„E dincolo de ceea ce puteam să ne imaginăm”

„E dincolo de ceea ce puteam să ne imaginăm”

Epava unei nave vechi de peste 3.000 de ani a fost descoperită împreună cu încărcătura sa în largul coastelor Israelului, relaează BBC .

Autoritatea pentru antichităţi din Israel a precizat că epava a fost găsită în Marea Mediterană, la o adâncime de peste 1.500 de metri. Descoperirea a fost făcută de compania energetică Energean, înregistrată la Londra, care operează în largul Israelului.

Epava unei nave vechi de 3.000 de ani a fost descoperită în largul Israelului. Foto: Profimedia Epava unei nave vechi de 3.000 de ani a fost descoperită în largul Israelului. Foto: Profimedia

Încărcătura navei era compusă din sute de amfore utilizate pentru stocarea vinului şi uleiului de măsline în Epoca Bronzului. Acestea au fost găsite intacte.

„Se pare că nava s-a scufundat din cauza unei situaţii periculoase, fie din cauza unei furtuni, fie din cauza unui atac al piraţilor, un fenomen bine cunoscut la sfârşitul Epocii Bronzului”, a spus Jacob Sharvit, directorul diviziei maritime din cadrul Autorităţii pentru antichităţi din Israel, potrivit Agerpres.

Epava a fost detectată anul trecut, la 90 de kilometri de coastele nordice ale Israelului, iar autorităţile au estimat că ea datează din secolul al XIV-lea î.Hr. sau al XIII-lea î.Hr., o epocă în care comerţul maritim începea să devină prosper.

Echipa de la Energean a găsit un număr mare de ulcioare atunci când cerceta fundul mării, a declarat Karnit Bahartan, coordonatorul pentru protecţia mediului în cadrul acestei companii.

„Când am trimis imaginile către Autoritatea pentru antichităţi, s-a dovedit că era vorba despre o descoperire senzaţională, dincolo de ceea ce puteam noi să ne imaginăm”, a declarat el.

Jacob Sharvit a adăugat că locul descoperirii, în largul mării, arată că marinarii din antichitate erau capabili să navigheze fără să zărească ţărmul, probabil cu ajutorul poziţionării în funcţie de stele şi de Soare.

„Este o descoperire istorică, de dimensiune globală”, a mai spus el.

Unele dintre obiectele descoperite la bordul epavei vor fi prezentate în curând în faţa publicului, a precizat Autoritatea pentru antichităţi din Israel.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

2 Cine este bătrâna putred de bogată din rețeaua grupării Coldea-Dumbravă. A semnat un contract de consultanță cu avocatul Trăilă

3 Un jurnalist spaniol le sugerează românilor și slovacilor „blatul perfect”

4 „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru” / Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia

5 VIDEO Cum arată acum prima și singura autostradă construită de chinezi în România