E disperare mare, Rusia își retrage mercenarii „Brigada Ursul” din Burkina Faso și îi trimite să lupte în regiunea Kursk

E disperare mare, Rusia își retrage mercenarii „Brigada Ursul” din Burkina Faso și îi trimite să lupte în regiunea Kursk

Ca urmare a incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk, Federația Rusă a retras din Burkina Faso ”Brigada Ursul” o unitate paramilitară care a ajutat junta militară din țara africană și a oferit protecție personalităților cheie de acolo, inclusiv șefului juntei, Ibrahim Traoré, scrie defenseromania.ro.

Compania militară privată ”Brigada Ursul” avea 100 de mercenari în Burkina Faso, practic o treime din forțele ruse aduse pentru a ”consilia” regimului militar din capitala Ouagadougou.

”Brigada Ursul”, o companie de mercenari legată de Ministerul rus al Apărării, a avut o misiune scurtă în Africa, întrucât ajunsese în Burkina Faso în luna mai. Prin lunile mai, iunie 2024, primele imagini cu sediul „Brigăzii Ursul” din capitala Burkina Faso, Ouagadougou, la câțiva metri de clădirea Ministerului de Stat al președintelui, au apărut pe un alt canal numit „BEARS 81st Brigade”.

Acum unitatea de mercenari se mută în Rusia pentru a apăra regiunea Kursk, a informat Le Monde.

Informația despre retragerea din Burkina Faso a fost confirmată ziarului francez de către comandantul brigăzii, Viktor Yermolayev, într-un răspuns pe Telegram. „Când inamicul va ajunge pe teritoriul Rusiei, toți soldații ruși vor uita de problemele interne și se vor uni împotriva inamicului comun”, a spus Yermolayev pe 22 august.

Cinci zile mai târziu, potrivit Le Monde, unitatea sa a declarat într-o postare pe Telegram că „în legătură cu evenimentele recente, brigada se întoarce în Crimeea”, Peninsula ucraineană ocupată de ruși din 2014 este tabăra de bază a ”Brigăzii Ursul”, din care se vor muta ulterior în regiunea Kursk.

Amintim că în incursiunea declanșată pe 6 august, armata ucraineană a reușit să ocupe aproximativ 1.300 de kilometri pătrați de teritoriul regiunii ruse Kursk.

Brigada Ursul era plătită în aur de regimul militar de la Ouagadougou

Rusia, prin Wagner și alte companii militare private precum ”Brigada Ursul”, a contribuit la stabilirea și consolidarea regimurilor în Africa care se bazează pe violență și încălcări ale drepturilor omului pentru a prelua sau menține puterea și a suprima dizidenții și nemulțumirile.

Cu toate acestea, un oficial occidental nenumit a spus că retragerea brigăzii poate fi legată și de nemulțumirea liderilor companiei de mercenari față de modalitatea de plată pentru unii luptători. „Este o prostie completă”, a obiectat Yermolayev. „Plecăm pentru că inamicul (armata ucraineană) a intrat în Rusia. Ne vom întoarce în Africa de îndată ce ne vom termina munca acasă”, a conchis el.

Și pare că au destule motive ca să se întoarcă. Astfel, potrivit theatlasnews , personalul BEAR primește adesea plăți de la regim în aur, care se găsește din abundență în Burkina Faso. Plățile în aur îi permit patronului BEAR, Ghenadi Timcenko – un oligarh rus cu legături strânse cu Putin – să eludeze sancțiunile occidentale - impuse în urma invaziei ruse a Ucrainei - și să alimenteze în continuare mașina de război a Rusiei de pe continentul african, denumită fără nicio jenă ”Afrika Korps” a Rusiei, o referință la forțele militare ale Germaniei naziste dislocate în Africa de Nord, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Mercenarii din Brigada Ursul au participat la misiuni de protecție VIP din Burkina Faso. Potrivit lui Yermolayev, a fost, de exemplu, ambasadorul Rusiei. Cu toate acestea, Le Monde a raportat că mercenarii îl protejează și pe șeful juntei militare, Ibrahim Traoré, deoarece cel puțin un luptător care poartă o emplemă a Brigăzii Ursul a apărut într-un videoclip din 25 iulie cu Traoré filmat pentru prima dată în funcție.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Probabil au fotografiat zona. Suntem testați” / Cu F-16 pe urme, drona rusă nu a intrat 30 km în România pentru a vedea frumusețile Babadagului

2 „De asta stagnează și chiar scade în sondaje" / Mircea Geoană, ridiculizat de un fost consilier prezidențial

3 „A fost găsită perfect, porecla” / Cine și de ce l-a poreclit pe Mircea Geoană „Prostănacul”

4 Apar amănuntele flagrantului DNA din Portul Constanța: 700 de dolari era șpaga pe container. Un vameș a înghițit probele

5 Vanity Fair / Cel mai bogat german are o avere de 44 de miliarde de dolari, care provine de la tatăl său nazist, furată de la 70.000 de evrei