Producția industriei de apărare ucrainene a explodat în ultimii trei ani, din cauza războiului declanșat de Rusia.
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina și-a produs prima sută de rachete anul acesta și intenționează să crească producția.
„Anul acesta am obținut rezultate semnificative într-o varietate de sectoare. Avem artileria noastră ucraineană – muniția și tunurile noastre. Avem drone – diferite tipuri, pentru diferite misiuni – care nu doar ajută soldații noștri pe câmpul de luptă în apărarea pozițiilor și distrugerea ocupantului, dar și lovim din ce în ce mai adânc în Rusia. Vom continua să construim pe acest lucru.
Anul acesta am depășit pragul de 100 de rachete. Nu dăm alte detalii aici. Dar aș dori să mulțumesc tuturor celor implicați în producția noastră care au organizat procesele relevante. Vom continua să lucrăm în acest domeniu.
Peste 800 de companii lucrează acum la fabricarea de armament pentru forțele noastre de apărare și securitate din Ucraina”, a declarat Zelenski, citat de UPravda .
O bombă nucleară în luni de zile?
Între timp, Kievul scoate artileria grea. Potrivit unui document scurs ”pe surse”, Ucraina ar putea dezvolta o bombă nucleară în câteva luni dacă președintele ales al SUA, Donald Trump, oprește ajutorul militar către Kiev. The Times scrie că a avut ocazia să consulte un document informativ, privind subiectul în speță, întocmit de centrul de cercetare guvernamental pentru Ministerul Apărării ucrainean.
Kievul a negat planurile de a dezvolta arme nucleare după ce informaţii apărute în publicaţia britanică. "Ucraina este ataşată respectării Tratatului de Neproliferare Nucleară; nu avem, nu dezvoltăm şi nu dorim sa dobândim arme nucleare", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Gheorghi Tihii, pe contul X al ministerului
Bomba nucleară ar conține plutoniu și tehnologie similară folosită de Statele Unite pentru a construi bomba Fat Man aruncată asupra orașului japonez Nagasaki în 1945.
„Crearea unei bombe atomice simple, așa cum au făcut Statele Unite cu Proiectul Manhattan, nu ar fi o sarcină dificilă după 80 de ani”, a spus ziarul britanic care face referire la document.
În prezent, Ucraina nu are timp sau bani să construiască și să opereze instalațiile pe scară largă necesare pentru îmbogățirea uraniului. Din acest motiv, ar trebui să construiască bomba atomică folosind plutoniu obținut din barele de combustibil uzat preluate din reactoarele nucleare ucrainene.
Ucraina controlează în prezent nouă reactoare operabile și are o experiență nucleară semnificativă, a adăugat ziarul.
„Masa de plutoniu din reactor disponibilă Ucrainei poate fi estimată la șapte tone. Cu toate acestea, un arsenal mare de arme nucleare ar necesita o cantitate mult mai mică de material. Această cantitate este suficientă pentru sute de focoase cu o eficacitate tactică de câteva kilotone”, se mai arată în material.
Armele nucleare ucrainene nu ar avea o asemenea putere. Ar fi de vreo zece ori mai slabe decât prima bombă nucleară , adică două kilotone, mai arată studiul.
E capabilă Ucraina să creeze arme nucleare?
Expertul militar, editorul publicației de informare Defense Express, Valery Ryabikh a analizat posibilitatea tehnică a producției de arme nucleare a Ucrainei.
”Toți experții sunt de acord că Ucraina are posibilitatea de a crea o astfel de armă. Ucraina are factori tehnologici, având anumite evoluții în tehnologii. Pentru că Ucraina a fost implicată în anumite cicluri de creare a armelor nucleare, în crearea de vectori purtători ai acestor arme. Există și au fost reactoare de cercetare active în Ucraina. Nu știu în ce stare sunt acum, dar știm că există o bază științifică și de cercetare în Ucraina.
Crearea muniției în sine are anumiți factori. Acest lucru va necesita mult stres asupra economiei și societății în general, și a ceea ce nu veți face de dragul supraviețuirii. Dacă suntem puși într-o poziție similară prin acțiuni sau inacțiune, atunci Ucraina va fi forțată să ajungă la asta”, este de părere expertul.
***
Președintele Zelenski a vorbit deja despre faptul că Ucraina ar putea construi o armă nucleară. Când s-a întâlnit cu Donald Trump în septembrie, Zelenski i-a spus că fie Ucraina se va alătura Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, fie că va avea arme nucleare.
„În timpul întâlnirii cu Donald Trump, i-am spus că fie Ucraina va avea arme nucleare - iar ele vor fi apărarea noastră, fie trebuie să facem un fel de alianță. În afară de NATO, astăzi nu știm nicio altă alianță care ar fi eficientă”, a spus Zelenski, potrivit EPravda .
Până în 1994, Ucraina deținea arme nucleare pe propriul teritoriu, dar a renunțat la ele prin semnarea Memorandumului de la Budapesta, care trebuia să-i garanteze integritatea teritorială și suveranitatea. Rusia a încălcat acordul încă din 2014, anexând Crimeea și luptând în Donbas, iar opt ani mai târziu prin lansarea unui război agresiv la scară largă. SURSA: defenseromania.ro