E grav dacă e așa!/Urmează marea amnistie a hoților cu gulere albe?

E grav dacă e așa!/Urmează marea amnistie a hoților cu gulere albe?

Marea amnistie. Legea care îi scapă pe evazioniști de pușcărie, utilă pentru mii de inculpați deoarece retroactivează/ Posibili beneficiari: Nelu Iordache, Adrian Sârbu, Cristian Burci, Bogdan Buzăianu, Tel Drum, companiile controlate de Sebastian Ghiță.

Legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită integral prejudiciul, inițiată de PSD și promulgată de președintele Iohannis, va avea efecte majore asupra dosarelor penale fără un verdict definitiv, aflate în curs de anchetă sau judecată, au explicat G4media.ro mai mulți magistrați și avocați.

Astfel, mii de dosare care ar putea fi închise, dacă inculpații decid să achite prejudiciul integral, caz în care nu mai riscă închisoarea, după cum prevede legea fostului deputat PSD, Cătălin Rădulescu zis Mitralieră.

Este vorba de legea nr. 55 din 31 martie 2021 de modificare a legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, adoptată în ultimele zile ale fostului Parlamentulc ontrolat de PSD și promulgată de președintele Iohannis pe data de 1 aprilie, deși șeful statului o putea retrimite la Parlament .

Efectele legii lui Mitralieră

Potrivit noii legi, inculpații pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro pot scăpa de închisoare, doar cu o amendă penală, dacă achită integral prejudiciul. Dacă marii evazioniști cu prejudiciu de peste 100 de mii de euro plătesc un bonus, scapă și ei de închisoare.

Potrivit aceleași legi, inculpații de evaziune fiscală de zeci de milioane de euro ar putea scăpa de închisoare și chiar și de amenda penală, dacă achită integral prejudiciul, plus 20 %.

Care sunt pedepsele cu închisoarea pentru evaziune

De notat că, potivit legii 241/2005, evaziunea fiscală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 8 ani. Evaziunea fiscală de peste 100.000 de euro se pedepsește cu închisoare de la 7 la 13 ani, iar evaziunea fiscală de peste 500.000 de euro, cu detenție de la 9 la 15 ani. Vezi aici la articolul 9.

Legea lui Mitralieră a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, deși acesta avea posibilitatea să o retrimită Parlamentului spre re-examinare, și a fost publicată în Monitorul oficial pe 1 aprilie 2021. Vezi legea aici.

De ce e nocivă legea

Chiar dacă în aparență pare benefică, în sensul că poate părea că încurajează recuperarea prejudiciilor, legea este profund nocivă, o invitație la evaziune fiscală, un fel de dezincriminare mascată, au explicat magistrații consultați de G4media.ro.

Este ca și când ai lua un credit de la stat cu dobândă de 20 la sută pe o perioadă de câțiva ani, au explicat procurorii Asociației Mișcarea de Apărare a Statutului Procurorilor (AMASP).

După o perioadă de timp în care contribuabilul a putut sustrage sumele datorate bugetului de stat, în cazul în care există o sesizare a autorităților judiciare, instrumentarea unui dosar penal (poliție și parchet) durează între 1 și 3 ani, în funcție de dificultate, de probatoriu, de valoarea produsului infracțional. Aceeași durată există și la instanța de fond, apoi o altă perioadă în apel.

Printr-un simplu calcul matematic, având în vedere că dobânda medie pentru credite acordate persoanelor juridice este de 10% anual, este evident că persoana care este dispusă să încalce normele de drept penal material, va fi mai degrabă tentată să își asume riscul de a fi obligat peste 7 ani de la comiterea faptei să plătească taxele și impozitele sustrase, în cazul în care este prins de autorități, cu o dobândă globală de 20% și fără a risca să i se aplice o pedeapsă”, au explicat procurorii AMASP. Vezi comunicatul lor în întregime aici.

De exemplu, dacă a făcut o evaziune de 10 milioane de euro în 2008 și l-am prins în 2015, între timp, a investit banii, cei 10 milioane de euro, și i-a înzecit. Îi convine în 2015 să dea 10 milioane de euro plus 20 %, adică 12 milioane de euro și să scape de închisoare, chiar și de o amendă penală”, a declarat pentru G4media.ro procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, membru AMASP.

De ce Iohannis a promulgat legea

Întrebat de jurnalistul G4media.ro, Dan Tăpălagă, de ce a promulgat legea, președintele Klaus Iohannis <<a oferit pe post de explicații un neadevăr cam grosolan: ”În momentul respectiv, ciclul se încheiase”.

Adevărul este că ”ciclul” nu se încheiase câtuși de puțin. Legea, inițiată de fostul deputat Cătălin Rădulescu, omul lui Dragnea, fusese votată în ultimele zile ale fostului Parlament, controlat de PSD. Trecuse într-adevăr de controlul Curții Constituționale, dar asta nu-l împiedica pe șeful statului ca, odată ajunsă pe masa lui, să întoarcă legea în noul Parlament și să ceară noii majorități PNL USR PLUS UDMR revizuirea legii”, după cum a explicat aici jurnalistul G4media.ro Dan Tăpălagă.

Președintele a declarat că ”acest Parlament, dacă consideră că legea nu satisface cerințele coaliției, poate să inițieze fără probleme o îmbunătățire a aceste legi și cu bucurie voi semna și o lege care corectează eventualele erori”.

