Anul trecut, într-o tură tensionată, plină de pacienţi care au intrat în camera de urgenţă de la spitalul Ilha do Governador, în zona de nord a Rio de Janeiro, Lidiane Melonu a găsit o metodă interesantă pentru a putea să măsoare saturaţia unui pacient informează Libertatea .

„Mâna lui era foarte rece. L-am înfăşurat în bumbac ortopedic şi bandaj, care este o practică prevăzută la asistenţă medicală, dar nu a funcţionat. Circulaţia nu s-a îmbunătăţit. M-am gândit să-i umezesc mâna cu apă caldă, dar din cauza riscului de contaminare, ideea nu a fost una bună. M-am mai gândit puţin şi am pus apa caldă în mănuşile chirurgicale şi i-am înfăşurat mâna cu ele”, îşi aminteşte femeia.

Potrivit sursei citate, metoda a funcţionat şi, în trei minute, circulaţia s-a îmbunătăţit. Ea a măsurat saturaţia de oxigen şi a recomandat tratamentul. Povestea are un an, dar abia pe 14 martie în acest an a găsit fotografia pierdută în telefonul său mobil şi a decis să o posteze.

„Am făcut această mănuşă cu apă fierbinte pentru a îmbunătăţi circulaţia pacientului meu şi a vedea mai bine saturaţia şi sper să simtă că cineva îl ţine de mână”, spune Lidiane Melo.
Printre complimente şi mulţumiri pentru dăruire, Lidiane a văzut că imaginea gestului ei a ajuns în alte ţări şi a fost comentată de vedete şi personalităţi
Dar tehnica aplicată de Lidiane rezolvă nu numai îmbunătăţirea circulaţiei sângelui la extremităţile corpului. Aduce confort psihologic şi ajută la calmarea pacienţilor.
„Nu e mâna mea, e mâna lui Dumnezeu” Într-o altă tură, la CER do Centro, a dat peste o doamnă foarte agitată când a aflat că va trebui să fie intubată. „Nu ne-a lăsat să o sedăm, ci a spus doar că nu o putem lăsa să moară, că are două fiice şi două nepoate, care au avut grijă de familie. După o conversaţie, ea mi-a cerut să o ţin de mână. Am spus că nu pot, că am alţi pacienţi de care să mă ocup, dar că voi face ceva. Am făcut acea mănuşă, ea s-a liniştit, a spus că părea că o ţin eu de mână şi i-am spus că nu este a mea, că ar trebui să creadă că mâna lui Dumnezeu o va ajuta să iasă din acolo”, îşi aminteşte asistenta, cu emoţie.
Pacienta a fost vindecată, externată şi Lidiane a aplicat deja „tehnica mâinii mici” sau „mâna lui Dumnezeu” de multe alte ori.
„Sunt foarte pasionată de ceea ce fac. Uneori este obositor, disperant să pierzi 20 de pacienţi într-o tură de 12 ore, dar nu ştiu cum să fac altceva. În ziua în care nu o să mă mai mişte sau n-o să mai plâng de durerea celuilalt, încetez să mai lucrez imediat”, a spus asistenta.
Lăudată de directorul OMS
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a distribuit vineri, 9 aprilie, o fotografie care arată „tehnica mâinii”, creată de o asistentă braziliană pentru a oferi confort pacienţilor cu COVID-19.
„Nu am cuvinte pentru a-mi exprima admiraţia pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii în mijlocul acestei pandemii şi a modurilor incredibile în care aceştia caută să-şi consoleze pacienţii. Avem atât de multe de învăţat de la voi şi trebuie să facem multe pentru a vă sprijini şi a vă proteja”, a scris Ghebreyesus.