Echipa de campanie a lui Trump a avut cel puțin 18 contacte cu oficiali ruși (surse)
Michael Flynn și alți consilieri din echipa de campanie a lui Donald Trump s-au aflat în contact cu oficiali ruși și alte persoane având legături cu Kremlinul prin cel puțin 18 convorbiri telefonice și e-mailuri pe parcursul ultimelor șapte luni ale campaniei din 2016, au indicat pentru Reuters foști și actuali responsabili americani, anunță Agerpres.
Sursele au precizat pentru Reuters că nu au găsit dovezi privind nereguli sau interferențe cu Rusia în materialele analizate până acum. Noile dezvăluiri cresc însă presiunea asupra lui Trump și a asistenților săi pentru a pune la dispoziția anchetatorilor din FBI — poliția federală americană — și Congres informații complete privind interacțiuni cu oficiali și alți responsabili ruși în timpul și imediat după alegerile prezidențiale din 2016.
Casa Albă nu a răspuns la solicitarea Reuters a face comentarii, iar avocatul fostului consilier Michael Flynn și un oficial din Ministerul rus de Externe au refuzat de asemenea să comenteze.
Cele 18 convorbiri telefonice și schimburi de mesaje electronice au avut loc în perioada aprilie — noiembrie 2016 și s-au axat pe relansarea relațiilor economice ruso-americane afectate de sancțiunile impuse Moscovei, pe cooperarea în vederea combaterii Statului Islamic din Siria și contracararea ambițiilor Chinei.
Dintre celelalte 12 contacte evocate de sursele Reuters, unul l-a implicat pe Viktor Medvedciuk, un oligarh și politician ucrainean cu care responsabili neidentificați din campania lui Trump ar fi discutat despre cooperarea dintre SUA și Rusia. Medvedciuk — a cărui fiică îl are drept naș pe președintele rus Vladimir Putin — a negat că ar fi avut vreo interacțiune cu cineva din echipa lui Trump.
Potrivit unor responsabili americani, existența de contacte cu oficiali străini pe parcursul unei campanii nu este ceva neobișnuit, însă numărul interacțiunilor dintre consilieri ai lui Donald Trump și oficiali ruși a fost unul excepțional. "E un lucru rar să existe atâtea convorbiri telefonice cu oficiali străini, mai ales dintr-o țară pe care o considerăm adversar sau putere ostilă", a menționat fostul secretar de stat republican Richard Armitage.