Echipamentul care ar putea ajuta Ucraina să reziste atacurilor asupra infrastructurii sale electrice

Echipamentul care ar putea ajuta Ucraina să reziste atacurilor asupra infrastructurii sale electrice

Un echipament de dimensiunea unei cutii de pizza ar putea ajuta Ucraina să reziste în cazul continuării atacurilor rusești asupra infrastructurii sale energetice în perioada iernii, relatează CNN.

FOTO Arhivă

FOTO Arhivă

Amenințați de o nouă iarnă fără curent electric și friguroasă în case, ucrainenii ar putea scăpa de scenariul din iarna trecută datorită unor echipamente personalizate importate în secret cu ajutorul unor oficiali americani.

Potrivit CNN, inginerii la gigantul tehnologic Cisco au petrecut săptămâni întregi construind și testând noul echipament într-un laborator din Austin, Texas, și au livrat un prototip Ucrainei în primăvară la bordul unui avion al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite implicat în transporturi de ajutoare umanitare.

Testat și de Ukrenergo, operatorul de energie electrică din Ucraina, noul echipament a funcționat în pofida atacurilor rusești asupra sistemelor sale GPS. După acest test, Ukrenergo a primit zeci de exemplare ale acestui echipament de dimensiunea unei cutii de pizza în valoare de un milion de dolari și le-a instalat în toată țara.

Noul echipament ar putea fi crucial pentru rezistența rețelei electrice a Ucrainei, o țintă-cheie a atacurilor cibernetice și aeriene rusești mai ales în perioada iernii. Ori circa 40 la sută din stațiile electrice și echipamentele aferente au fost distruse în atacurile efectuate de ruși în ultimii doi ani.

Cina din California

Conform unor experți americani, hackeri afiliați Direcției Principale de Informații (GRU) din cadrul Statului Major al Rusiei au întrerupt curentul în întreaga Ucraină în octombrie 2022.

„Ne așteptăm să continue, mai ales în această iarnă”, a declarat Illia Vitiuk, șeful Departamentului de Securitate Cibernetică din cadrul Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), referindu-se la tentativele rusești de atacuri împotriva rețelei electrice a Ucrainei.

Cisco a avut de rezolvat o problemă, și anume de a anihila capacitatea rușilor de a bruia sistemele pe care se bazează Ukrenergo pentru a gestiona fluxul de energie.

Această problemă a fost prezentată în amănunt de responsabili ai Ukrenergo într-o conversație la o cină cu directori din Cisco.

După cină, care a avut loc în februarie anul acesta la un restaurant de lângă Universitatea Stanford, în California, Joe Marshall, un cercetător senior la Talos, unitatea de informații cibernetice a Cisco, a început să caute o posibilă soluție.

Marshall a petrecut ani de zile protejând de sabotaje sistemele de energie electrică din Ucraina și din alte părți, dar nu s-a confruntat niciodată cu o problemă precum cea constatată de Ukrenergo.

„Timpul era un factor, deoarece vorbim despre viețile oamenilor”, a spus el, citat de CNN.

Așadar, Marshall și echipa sa de ingineri s-au pus pe treabă și au conceput un comutator care să se potrivească nevoilor specifice ale rețelei Ukrenergo. Prototipul a fost gata în câteva săptămâni de la cina de lângă Universitatea Stanford și a ajuns în Ucraina în aprilie cu ajutorul unui avion al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, apoi cu trenul. Supus unei serii de teste în Ucraina, dispozitivul a funcționat, iar Cisco a decis să facă o producție specifică țării atacate de Rusia.

O „lanternă” în lipsa căreia devii „orb”

Taras Vasîliv, care supraveghează rețeaua de distribuție din cadrul Ukrenergo, a comparat acest dispozitiv cu o „lanternă” pentru un chirurg care încearcă să opereze în întuneric.

În caz contrar, „ești orb”, a spus Vasîliv într-un interviu acordat telefonic pentru CNN.

Cisco a cheltuit un milion de dolari pentru producerea echipamentelor livrate Ukrenergo, dar nu cerut niciun ban.

Oficialii americani familiarizați cu proiectul Cisco au fost reticenți în a discuta despre procesul de livrare pentru a nu da indicii Rusiei, care caută să saboteze ajutoarele destinate Ucrainei. Dar, iarna trecută, Departamentul american pentru Energie a „identificat, procurat și expediat” aproape 20 de tone de echipamente electrice în Ucraina cu avioane cargo ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite.

Proiectul Cisco pentru Ukrenergo este cel mai recent exemplu al modului în care administrația Biden se bazează pe corporațiile americane pentru a ajuta la apărarea Ucrainei în timp ce încearcă să țină Statele Unite la distanță de o confruntare directă cu Rusia, notează CNN.

Rușii caută constant să-și crească capacitățile de hacking

Oficialii însărcinați cu protejarea rețelelor electrice ale Statelor Unite au studiat, de asemenea, sabotarea digitală implementată de un deceniu încoace de Rusia asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Obiectivul: să ajute Ucraina și să se asigure că actorii din sectorul energetic american știu cum să se apere în cazul unor acte de sabotaj împotriva lor.

Când GRU a recurs pentru prima dată la instrumente de hacking pentru a tăia curentul pentru aproximativ 225.000 de ucraineni în iarna anului 2015, Departamentul american pentru Securitate Internă a trimis o echipă specializată în Ucraina pentru a studia atacul. Un alt atac cibernetic împotriva Ucrainei, efectuat în 2016, a arătat că rușii își îmbunătățesc tehnicile.

La 10 octombrie 2022, GRU a vizat o instalație electrică din Ucraina și a întrerupt curentul în țară. Atacul cibernetic al GRU s-a produs în același timp cu un radi aerian masiv asupra infrastructurii electrice a Ucrainei. Episodul din 10 octombrie 2022 a dat de înțeles că rușii lucrează intens pentru a-și crește capacitățile de hacking, fiind grăbiți probabil de ritmul și cerințele războiului, transmite CNN.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Pe asta ați citit-o?

4 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii