„E legal, care-i problema?!” De ce sunt energizantele un pericol. De la efectul tonic, la diabet, tahicardii și dependență

„E legal, care-i problema?!” De ce sunt energizantele un pericol. De la efectul tonic, la diabet, tahicardii și dependență

Interzicerea comercializării băuturilor energizante către minori, o măsură care ar putea fi aplicată în curând, după ce, marți, 20 februarie 2024, a fost adoptată o lege în acest sens, a redeschis discuția despre efectele negative ale consumului de astfel de produse, în special la vârste mici.

Tinerii „se ajută” de energizante pentru a rezista ritmului antrenant FOTO: arhiva/Shutterstock

Tinerii „se ajută” de energizante pentru a rezista ritmului antrenant FOTO: arhiva/Shutterstock

Medicii atrag atenția că băuturile care conțin combinaţii variate de carbohidraţi, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central, pot avea efecte dintre cele mai grave.

„Predispun la apariția mai rapidă a diabetului”

În primul rând, au foarte multă glucoză în ele. Acei îndulcitori predispun pancreasul la un efort în plus. Au și cofeină, (...) iar la un copil de 14-15 ani nu este indicat consumul, pentru că poate da tahicardie. E i, de obicei, le mai și combină cu câte ceva, iar asta crește pericolul”, spune medicul pediatru Viorel Dumitrescu.

Conținutul mare de glucoză, precizează medicul, „predispune la apariția mai rapidă a diabetului, prin epuizarea resurselor pancreatice, mai ales dacă ai o predispoziție”.

Fiind vorba de o băutură, glicemia crește foarte repede după consum, explică medicul diabetolog Anca Roman.

„Nu e ca și când am mânca un aliment, caz în care mai durează până când toți nutrienții sunt descompuși și ajung în sânge. Băutura imediat se absoarbe”, spune dr. Roman.

Pancreasul este suprasolicitat să secrete și el insulină la fel de repede, pentru a menține glicemiile bune, iar toate creșterile și scăderile afectează organismul în creștere al copilului sau adolescentului. Vitaminele de tip B conținute pot produce agitație, iar compuși precum carnitina, substanță recomandată sportivilor în anumite situații, nu le este deloc necesară persoanelor care nu au activitate fizică intensă sau care nu au anumite carențe.

Consumul băuturilor energizante, devenit obișnuință, îi afectează și pe adulți.

Ele, practic, au fost făcute ca niște tonice, scopul lor a fost să ne crească un pic capacitatea de a ne concentra, viteza de reacție, să ne reducă oboseala, dar au fost prost înțelese, pentru că au început să fie consumate de plăcere”, explică diabetologul Anca Roman, care susține că ar trebui consumate doar de către adulți și doar la nevoie.

„E o modă, au senzația că sunt zei și că pot”

Aurora Szocs, psiholog și consilier școlar, spune că și consumul de băuturi energizante intră în aceeași categorie cu fumatul, drogurile și alcoolul. Copiii și adolescenții ajung adesea să facă asta pentru a fi acceptați de grup sau pentru a face față anumitor activități. Dacă prietenii stau treji până târziu, vei fi catalogat drept „pămpălău” dacă nu ții pasul cu ei, spre exemplu. Iar după o noapte pierdută, tot un energizant te va ajuta să nu dormi pe bancă la școală, iar când și efectul acestuia a trecut, mai consumi unul și intri astfel într-un carusel din care e greu să mai ieși.

„E o modă, au senzația asta că sunt zei și că pot. Le dă putere, le dă forță să aibă și mai multă energie, să facă față”, spune psihologul.

Și mai grav este că cei mai mulți nu simt că ar fi o problemă.

„Ei nu vin în cabinet pentru dependența de așa ceva, pentru că lor nu li se pare că este o problemă. «Este legal, este pe toate drumurile, care e problema?!» Eu le spun ce conține, le spun ce efecte are, îi trimit la analize, le arăt că au ficatul afectat, dar dacă părinții nu înțeleg, este foarte dificil de lucrat așa. Mai ales că sunt foarte-foarte ieftine, cu trei lei îți iei doza”, a mai spus Szocs

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...