E „buba” mare în Germania!/Scholz vrea să vândă Chinei o parte din portul Hamburg/Serviciile de informații se opun deschis
Scandal uriaș în guvernul Germaniei: cancelarul Scholz vrea să vândă Chinei, mai exact unui conglomerat controlat de statul chinez, o parte din portul Hamburg. Însă mai mulți demnitari se opun și spun că, în relația cu China, Scholz face aceleași greșeli ca și predecesorii săi în relația cu Rusia.
„Potrivit informațiilor Spiegel, există o dispută între Cancelaria Federală a lui Olaf Scholz (SPD) și mai multe ministere cu privire la aprobarea unei participări deja agreate a Chinei într-un terminal de containere din portul Hamburg (…) Toate cele șase ministere implicate în evaluarea investiției au respins acordul. Cu toate acestea, Cancelaria, la fel ca adminsitrația statului Hamburg, vor să se asigure că afacerea are loc”, scrie Der Spiegel.
„Grupul Cosco din China ar dori să achiziționeze o parte din portul Hamburg. Ministrul Economiei respinge această tranzacție, dar social-democrații din Hamburg încă o doresc. Totul depinde de cancelar”, arată și Tagesspiegel.
„Porturile sunt infrastructură critică. Acestea nu sunt date (nici măcar parțial) sub controlul unei puteri autoritare din ce în ce mai ostile, care folosește în mod regulat dependența economică pentru șantaj politic și care nu permite companiilor străine să aibă participații în porturile proprii”, mai scrie, în Tagesspiegel, Thorsten Brenner, director al Global Public Policy Institute (GPPi) din Berlin.
Ministrul de Externe, Anne Baerbock, a spus că Germania nu trebuie să repete, în relația cu China greșelile făcute cu Rusia, care au dus la dependența energetică de acest stat.
De asemenea, agențiile germane de informații au avertizat în această săptămână cu privire la creșterea puterii Chinei și la modul în care aceasta ar putea deveni un risc pentru Germania, în special din cauza legăturilor economice și științifice puternice dintre cele două țări.
Într-o audiere în Parlament, șeful agenției interne de informații a Germaniei, Thomas Haldenwang, a făcut o comparație cu tulburările geopolitice actuale legate de războiul din Ucraina, spunând că „Rusia este furtuna, China este schimbările climatice”.