E disperat, procurorii cer în recurs DUBLAREA pedepsei! „O astfel de sentință ar contribui la reducerea ilicitului penal și respectarea legii, susține DNA”
E disperat, procurorii cer în recurs DUBLAREA pedepsei! „O astfel de sentință ar contribui la reducerea ilicitului penal și respectarea legii, susține DNA”. Probele administrate in dosarul Angajarilor la Directia Copilului Teleorman, confirmate de Inalta Curte, releva un grad sporit de pericol social si o exercitare discretionara a atributiilor de serviciu de catre inculpati, cu consecinta afectarii deosebit de grave a valorilor sociale ocrotite de legea penala.
Afirmatiile apartin unui procuror anticoruptie si sunt din motivarea apelului depus la Inalta Curte in acest caz. Practic, DNA cere majorarea pedepsei de 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu, pronuntata in prima instanta in cazul lui Liviu Dragnea.
In plus, potrivit motivelor consultate de Ziare.com , procurorul mai solicita condamnarea acestuia si pentru infractiunea de instigare la fals intelectual, in cazul careia Inalta Curte a decis achitarea in faza de fond a procesului.
DNA mai cere pedepse sporite in cazul Olgutei Sefu si a Rodicai Milos, foste directoare executive adjuncte in cadrul DGASPC Teleorman, care au fost condamnate in faza de fond la cate 3 ani de inchisoare cu suspendare.
La termenul de astazi, completul de 5 judecatori a amanat acest proces pentru data de 5 noiembrie, la solicitarea mai multor inculpati, printre care si Liviu Dragnea, pentru a-si angaja avocati.
Motivarea DNA
Procurorii DNA explica in motivele de apel ca Sefu, Milos si Dragnea si-au incalcat obligatiile de a-si indeplini atributiile ce le aveau in exercitarea functiilor, "cu respectarea stricta a legii si a normelor de conduita profesionala, dovedind ca nu au inteles gravitatea faptelor si a consecintelor produse, incercand sa-si minimalizeze atributiile si competentele profesionale."
Nivelul superior de instruire al acestora si functiile importante detinute nu ar fi reprezentat elemente inhibitorii ale conduitei infractionale, arata procurorul.
"Prin lipsa de probitate de care au dat dovada inculpatii, acestia au lezat grav functiile publice detinute, dar si institutiile unde isi desfasurau activitatea", se arata in motivele depuse de DNA la completul de 5 judecatori.
Procurorii explica si ca pedeapsa in cazul celor trei trebuie sa fie majorata.
"Apreciem ca aplicarea pedepsei are ca efect formarea unei atitudini adecvate a inculpatilor fata de ordinea de drept, de regulile de convietuire sociala, prevenirea savarsirii de noi infractiuni, descurajarea altor persoane de a comite acte similare, sanctiunea penala, fiind astfel in masura sa contribuie la reducerea ilicitului penal si respectarea legii", mai arata DNA.
Marturiile care l-au infundat
Intreaga motivare depusa de DNA are zeci de pagini. Sunt citate mai multe marturii incriminatoare si alte probe din dosarul de fond. De altfel, o parte din aceste declaratii, ale unor angajati din cadrul DGASPC Teleorman sau CJ Teleorman, au fost citate si in motivarea condamnarii din faza de fond.
"Sa nu spuneti nimic", "sa taceti", "stati in banca voastra", "tacerea este de aur", "sa va vedeti de treaba voastra" - erau sfaturile pe care angajatii Consiliului Judetean Teleorman le primeau de la sefii lor, atunci cand intrebau de ce doua secretare de la PSD erau angajate pe hartie la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) . Primeau salariu, dar nu treceau pe la birou.
"Conduita nelegala, antisociala si imorala"
Procurorii DNA au explicat ca sunt in consens cu concluzile completului care a dat condamnarile din fond, in ceea ce priveste vinovatia.
"In consens cu toata argumentatia instantei care a analizat gradul de pericol social al faptelor pentru care inculpatii sunt cercetati in cauza, fapte care s-au concretizat in incalcarea tuturor principiilor care guverneaza activitatea unui functionar care isi desfasoara activitatea in cadrul unei institutii publice, respectiv integritatea, demnitatea, legalitatea, responsabilitatea, buna-credinta, onestitatea, transparenta, corectitudinea, credibilitatea, exercitarea onorabila, corecta si corespunzatoare a functiilor publice apreciem si noi ca rezultatul nerespectarii imputabile a acestor principii consta in afectarea bunului mers al institutiilor cu consecinte asupra societatii in intregul sau", arata DNA.
Modul in care functionarii cu functii de conducere din cadrul DGASPC Teleorman "accepta sa savarseasca fapte de natura penala sub diferite pretexte, lasandu-se influentati si intimidati de modul in care un presedinte de Consiliu Judetean intelege sa-si exercite autoritatea, puterea si influenta in scopuri nelegale", sunt de altfel reliefate si de judecatorii care au dat condamnarile, fiind vorba de elemente care confera faptelor un grad de pericol social deosebit de ridicat.
"Intemeiat instanta a retinut ca inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, prin activitatea infractionala imputata nu a facut decat sa adopte o conduita nelegala, antisociala si imorala, in dezacord cu rangul demnitatii publice detinute", conchide DNA.