie (DIHK), Eric Schweitzer, transmite agenția EFE.

'Peste 70% din companii consideră că economia germană are nevoie de forță de muncă străină. Economia germană nu își poate permite xenofobia', a spus acesta la o zi după alegerile legislative la care formațiunea de extremă-dreapta antiimigrație 'Alternativa pentru Germania' (AfD) o obținut 12,6% din voturi și va intra în premieră în parlamentul federal.

Eric Schweitzer a făcut această declarație în timpul unei conferințe de presă la care a prezentat o serie de recomandări pentru viitorul guvern, întocmite pe baza unei cercetări la care au participat circa 1.800 de companii.

Conform acestui studiu, problemele care preocupă cel mai mult mediul de afaceri german sunt evoluția demografică și îmbătrânirea populației, ce amenință să acutizeze criza de personal calificat, problemele legate de infrastructură (mai ales infrastructura digitală) și formalitățile birocratice excesive.

'Situația economică (a Germaniei, n.r.) este bună, fără nicio îndoială. Dar oamenii de afaceri se întreabă dacă ea se va menține, iar în unele domenii cheie pentru viitor se înregistrează o paralizie', a explicat Eric Schweitzer.

'Prin urmare, propunem un plan de încurajare a investițiilor, cu trei direcții cheie: angajați bine pregătiți, modernizare a infrastructurii și mai multă libertate pentru companii', a indicat reprezentantul mediului de afaceri german.

Continuând ideea privind dificultatea găsirii de personal calificat, el a cerut simplificarea formalităților pentru imigranți și mai multă securitate juridică pentru integrarea refugiaților pe piața muncii.

Eric Schweitzer a insistat și pe problema infrastructurii digitale, subliniind că 'nevoia pentru un internet rapid și fiabil crește mai repede decât oferta' și a evidențiat că în Germania există o problemă cu infrastructura de transport a energiei electrice, astfel că degeaba 'producem tot mai multă energie în nord dacă din cauza lipsei rețelelor electrice nu o putem duce acolo unde este nevoie'.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…