E furtună pe burse!/Indicele VIX, supranumit și „indicele fricii”, a ajuns la un maxim al ultimilor patru ani, 41,8%, la doar trei săptămâni după ce a atins un minim al ultimilor șase ani, de 10,6%

E furtună pe burse!/Indicele VIX, supranumit și „indicele fricii”, a ajuns la un maxim al ultimilor patru ani, 41,8%, la doar trei săptămâni după ce a atins un minim al ultimilor șase ani, de 10,6%

Piețele bursiere s-au prăbușit luni, iar acțiunile japoneze au scăzut cu 13%, ca urmare a temerilor că Statele Unite s-ar putea îndrepta spre recesiune, ceea ce i-a determinat pe investitori să fugă de activele riscante și să mizeze pe faptul că vor apărea reduceri rapide ale dobânzilor pentru a salva creșterea economică, transmite Reuters.

UPDATE 12:31 Indicele VIX – supranumit și “indicele fricii”, a ajuns la un maxim al ultimilor patru ani, 41,8%, la doar trei săptămâni după ce a atins un minim al ultimilor șase ani, de 10,6%, potrivit The Guardian.

UPDATE 12:15 Semne neliniștitoare în SUA și China, cele mai mari economii ale lumii: scăderea consumului produce efecte pe scară largă / Cumpărătorii au început să renunțe și la ieftinele chipsuri

Șefi de companii din toate domeniile economice avertizează că americanii și chinezii cheltuiesc mai puțin, dar din motive diferite. De la McDonald’s la Mercedes-Benz, executivii din corporații spun că mulți consumatori din China și SUA renunță la cheltuieli, arată The Wall Street Journal. Motivele sunt diferite. Detalii, aici .

11:55

Veste proastă: economia zonei euro a stagnat în iulie, ca urmare a deteriorării cererii de bunuri și servicii, arată cel mai recent sondaj al directorilor de achiziții, realizat de firma de date S&P Global și citat de The Guardian .

Indicele de producție PMI compozit al zonei euro a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni, – 50,2, un nivel care arată că activitatea economică abia a crescut luna trecută (50 este limita dintre expansiune și contracție). Creșterea în sectorul serviciilor a pierdut din viteză, companiile raportând o încetinire a afacerilor noi.

„Economia zonei euro a crescut în ritm de melc în luna iulie. Din punct de vedere sectorial, sectorul serviciilor nu mai prinde viteză, așa cum s-a întâmplat la începutul anului, în timp ce declinul din sectorul industrial a continuat în aceeași linie”, a spus Dr. Cyrus de la Rubia, economist-șef Hamburg Commercial Bank.

„Efectele extraordinare ale Campionatului European de Fotbal din Germania, ale Jocurilor Olimpice din Franța și ale turneului Taylor Swift în Europa sunt și ele pe sfârșite. Prin urmare, sectorul serviciilor probabil că nu ne va da un impuls prea mare în a doua jumătate a anului”, a adăugat el.

UPDATE 11:49 Moralul investitorilor din zona euro a scăzut pentru a doua lună consecutiv.

Indicele Sentix pentru zona euro a scăzut la -13,9 puncte în august, de la -7,3 în iulie, aceasta fiind cea mai slabă valoare din ianuarie, potrivit The Guardian.

UPDATE 10:35 Mișcări puternice și pe piața valutară: dolarul și euro se depreciază cu peste 2% față de yen, în urma turbulențelor de pe piețele asiatice.

În jurul orei 07:30 GMT, dolarul era în scădere cu 2,34% la 143,01 yeni, iar euro cu 2,24% la 156,36 yeni. Bitcoin era în scădere cu 16,60%, la 52.505,00 dolari.

UPDATE 10:12 Bursele europene deschid în scădere

Bursele europene au deschis în scădere luni, în condițiile în care temerile legate de recesiunea din Statele Unite continuă să afecteze piețele de acțiuni.

În primele ședințe de tranzacționare, Bursa de la Paris a scăzut cu 2,64%, Londra cu 2,10%, Frankfurt cu 2,38% și Amsterdam cu 3,48%. Sectoarele bancar și tehnologic au fost cele mai afectate.

UPDATE 09:45

Îngrijorările privind creșterea economică a a afectat și cotațiile petrolului. Prețul sortimentului Brent, referință internațională, a scăzut cu 1,1%, până la 75,91 dolari pe baril, adică cel mai redus nivel de după luna ianuarie.

