Eclipsa parţială de Lună 17/18 septembrie poate fi văzută şi din România. De unde poate fi observată

Eclipsa parţială de Lună 17/18 septembrie poate fi văzută şi din România. De unde poate fi observată

Specialiştii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti anunţă că eclipsa parţială de Lună 17/18 septembrie poate fi văzută şi din România.

Fazele eclipsei parţiale de Lună. Foto: astro-urseanu.ro

Fazele eclipsei parţiale de Lună. Foto: astro-urseanu.ro

În noaptea de 17 spre 18 septembrie (marţi spre miercuri) are loc o eclipsă parţială de Lună, atunci când aceasta se va afla la graniţa dintre constelaţiile Aquarius şi Pisces, iar pe 18 septembrie avem faza de Lună Plină la 05 h 34 m (ora pentru Bucureşti). Pe tot parcursul nopţii, planeta Saturn se va afla în dreapta lunii.

Potrivit astronomilor, eclipsa este vizibilă în România în Bucureşti, dar şi în alte locaţii din ţară.

Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 03 h 39 m (18 septembrie). În acel moment, Luna se va afla destul de jos pe cer, înspre sud-vest. Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult. În apropierea fazei maxime a eclipsei parţiale de Lună, începând cu ora 05:30 (18 septembrie), partea de sus a Lunii va începe să aibă culoare, diferită faţă de partea de jos, scrie Agerpres .

Faza maximă a eclipsei de Lună este la 05 h 44 m (ora pentru Bucureşti), spre dimineaţă, atunci când Luna va fi în penumbră şi aproximativ 4% în umbra Pământului. În acel moment, Luna se va afla foarte jos pe cer, înspre orizontul de sud-vest. După perioada de fază maximă, Luna îşi va recăpăta strălucirea şi culoarea, ieşind complet din umbră la ora 06 h 16 m, şi din penumbră la ora 07 h 05 m, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Următoarea eclipsă de Lună (totală) va putea fi observată din România parţial (Luna apune înainte fazei maxime) şi se va produce la 14 martie 2025.

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 3450 î.e.n. În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că Soarele şi Luna au fost înghiţite de balaur sau de dragon. În poveştile populare româneşti balaurii şi dragonii au fost înlocuiţi cu vârcolacii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO George Simion, îngropat definitiv de Diana Șoșoacă! / „Simion este format de serviciile secrete și nici prea straight nu este”

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 O informație care dă fiori, dar spune multe și despre ce se știe în „marile cancelarii”

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă