„E foarte probabil unicat cel puțin pentru spațiul românesc”/Un idol de aur din perioada Eneolitică, descoperit în toamnă, analizat la Institutul de la Măgurele

„E foarte probabil unicat cel puțin pentru spațiul românesc”/Un idol de aur din perioada Eneolitică, descoperit în toamnă, analizat la Institutul de la Măgurele

Idolul de aur din perioada Eneolitică, aparținând culturii Gumelniţa, descoperit la Ghimpețeni, în județul Olt și considerat un posibil unicat în România, a fost supus la analize complexe la Institutul de la Măgurele, cu rezultate ce confirmă importanța sa istorică, anunță Agenția de presă Rador, care citează Reporter24.

Obiectul rar, de 20 de grame de aur, vechi de aproape 5.500 de ani, a fost descoperit, în această toamnă.

„Idolul antropomorf din aur descoperit la Ghimpețeni (jud. Olt) de către domnul Adrian Manea, cu ajutorul unui detector de metale, a ajuns azi la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” Măgurele.

Spectaculoasa piesă, care datează din Eneolitic (cultura Gumelnița), foarte probabil unicat cel puțin pentru spațiul românesc, a fost supusă la patru tipuri de analize, iar după câteva ore de muncă, rezultatele sunt pe măsura importanței sale”, a explicat Florin Ciulavu, arheolog în cadrul Muzeului Judeţean Olt.

Adrian Laurențiu Manea, un tânăr de 37 de ani din comuna Nicolae Titulescu și șofer de tir, a descoperit obiectul rar de 20 de grame de aur, vechi de aproape 5.500 de ani. De peste un an și jumătate, el caută artefacte folosind un detector de metale.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO George Simion, îngropat definitiv de Diana Șoșoacă! / „Simion este format de serviciile secrete și nici prea straight nu este”

2 O informație care dă fiori, dar spune multe și despre ce se știe în „marile cancelarii”

3 Uite o poveste mai mult decât interesantă

4 VIDEO „Când am fost prima dată la McDonald’s mâncam un hamburger, beam un suc, luam un pai, o plăcintă și plecam cu 20 de cenți rest”

5 „Efect farmacologic mic sau inexistent” / O informație care dă de gândit