Yenul și francul elvețian, active de refugiu, s-au apreciat pe măsură ce tranzacțiile de tip carry trade s-au volatilizat, provocând speculații conform cărora unii investitori au fost nevoiți să se debaraseze de tranzacțiile profitabile doar pentru a obține banii necesari acoperirii pierderilor în altă parte.

Avalanșa de vânzări a fost atât de mare pe mai multe burse din Asia s-au declanșat așa-numitele „circuit breakers”, adică tranzacționarea a fost oprită automat din cauza prăbușirii cotațiilor pentru ca panica investitorilor să nu provoace scăderi catastrofale.

Cotațiile futures ale Nasdaq s-au dus luni dimineață la minus 4,7 %, iar cele S&P 500 s-au prăbușit cu 12,4 %, ca efect al crizei de pe piețele globale.

În Europa, indicele EUROSTOXX 50 futures a scăzut cu 2,1%, iar FTSE futures cu 1,2%.

Indicele japonez Nikkei a consemnat o șocantă scădere de 13%, atingând minimele ultimelor șapte luni, o prăbușire care nu a mai fost înregistrată de la criza financiară globală din 2011.

Indicele MCSI al acțiunilor din zona Asia-Pacific (cu excepția Japoniei) a pierdut 4,2%.

Indicele celor mai tranzacționate acțiuni chinezești (blue-chips) CSI 300 a scăzut cu numai 0,5%, ajutat

Chipsurile albastre chinezești .CSI300 au scăzut cu numai 0,5%, ajutate de o creștere a indicelui PMI (al trendului din sectorul manufacturier) la 52,1.

Prăbușire pe bursa japoneză, piețele europene și americane tremură

Piețele globale tremură la perspectiva unei recesiuni americane, iar indicele japonez Topix a scăzut în prima parte a zilei de luni cu până la 7,3%, ștergând practic toate câștigurile de la începutul anului, scrie Financiat Times. Nikkei 225 suferise și el vineri cea mai mare cădere într-o singură zi de la prăbușirea din 1987, reculul fiind de 5,9%.

Mișcarea din Japonia probabil că se va transmite în Europa și SUA, au spus traderi din Tokyo, investitorii așteptându-se la o creștere a volatilității din cauza temerilor că Rezerva Federală a fost prea lentă în răspunsul dat la semnalele că economia SUA se răcește.

„Povestea s-a schimbat cu totul, literalmente, peste noapte”, a spus Torsten Slok, economist șef la Apollo. Investitorii se gândeau dacă să trateze numărul de locuri de muncă de vineri ca pe o ciudățenie statistică sau dacă SUA se află „într-o perioadă de încetinire severă”, a adăugat el.

Fed a menținut dobânzile săptămâna trecută, dar reacția pieței arată că investitorii cred că banca centrală ar fi putut să fi făcut o greșeală când a decis să nu reducă ratele dobânzilor.

Economiștii JPMorgan s-au alăturat corului tot mai mare al strategilor de pe Wall Street în weekend, cerând Fed să reducă ratele cu 0,5 puncte procentuale la următoarele două întâlniri.

„Indicele fricii” e la cote înalte

Indicele Vix al turbulențelor așteptate de pe piața bursieră din SUA – cunoscut în mod obișnuit ca „indicele fricii” de pe Wall Street – a urcat cu până la 29 de puncte vineri, cel mai mare de la criza bancară regională din SUA din martie anul trecut.

Indicele VIX, cunoscut în mod obișnuit ca „indicele fricii”, oferă investitorilor ocazia să genereze profituri din nivelurile de volatilitate așteptate ale indicelui S&P 500. Denumirea „indicele fricii” își are originile în psihologia investitorilor, deoarece frica de pe piață provoacă întotdeauna reacții foarte rapide ale prețurilor, reacții care apar în timpul momentelor de panică. Cu cât este mai mare gradul de panică, cu atât indicele VIX- crește mai rapid.

Investitorii din Europa, Asia și New York au fost înspăimântați de datele americane, stârnind îngrijorarea că cea mai mare economie a lumii este într-o formă mai proastă decât se credea anterior.

Datele, împreună cu rezultatele dezamăgitoare ale firmelor de tehnologie Amazon, Alphabet și Intel, au condus la vânzări de acțiuni la sfârșitul săptămânii trecute, în timp ce acțiunile din Orientul Mijlociu au scăzut, de asemenea, duminică, pe fondul tensiunilor persistente din regiune.

Analiştii se tem că orice alt semn de fragilitate în economiile mari ar contribui la veștile deja proaste. O încetinire din Germania luna trecută i-a determinat pe analişti să avertizeze despre o recesiune, în timp ce o creştere a ratelor dobânzilor de către banca centrală a Japoniei a făcut ca acţiunile indicelui Nikkei să scadă vineri cu 2.216 puncte, sau aproape 6%.

