„E un război al bătrânilor și silovikilor”/Surprinzătoarele date dintr-un sondaj ținut secret de Kremlin

„E un război al bătrânilor și silovikilor”/Surprinzătoarele date dintr-un sondaj ținut secret de Kremlin

Meduza a obținut rezultatele unui sondaj închis, realizat de VȚIOM la sfârșitul lunii iunie 2022, la solicitarea Administrației Prezidențiale (AP) a Federației Ruse. Respondenților li s-a pus întrebarea: „Unii spun că luptele din Ucraina ar trebui oprite cât mai curând posibil. Alții consideră că luptele nu ar trebui oprite acum. Ce punct de vedere vă este mai apropiat – primul sau al doilea?” Numărul respondenților este necunoscut jurnaliștilor Meduza.

Potrivit documentelor pe care le deține Meduza, 30% dintre cei care au răspuns la întrebarea pusă de VȚIOM consideră că „ostilitățile din Ucraina” ar trebui „oprite cât mai curând posibil”. Altor 13% le-a fost greu să răspundă, iar 57% dintre respondenți consideră că războiul ar trebui continuat. Aceleași cifre au fost văzute de o altă sursă Meduza, apropiată Administrației Prezidențiale.

Conform rezultatelor aceluiași sondaj:

  • La grupa de vârstă 18-24 de ani, 56% sunt pentru încheierea războiului și doar 19% sunt pentru continuarea lui.
  • Dintre rușii cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, 43% susțin încheierea războiului, 41% susțin continuarea ostilităților.
  • În general, cu cât respondenții sunt mai în vârstă, cu atât susțin mai mult războiul. De exemplu, în rândul respondenților de peste 60 de ani, 72% dintre ei sunt în favoarea continuării invaziei.

La Moscova și Sankt Petersburg, judecând după datele sondajului închis, aproximativ 40% dintre respondenți doresc încetarea ostilităților, iar 48% sunt în favoarea continuării lor.

Majoritatea susținătorilor continuării luptei (62%) locuiesc în alte orașe rusești cu o populație de peste un milion de locuitori.

De asemenea, la cererea Kremlinului, VȚIOM a studiat dependența dintre sprijinul pentru continuarea războiului și consumul media.

  • Dintre „utilizatorii activi de internet”, 47% dintre respondenți sunt în favoarea încetării ostilităților, iar 35% sunt în favoarea continuării acestora.
  • Dar în rândul audienței TV, doar 22% susțin încheierea conflictului militar, 68% fiind în favoarea continuării acestuia.

VȚIOM nu publică în mod deschis aceste date. Pe site-ul centrului, pot fi găsite doar rezultatele unui sondaj din iunie referitor la sprijinul rușilor pentru „operațiunea specială”. Potrivit centrului, 72% dintre respondenți „mai degrabă susțin” războiul, 17% „mai degrabă nu susțin” războiul, iar pentru 11% este greu să răspundă la întrebare.

Centrul nu a răspuns întrebărilor adresate de Meduza, la fel nici secretarul de presă prezidențial, Dmitri Peskov.

Într-o discuție cu Meduza, sociologul Grigori Iudin a numit „previzibile” rezultatele sondajului închis realizat de VȚIOM. El atrage atenția asupra faptului că o varietate de sondaje indică faptul că „operațiunea specială” este susținută mai activ de rușii mai în vârstă – precum și de mulți locuitori ai orașelor mari, unde trăiesc mulți angajați la stat. „Acesta este un război al bătrânilor și al silovikilor, care vor să blocheze țara în trecut”, comentează Iudin.

În același timp, cercetătorul este sigur că dorința tinerilor de a pune capăt ostilităților nu va avea ca rezultat proteste de amploare – cel puțin nu în viitorul apropiat.

O sursă Meduza, apropiată Administrației Prezidențiale, a remarcat că, chiar dacă vor începe astfel de acțiuni, „OMON va fi suficient deocamdată”. Potrivit acestuia, niciun rezultat al sondajelor închise nu poate duce la sfârșitul războiului: „Președintele vrea să lupte, iar el e șeful”.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”