„E ca o intersecție din India” / Invazie de drone în zona de război. Sunt atât de multe, încât se ciocnesc între ele

„E ca o intersecție din India” / Invazie de drone în zona de război. Sunt atât de multe, încât se ciocnesc între ele

Este aglomerație mare în spațiul aerian al regiunii Donețk din cauza dronelor rusești și ucrainene. Un pilot ucrainean compară situația cu traficul intens de pe aeroportul din Frankfurt, scrie Spotmedia.ro.

Ambele tabere ale războiului din Ucraina folosesc intensiv dronele pentru a avansa pe front. Vehiculele aeriene controlate de la distanță și cele kamikaze patrulează pe cer în est, în zona Vuhledar, din regiunea Donețk, și de multe ori urmează trasee de zbor care se încrucișează, provocând blocaje și coliziuni ocazionale, a declarat pentru Forbes un operator ucrainean de drone, Mîkola Voroșnov.

"Zona s-a transformat în aeroportul de la Frankfurt: un trafic frenetic de drone – atât ale lor, cât și ale altora", a spus Voroșnov pentru agenția ucraineană de presă Unian . "E ca o intersecție din India", a adăugat el.

Stăpâni pe cerul nopții

Rușii apelează la drone în încercarea de a contracara înaintarea armatei ucrainene și pentru a pune presiune pe liniile acesteia de lângă satul Robotîne, recent eliberat, potrivit unui canal de Telegram folosit de soldații brigăzii separate aeroportate 45.

"Există acoperire tactică constantă a pozițiilor fiecăruia și toate acestea sub supravegherea constantă a dronelor de recunoaștere, atât ale noastre cât și ale inamicului", arată sursa citată de CNN .

Ucraina a avut un avantaj net în folosirea dronelor, la care a recurs în diverse misiuni, inclusiv pentru țintirea echipamentelor militare rusești, evacuarea soldaților răniți de pe câmpul de luptă și mutarea războiului pe teritoriul rus, unde au lovit baze militare, aeroporturi și elemente de infrastructură. "Eram stăpâni absoluți pe cerul nopții", a spus Voroșnov.

Însă acest avantaj nu mai este la fel de clar acum. Pe fondul contraofensivei ucrainene, Rusia și-a adaptat eficient apărarea împotriva dronelor, sporindu-și în același timp aprovizionarea cu drone.

Moscova a luat-o pe urmele Ucrainei și a cumpărat drone mici, inclusiv drone rapide de tip first-person view (FPV), care costă doar câteva sute de dolari, dar pot fi dotate cu explozivi și pot distruge echipamente mult mai scumpe.

Operatorul ucrainean se teme că Ucraina începe să piardă superioritatea pe cer. Totuși, există indicii că ar putea păstra un avans în războiul dronelor.

Ucrainenii pierd multe drone

Ucraina se bazează mult pe platformele online de donații pentru a obține cea mai mare parte a dronelor din arsenalul său, dar există și sprijin de înalt nivel, ceea ce Rusiei încă îi lipsește în anumite cazuri, precum dronele FPV.

În plus, Ucraina caută tot timpul să inoveze, așa cum a făcut-o cu dronele navale care au lovit infrastructura critică a Rusiei (podul Kerci din Crimeea) și nave militare. Aproximativ 5-6 modele de drone cu o rază de acțiune de peste 1.000 de kilometri sunt în curs de dezvoltare în Ucraina, potrivit New York Times.

Faptul că Ucraina folosește mai mult dronele implică și pierderi mari. Iuri Șîhol, șeful serviciului special de comunicații, a spus marți pentru televiziunea publică ucraineană că se pierd între 40 și 45 de drone pe zi, inclusiv drone simple Mavic și Matrice, dar și de tip profesional, de producție autohtonă și străină.

Royal United Services Institute (RUSI) , o organizație britanică, a estimat în acest an că pierderile sunt mult mai mari, în jur de 10.000 de drone pe lună. Nu este clar dacă analiza respectivă a supraestimat pierderile sau dacă oficialii ucraineni minimalizează ritmul în care dronele sunt eliminate.

Pierderea dronelor îi forțează pe operatorii ucraineni să acționeze strategic, a spus Voroșnov.

Provocările și obstacolele cu care se confruntă ambele tabere, tot mai dependente de drone, marchează o schimbare tehnologică în războiul modern. "Ne îndreptăm spre un război inteligent", a spus Voroșnov.

T.D.


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

5 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”