Datele economice așteptate săptămâna aceasta în SUA le includ pe cele privind sectorul serviciilor (luni) și numărul solicitanților de șomaj (joi).

Piețele au fost agitate săptămâna trecută, după ce datele privind locurile de muncă din SUA pentru iulie au arătat o încetinire bruscă, cu 114.000 de locuri de muncă create, în loc de cele 175.000 estimate.

Rata șomajului a crescut la un maxim din ultimii trei ani de 4,3%, în timp ce activitatea de producție din SUA a scăzut și ea la un minim de opt luni în iulie, pe măsură ce noile comenzi din industrie stagnează.

Cifrele au alimentat anxietatea că cea mai mare economie din lume este vulnerabilă la o recesiune și ar putea fi nevoie ca FED să reducă dobânzile mai repede decât se aștepta pentru a stimula cererea.

Știrea inițială

Piețele bursiere asiatice cad puternic luni, în condițiile în care temerile că Statele Unite s-ar putea îndrepta spre recesiune au determinat investitorii să fugă de activele de risc, pariind în același timp că vor fi necesare reduceri rapide ale dobânzilor pentru a salva creșterea economică, transmite Reuters .

Contractele futures pe Nasdaq au scăzut cu 2,9%, în timp ce contractele futures pe S&P 500 au scăzut cu 1,6%. EUROSTOXX 50 futures a scăzut cu 0,8%, iar FTSE futures cu 0,5%.

UPDATE 9:12 Bursa din Tokyo: Nikkei se prăbușește cu 12,4% la închidere, cea mai mare scădere în puncte din istoria sa

Bursa de la Tokyo s-a prăbușit luni pe fondul îngrijorărilor profunde legate de economia SUA și al aprecierii yenului, indicele Nikkei suferind cea mai mare scădere (în puncte) din istoria sa, potrivit agenției AFP.

Indicele emblematic al capitalei japoneze, care se prăbușise deja cu 5,8% vineri, a căzut cu 12,4%, până la 31.458,42 puncte, înregistrând o scădere de aproximativ 4.400 de puncte pe parcursul sesiunii și depășind recordul anterior, care datează de la prăbușirea bursei din octombrie 1987.

Indicele extins Topix a căzut cu 12,23%, la 2.227,15 puncte.

UPDATE 8:29 Bursele din Seul și din Taiwan pierdeau peste 8% în tranzacțiile de luni după-amiază. Bursa din Tokyo scade cu peste 10%

În Japonia, indicele de referință Nikkei 225 a scăzut cu 10,01% la 32.314,40 puncte, iar indicele extins Topix a pierdut 10,49% la 2.271,33, în timp ce în Taiwan, indicele Taiex a scăzut cu 8,43% la 19. 813,83 puncte în jurul orei 13:19 (05:19 GMT).

Gigantul TSMC pierdea 9,52%, iar indicele KOSPI din Seul a scăzut cu 8,09% la 2 459,81 puncte, tranzacțiile fiind suspendate pentru scurt timp pentru a reduce volatilitatea.

În acest climat, fondurile globale de hedging au continuat să includă în portofolii investiţii care indică aşteptări economice pesimiste, în săptămâna încheiată la 1 august, când noi date au stârnit temeri că economia SUA va încetini mai repede decât era anticipat, potrivit unei note a Goldman Sachs adresată clienţilor, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Este a treia săptămână consecutivă în care pariurile fondurilor speculative conform cărora acţiunile vor scădea au depăşit adăugarea unor poziţii de investiţii pe termen lung, a spus Goldman, menţionând că a fost adăugată o poziţie lungă pentru fiecare 3,3 pariuri scurte.

Nasdaq Composite a căzut în teritoriu de corecţie vineri, după ce datele economice au indicat o încetinire economică mai rapidă decât se anticipase.

În SUA au fost create mai puţine locuri de muncă decât era aşteptat, cu o săptămână în urmă, iar activitatea de producţie a scăzut.

Fondurile speculative şi-au redus expunerea în şapte din 11 sectoare globale. Acestea includ sectorul financiar, industrial, imobiliar şi energie. Acţiunile din domeniul sănătăţii au fost, de asemenea, vândute în cel mai rapid ritm din aproximativ un an.

Fondurile speculative au anulat pariurile de risc de câteva săptămâni şi vineri au avut cea mai proastă zi din iunie 2022, performanţa lor scăzând în medie cu 1,8%, a spus Goldman Sachs într-o notă separată.


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…