Economia Europei este în pragul prăbușirii, avertizează Politico
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
Economia Europei s-a dovedit remarcabil de rezistentă în ultimele decenii, datorită expansiunii spre est a blocului și cererii puternice pentru produsele sale din Asia și Statele Unite. Cu toate acestea, pe măsură ce boom-ul îndelungat al Chinei se apropie de sfârșit, iar tensiunile comerciale cu Washingtonul încețoșează imaginea comerțului transatlantic, zilele de aur au apus.
Vânturile încrucișate economice care traversează continentul amenință să se transforme într-o furtună perfectă în 2025, pe măsură ce un Trump dezlănțuit își pune ochii pe Europa. Pe lângă impunerea de noi tarife pentru orice, de la Bordeaux la Brioni (producătorul italian de costume preferat al președintelui ales), viitorul lider al lumii libere își va consolida cu siguranță cererea ca țările NATO fie să pună la dispoziție mai mulți bani pentru propria apărare, fie să piardă protecția americană.
Aceasta înseamnă că Europa, care se luptă deja să țină în frâu deficitele în creștere pe fondul scăderii veniturilor fiscale, se va confrunta cu tensiuni financiare și mai mari, ceea ce ar putea declanșa noi tulburări politice și sociale.
Recesiunile și războaiele comerciale pot veni și pleca, dar ceea ce face această conjunctură atât de periculoasă pentru prosperitatea continentului are de-a face cu cel mai incomod adevăr dintre toate: UE a devenit un deșert al inovării.
Deși Europa are o istorie bogată în invenții uluitoare, inclusiv descoperiri științifice care au dat lumii totul, de la automobile la telefon, radio, televiziune și produse farmaceutice, ea a devenit o țară codașă.
Cândva sinonimă cu tehnologia auto de ultimă oră, Europa nu mai are astăzi niciun vehicul electric printre cele mai bine vândute 15. După cum a remarcat fostul prim-ministru italian și bancherul central Mario Draghi în recentul său raport privind competitivitatea în declin a Europei, doar patru dintre primele 50 de companii de tehnologie din lume sunt europene.
Dacă Europa rămâne pe traiectoria actuală, viitorul său va fi, de asemenea, italian: cel al unui muzeu în aer liber în declin, deși frumos, plin de datorii, pentru turiștii americani și chinezi.
„Trăim o perioadă de schimbări tehnologice rapide, determinate în special de progresele în domeniul inovației digitale și, spre deosebire de trecut, Europa nu se mai află în fruntea progresului", a declarat în noiembrie președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde.
Vorbind la medievalul Collège des Bernardins din Paris, Lagarde a avertizat că modelul social lăudat al Europei ar fi în pericol dacă nu schimbă rapid cursul.
„În caz contrar, nu vom fi în măsură să generăm bogăția de care vom avea nevoie pentru a ne satisface nevoile de cheltuieli în creștere pentru a ne asigura securitatea, a combate schimbările climatice și a proteja mediul", a spus ea.
Draghi, care și-a prezentat raportul Comisiei Europene în septembrie, a fost mai tranșant: „Aceasta este o provocare existențială".
Din păcate, repararea infrastructurii economice a Europei este mai ușor de spus decât de făcut.
Cu Donald Trump la Casa Albă și republicanii săi în controlul ambelor camere ale Congresului, Europa nu a fost niciodată mai expusă capriciilor politicii comerciale americane.
Dacă Trump își pune în aplicare amenințarea de a impune tarife vamale de până la 20 % asupra importurilor de pe continent, industria europeană ar suferi o lovitură puternică. Cu peste 500 de miliarde EUR în exporturi anuale din UE către SUA, America este de departe cea mai importantă destinație pentru produsele europene.
Indiferent de motiv, Europa pare să fi făcut prea puțin pentru a se pregăti pentru întoarcerea lui Trump. Primul răspuns al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la realegerea acestuia a fost să sugereze Europei să cumpere mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din SUA. Acest lucru l-ar putea mulțumi pe Trump pentru o vreme, dar nu este o strategie.
„Eșecul liderilor europeni de a trage învățăminte din ultima președinție Trump se întoarce acum să ne bântuie", spune Clemens Fuest, președintele Institutului Ifo din München, un important grup de reflecție economică.
Micul secret murdar al cheltuielilor europene pentru cercetare și dezvoltare este că jumătate din acestea provin din Germania. Și cea mai mare parte a acestor investiții se îndreaptă către un singur sector: cel auto.
Deși acest lucru ar putea părea evident, având în vedere dimensiunea sectorului (veniturile anuale ale industriei auto germane sunt de aproape o jumătate de trilion de euro), nu acesta este sectorul în care puteți obține cel mai mare profit pentru dolarul (sau euro) dumneavoastră. Acest lucru se datorează faptului că inovațiile din sectorul auto, cum ar fi îmbunătățirea eficienței consumului de combustibil al unui motor, sunt incrementale.
Cu alte cuvinte, companiile reinventează literalmente roata, în locul unor produse complet noi, cum ar fi un iPhone sau Instagram, care ar crea o piață complet nouă.