Echilibristică pe stânci şi rezistenţă pe drumuri forestiere, la Colibiţa Bike Fest 2014 - FOTO

Echilibristică pe stânci şi rezistenţă pe drumuri forestiere, la Colibiţa Bike Fest 2014 - FOTO

Peste 120 de concurenţi s-au înscris la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Colibiţa Bike Fest, organizat în Munţii Bârgăului din Bistriţa-Năsăud, aceştia oferind publicului momente de echilibristică pe stânci şi de rezistenţă pe drumuri forestiere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Echilibristică pe stânci şi rezistenţă pe drumuri forestiere, la Colibiţa Bike Fest 2014 - FOTO (Imagine: Eugen Gheorghe/ Mediafax Foto)

Festivalul a început, vineri după-amiază, cu antrenamente şi cu o petrecere, iar sâmbătă a fost prima zi de concurs, rezervată Maratonului XC pentru amatori şi profesionişti, dar şi Trialului, o probă extrem de spectaculoasă care se desfăşoară pe 2.000 de metri pătraţi, pe stânci, buşteni şi rădăcini.

La probe s-au înscris peste 120 de concurenţi din Botoşani, Iaşi, Oradea, Timişoara, Mureş, Miercurea Ciuc, Cluj, Zalău şi Bistriţa.

Adrian Timiş, unul dintre organizatorii concursului, a declarat corespondentului MEDIAFAX că faţă de ediţia precedentă a fost majorat numărul de probe şi îmbunătăţite traseele.

“Am încercat să îmbunătăţim fiecare aspect al festivalului, am ştiut că avem multe lucruri de făcut mai bine, aşa că am făcut fiecare traseu mult mai bine. În plus, am creat încă două trasee la XC fiindcă acolo am avut cel mai mare număr de concurenţi în fiecare an, aşa că anul acesta ne-am implicat mai mult şi am făcut două trasee, unul pentru profesionişti şi altul pentru amatori. Profesioniştii s-au plâns anul trecut că a fost prea uşor, aşa că am creat un traseu mai uşor, de 28 de kilometri, pe lângă lac, pentru amatori. De asemenea, în premieră, anul acesta, am organizat şi un concurs de maraton alergare fiindcă am observat că sunt amatori şi pentru această disciplină”, a declarat Adrian Timiş.

Proba de XC Maraton pentru profesionişti s-a desfăşurat pe 48.2 kilometri, pe o ruta complet nouă, pe drumuri forestiere, un traseu solicitant destinat cicliştilor cu o pregătire fizică avansată, iar pentru amatori pe 25 de kilometri, aceştia pedalând în jurul Lacului Colibiţa.

Câştigătorul probei de XC Maraton pentru amatori a fost sportivul Petrică Hogiu, practicant de schi fond. El a declarat că nu s-a antrenat special pentru acest concurs.

"Săptămâna viitoare am naţionalele de biatlon şi m-am gândit să fac un antrenament mai susţinut. Foarte frumos mi s-a părut traseul, cam cu noroi, dar bun. Am parcurs 25 de kilometri şi mi-a plăcut. Eu nu am venit pentru premiu, am venit să fac un antrenament. Oricum, aveam în program asta şi nu contează pe ce mă antrenez. Am naţionalele şi apoi Cupa Europei. Sunt bine pregătit. Pe mine mă interesează acum să am cât mai multă rezistenţă şi nu contează dacă fac alergare, bicicletă, înot sau role”, a spus Petrică Hogiu.

Tot sâmbătă, a avut loc şi proba de Trial, care, potrivit lui Cristian Vrăzmaş, unul dintre organizatori, presupune urmărirea unui traseu prestabilit, obstacole fiind pietrele.

"Traseul acesta de la Colibiţa e recunoscut la nivel naţional ca fiind unul de dificultate mare, fiindcă sunt aici aduse nişte pietre, bolovani, iar nivelul de concurs e unul mare. Concurentul urmăreşte un traseu delimitat cu bandă alb cu roşu pe margine, cu nişte săgeţi pe pietre. Ca să poţi câştiga asta ai nevoie de echilibru, de prezenţă, concentrare, antrenament şi pasiune”, a afirmat Vrăzmaş.

Printre competitori s-a numărat şi anul acesta Alexe Băieşiu, campion naţional la Trial, sport pe care îl practică de 14 ani.

"Nu sunt niciodată suficient de pregătit. Cu asta mă motivez. În acest sport, oricând te poţi emoţiona, poţi pune piciorul jos şi pierde puncte. De 14 ani, eu fac numai Trialul, am obţinut şi rezultate. Secretul? E multă muncă, mult dat pe bicicletă ca să stăpâneşti tehnicile, însă după un anumit nivel, distanţarea se face la nivel psihic. Depinde cât de bine eşti pregătit să faci un management cât de bun al situaţiei, al stărilor pe care le ai în moment concursului”, a declarat el.

Colibiţa Bike Fest 2014 continuă şi duminică cu concursurile de Dirt Jump (pe trei rampe tabletop si un drop de 1,5 metri) şi Dual pe un traseu de aproximativ 170 de metri cu variaţii de rampe şi trei turnante, probe care presupun sărituri spectaculoase, respectiv parcurgerea unui traseu în paralel cu alt biciclist, câştigător fiind primul care ajunge la sosire.

În fiecare seară, vor avea loc concerte susţinute de Danaga, DJ Sauce, THC – Transilvania Hardcore Soundsystem, Typedef, DJ Slyder, BVS şi Bluu.

Colibiţa este un sat din comuna Bistriţa Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud. Localitatea este aşezată în partea de est a judeţului Bistriţa-Năsăud, într-o depresiune intramontană, la contactul dintre Munţii Bârgăului şi Munţii Călimani, la aproximativ 40 de kilometri distanţă de Bistriţa.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...