Echipa lui Trump țintește „încheierea definitivă” a războiului din Ucraina, nu doar un armistițiu, spune un consilier din viitoarea administrație

Echipa lui Trump țintește „încheierea definitivă” a războiului din Ucraina, nu doar un armistițiu, spune un consilier din viitoarea administrație

Echipa președintelui ales al SUA, Donald Trump, poartă discuții cu privire la modalități de a pune capăt definitiv războiului din Ucraina, și nu doar de a-l stopa temporar”, a declarat, duminică, pentru CBS News, congresmenul de Florida Mike Waltz, nominalizarea lui Trump pentru funcția de consilier pentru securitate națională.

Militari ucraineni la antrenamente FOTO PROFIMEDIA

Militari ucraineni la antrenamente FOTO PROFIMEDIA

Întrebat dacă viitoarea administrație Trump plănuiește să restricționeze utilizarea armelor furnizate Ucrainei, Waltz a spus că un „cec în alb... pur și simplu nu este o strategie” viabilă, adăugând că astfel de pași riscă să transforme conflictul într-un „război etern”.

Trump a criticat decizia administrației Biden de a da undă verde Ucrainei să lovească ținte pe teritoriul Rusiei cu rachetele americane cu rază lungă de acțiune ATACMS. În același timp, președintele american ales a dat de înțeles că nu are de gând să „abandoneze” Ucraina și că ar lua în considerare să folosească asistența SUA pentru Kiev drept pârghie pentru a forța Rusia să se așeze la masa negocierilor.

„Cum arată succesul în concordanță cu interesele noastre? În ce termeni am putea pune capăt războiului? Cine se află la masă? Cum să aducem toate părțile la masă și care ar fi cadrul în vederea unui acord? Acestea sunt aspecte pe care le examinăm în detaliu” împreună cu echipa, a subliniat Waltz.

Waltz a precizat că, de la realegerea lui Trump, echipa lui a aflat în contact atât cu partenerii europeni, cât și cu Ucraina pentru discuții privind încheierea războiului „într-un mod care să restabilească stabilitatea, să oprească carnagiul și să fie un final definitiv, nu doar o pauză”.

Trump a avut o întrevedere cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele francez Emmanuel Macron la Paris pe 7 decembrie, iar unul dintre temele de discuție a fost războiul în curs. Reuters a relatat că nu au discutat detaliile unui plan concret de pace, însă cu această ocazie Trump a insistat asupra unei încetări imediate a focului și asupra negocierilor, în timp ce Zelenski a subliniat necesitatea unor garanții de securitate solide pentru Ucraina.

De asemenea, Trump a cerut Europei să-și asume o responsabilitate mai mare pentru asigurarea securității odată ce s-ar ajunge la un acord.

Întrebat cu privire la întâlnirea lui Trump cu premierul maghiar Viktor Orban la Mar-a-Lago, la 9 decembrie, Waltz a remarcat că liderul Ungariei „are o interacțiune regulată cu rușii” și, totodată, „o relație bună cu președintele Trump”.

La câteva zile după întâlnire, Orbán a anunțat că a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin, afirmând că „facem toate demersurile diplomatice posibile pentru a pleda în favoarea unei încetări a focului” și a negocierilor de pace.

Echipa lui Trump va analiza „cu mare atenție” propunerea lui Orban privind un armistițiu de Crăciun drept un „prim pas” pentru „oprirea luptelor”, a adăugat Waltz.

Budapesta a susținut că Kievul a respins această propunere, și un schimb de prizonieri, în timp ce un oficial ucrainean a comentat că Ungaria a nu a avut nicio discuție în acest sens cu Ucraina.

Surse americane și ucrainene: Semnale pozitive dinspre Trump

Întrebat de jurnaliștii americani dacă lucrează activ pentru a pune capăt războiului, Trump a răspuns afirmativ, dar a refuzat să spună dacă a vorbit cu Putin de la alegerile americane..

„Nu vreau să spun nimic despre asta, pentru că nu vreau să fac nimic ce ar putea stânjeni negocierile”, a spus Trump.

Echipa lui Trump nu a informat guvernul lui Zelenski despre eventuale planuri, potrivit a două surse apropiate de Kiev și foști oficiali americani aflați în legătură cu oficialii ucraineni, a relatat vineri NBC News. Până acum, întâlnirile și conversațiile dintre Zelenski, Trump și consilierii lor au fost constructive, au spus aceste surse.

„Atmosfera până acum în ceea ce privește interacțiunea dintre ucraineni și echipa Trump, inclusiv între Zelenski și Trump, a fost una pozitivă”, a spus una dintre surse.

Ucraina și susținătorii săi din Washington și Europa au exprimat anterior îngrijorări că Trump ar putea considera Kievul drept principala barieră pentru încheierea războiului. Dar postările președintelui ales pe rețelele de socializare sugerează că el consideră că Putin și nu Ucraina sunt problema, au spus cele două surse și foști oficiali americani.

„Există sentimentul că Trump însuși își dă seama că ucrainenii nu sunt un obstacol în calea păcii”, a spus o sursă.

Duminică, Trump a scris pe rețelele de socializare că Zelenski și Ucraina sunt pregătite pentru un acord de pace și că e timpul ca Putin „să acționeze”.

Dar există „zero indicii” că Putin ar fi dispus să facă concesii sau că obiectivul său general de a avea controlul total asupra Ucrainei s-a schimbat, a declarat John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina.

Un rus de linie dură cu legături strânse cu Kremlinul a spus în interviurile recente că orice încercare a lui Trump de a pune capăt războiului va fi sortită eșecului în absența unor discuții mai ample care să abordeze preocupările de securitate ale Moscovei. Konstantin Malofeev un magnat rus și ultra-naționalist, a declarat pentru Financial Times că Putin probabil va respinge o propunere de pace de felul celei prezentate în urmă cu câteva luni de consilierul lui Trump Keith Kellogg, în prezent nominalizarea președintelui ales în funcția de trimis special al SUA pentru războiul din Ucraina.

„Kellogg va veni la Moscova cu planul lui, noi îl primim și apoi îi spunem să se ducă dracului pentru că nu ne place de niciun fel. Astea vor fi toate negocierile. Pentru ca discuțiile să fie constructive, trebuie să vorbim nu doar despre viitorul Ucrainei, dar și despre viitorul Europei și al lumii”, a spus oligarhul rus.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO O fază care merită văzută...

2 Fraților, când citești cifrele astea despre Armata Rusiei te ia cu fiori. Sălbaticii ar trece prin Europa ca printr-o turmă de miei...

3 Reacția femeii plimbată în lesă, în patru labe, la gala grotească de lupte RXF, în uralele a 5.000 de spectatori

4 VIDEO „Era Hugh Hefner de România!” / Orgiile pe care le organiza Irinel Columbeanu la vila de la Izvorani, povestite de o vedetă TV

5 VIDEO „Nu mă așteptam” / Surpriza de pe Autostrada Moldovei. Se va deschide un tronson de 36 de km care i-a luat prin surprindere și pe experți