E lege penală mai favorabilă

Problema este că legea este în vigoare de o lună de zile, timp în care a produs deja efecte care nu mai pot fi reparate. În penal se aplică legea mai favorabilă și chiar dacă legea ar fi stat o singură zi în vigoare, nu o lună, inculpații care au comis actele de evaziune acum un an, doi, trei sau patru ani, care nu au încă o sentință definitivă, vor beneficia de legea mai favorabilă, după cum au explicat pentru G4Media.ro procurorii AMASP.

Legea 55/2021 (a fostului deputat PSD Cătălin Rădulescu zis Militarlieră – n.r.) a intrat în vigoare, fiind promulgată și publicată în Monitorul oficial, prin urmare, chiar dacă va fi abrogrată prin altă lege, fiind lege penală mai favorabilă, își produce efectele pentru trecut, pentru toate dosarele de evaziune care nu au un verdict definitiv în instanță.

Noua lege, posibilă, de abrogare a legii lui Rădulescu va avea efecte doar pentru infracțiunile de evaziune comise din ziua intrării în vigoare a legii de abrogare. Cu alte cuvinte, vom reveni la ce era înainte de legea lui Rădulescu abia după intrarea în vigoare a legii de abrogare și doar pentru infracțiunile de evaziune comise de la data intrării în vigoare a legii de abrogare”, a explicat pentru G4media.ro procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, membru AMASP.

Câte dosare de evaziune sunt

Potrivit rapoartelor de activitate ale Ministerului public (PG), DNA și DIICOT, în România sunt în lucru mii de dosare de evaziune fiscală, plus alte câteva mii aflate pe rolul instanțelor.

Spre exemplu, potrivit raportului de activitate al PG pe anul 2019, au fost depistate și investigate 1251 de infracțiuni de evaziune fiscală (2% din total inculpați persoane fizice trimiși în judecată). De notat că raportul de activitate al PG pe anul trecut nu a fost încă publicat, deși suntem deja în mai.

Rapoartele de activitate ale parchetelor privind dosarele de evaziune fiscală nu precizează și o valoare totală a prezumtivelor prejudicii de evaziune fiscală. G4media.ro a trimis solicitări de presă către parchete și vom reveni cu aceste detalii când le vom primi.

Cine sunt potențialii beneficiari ai legii lui Mitralieră, promulgată de președintele Klaus Iohannis. De subliniat că inculpații pot beneficia de clemența legii sub condiția plății integrale a prejudiciului plus un bonus de 20% acolo unde pragul sare de 100 de mii de euro.

Omul de afaceri Nelu Iordache

Pe 18 martie 2021, Tribunalul Bucureşi l-a condamnat pe omul de afaceri Nelu Iordache la o pedeapsă de 12 ani şi jumătate de închisoare pentru o evaziune fiscală de aproape 2 milioane de euro şi delapidarea companiei aeriene Blue Air Transport Aerian SA (devenită Bata Sky Imobiliare SA). Decizia nu este însă definitivă și Iordache are șansa să plătească prejudiciul, plus 20 %, ca să scape de detenție. Vezi detalii aici .

Fratele, cumnatul și companiile controlate de Sebastian Ghiță

În octombrie 2019, fratele și cumnatul fugarului Sebi Ghiță și companiile IT Asesoft şi Teamnet Internaţional, fondate de acesta, au fost deferite justiției pentru evaziune fiscală de 100 de milioane de lei. Dosarul se află de atunci în procedură de cameră preliminară și are următorul termen abia pe 17 iunie 2021. Vezi aici.

Patronul Mediafax și Aleph Tv, Adrian Sârbu

Dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani de 14 milioane de euro al patronului Mediafax, Adrian Sârbu, este pe rolul Parchetului general după ce, în august anul trecut, a fost restituit de judecătoarele de cameră preliminară de la Înalta Curte, Elena Barbu și Cristina Eleni Marcu. Dosarul a stat 3 ani în procedură de cameră preliminară, iar inițial, la Curtea de Apel București, instanța a decis că probele au fost administrate legal și procesul pe fond poate să înceapă. Vezi aici.

Patronul Adevărul, Cristian Burci

Burci este anchetat de DIICOT din 2016 în dosarul Romvag Caracal pentru mai multe infracțiuni, inclusiv pentru evaziune fiscală. Procurorii i-au pus sechestru pe avere până la suma de 36 de milioane de euro. Vezi aici.

Magnatul Energiei, Bogdan Buzăianu

Omul de afaceri elvețian de origine română, Bogdan Buzăianu, este anchetat încă din 2014. El este acuzat de evaziune fiscală de peste 6 milioane de lei (aproape 1,3 milioane de euro), dar și de delapidare și spălare de bani. Vezi aici.

Compania Tel Drum

În iunie 2020, compania Tel Drum, despre care procurorii DNA susțin că este controlată de Liviu Dragnea, a fost inculpată și pentru evaziune fiscală în valoare de 2 milioane de lei. Vezi aici .

Exemplele pot continua cu inculpați mai mult sau mai puțin celebri, care pe lângă alte infracțiuni, sunt acuzați și de evaziune fiscala cum ar fi:

Răzvan Alexe și Marcel Păvăleanu (dosar de evaziune fiscală de 35 de milioane de euro)

Gheorghe Vlasie zis Ginel , finul lui Ionel Arsene, baronul PSD de Neamț

”Regii asfaltului”, Dan Besciu de la Euroconstruct 98 Trading, și Alexandru Horpoș de la Straco Group, dosar din 2014 , prejudiciu de 7 de milioane de euro

SURSA: G4Media.ro

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”