E „alertă maximă” în America de Sud după ce Venezuela a anunțat că va intra pe teritoriul Guyanei învecinate

E „alertă maximă” în America de Sud după ce Venezuela a anunțat că va intra pe teritoriul Guyanei învecinate

Noi îngrijorări privind izbucnirea unui conflict au erupt în America de Sud după ce președintele venezuelean Nicolas Maduro a anunțat că va autoriza demararea exploatărilor petroliere pe un teritoriu controlat de Guyana învecinată și revendicat de Caracas, relatează Reuters .

Nicolas Maduro prezentant planurile privind anexarea teritoriului guyanezFoto: Wendys Olivo / AFP / Profimedia Images

Maduro a făcut anunțul marți târziu după ce în cursul weekendului guvernul său a organizat un referendum privind începerea exploatărilor în Esequiba, o regiune aflată în vestul Guyanei care se întinde pe o suprafață de peste 160.000 de kilometri pătrați. Regiunea este controlată și administrată de Guyana, dar revendicată de Venezuela încă de când vecina sa mai mică a obținut independența în 1966.

Anunțul făcut marți de Maduro a venit în pofida faptului că săptămâna trecută Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a interzis Venezuelei să întreprindă orice acțiuni care schimbă statutul regiunii cu bogate resurse petroliere. Guyana ceruse în luna noiembrie CIJ o decizie de urgență în acest sens, după ce guvernul lui Maduro anunțase organizarea referendumului.

„Ea urmărește să creeze un nou stat venezuelean care intenționează să anexeze și încorporeze în teritoriul său întreaga regiune Esequiba, peste două tremi din teritoriul național [al Guyanei] și să acorde cetățenia venezueleană populației sale”, declara la momentul respectiv Carl Greenidge, fostul ministru de externe al Guyanei între 2015 și 2019.

Însă Nicolas Maduro a anunțat marți că PDVSA, compania petrolieră de stat a Venezuelei, și CVG, o companie producătoare de oțel a statului venezuelean „vor demara de îndată crearea diviziei PDVSA Esequibo și CVG Esequibo iar noi vom începe imediat să le acordăm licențe de operare pentru explorarea și exploatarea petrolului, gazelor și minelor în Guayana Esequiba noastră”.

Mesajul său a fost difuzat în direct de televiziunile din Venezuela.

Guyana, în „alertă ridicată” după anunțul lui Nicolas Maduro

Maduro a anunțat de asemenea că a propus a lege prin care parlamentul venezuelean să recunoască Guayana Esequiba ca fiind un nou stat și că operatorii economici care au activități în apele sale teritoriale vor avea un termen de 3 săptămâni să plece.

Irfaan Ali, președintele Guyanei, a declarat marți seara că Maduro a dat dovadă de o „sfidare sfruntată” a deciziei CIJ și că țara sa „va raporta această problemă la primele ore ale dimineții”.

„Vom scrie Consiliului de Securitate al ONU și instanței [internaționale]”, a declarat Ali, de asemenea într-un discurs televizat.

„Forța de Apărare Guyaneză este în alertă ridicată (...) Venezuela s-a declarat în mod clar o națiune proscrisă”, a subliniat președintele Guyanei, adăugând că a avut deja o discuție cu Antonio Guterres, secretarul general al ONU, asupra acestui subiect.

În ce constă disputa asupra Guayanei Esequiba

Statutul Guayanei Esequiba intră sub incidența Acordului de la Geneva, semnat în 1966 de Marea Britanie, Venezuela și Guiana Britanică, numele Guyanei cât timp a fost o colonie a Londrei.

Tratatul internațional semnat atunci stipulează că părțile convin să ajungă la o soluție „pașnică și satisfăcătoare” asupra disputei și că, în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, problema va fi deferită unui „organism internațional adecvat” sau, în cazul și o astfel de mediere eșuează, secretarului-general al ONU.

Însă secretarul general al ONU și-a declinat competența în acest dosar, afirmând că el ar trebui să fie judecat de Curtea Internațională de Justiție. Venezuela și-a reafirmat pretențiile asupra teritoriului după ce la granița maritimă dintre cele două țări, în largul coastei regiunii Esequiba, au fost descoperite zăcăminte importante de petrol.

În decembrie 2020 Curtea Internațională de Justiție a acceptat cazul înaintat de Guyana privind rezolvarea disputei și a dat guvernului venezuelean termen până în martie 2023 să își prezinte propria soluție privind teritoriul disputat.

Însă pronunțarea unei decizii pe fondul dosarului ar putea dura ani de zile precum este de regulă cazul în situații de arbitraj internațional complexe.

Președintele guyanez Irfaan Ali a încercat să le dea asigurări investitorilor că nu au de ce să își facă griji.

„Mesajul nostru este foarte clar, investițiile voastre sunt în siguranță”, a declarat el în timpul discursului său televizat de marți seara. „Comunitatea internațională și partenerii noștri internaționali sunt pregătiți și ne-au dat asigurări privind sprijinul lor”, a subliniat el.

Venezuela a pus ochii pe rezervele de petrol ale Guyanei

Granița maritimă dintre cele două țări este de asemenea disputată.

Un consorțiu condus de Exxon Mobil a început să exploateze petrol în largul coastei guyaneze la sfârșitul lui 2019 și să exporte în anul următor. Guyana, care în prezent produce în jur de 400.000 de barili de petrol și gaz pe zi, a primit anul acesta noi oferte pentru exploatarea rezervelor sale atât din partea unor companii locale, cât și internaționale, ca parte a unei prime runde de licitații.

Licențele de explorare pentru noile zone nu au fost deocamdată semnate.

Deși are cele mai bogate rezerve de petrol din lume, Venezuela are mari problema în a le exploata din cauza deceniilor de corupție, control a statului asupra economiei și a plecării investitorilor occidentali, afectați de naționalizarea afacerilor lor din țara sud-americană și de impunerea sancțiunilor americane împotriva regimului de la Caracas.

Venezuela trece printr-o criză economică severă ce pare fără sfârșit însă Nicolas Maduro a reușit să se mențină la putere în urma unor alegeri pe larg denunțate de comunitatea internațională ca fiind fraudate. Referendumul organizat de guvernul său privind Guayana Esequiba a avut loc cu puțin peste o lună înainte ca în Venezuela să aibă loc alegeri prezidențiale.

Nicolas Maduro este un aliat al Rusiei și al președintelui Vladimir Putin în America de Sud, relațiile dintre Caracas și Moscova apropiindu-se și mai mult după declanșarea invaziei rusești din Ucraina. Kremlinul a anunțat chiar marți că Maduro urmează să efectueze o vizită oficială la Moscova luna aceasta.

„Este prea devreme să anunțăm o dată. Am convenit cu ceva timp în urmă că domnul Maduro poate vizita Moscova în decembrie iar, în ceea ce privește datele, se pare că le vom confirma în zilele următoare”, a declarat Yuri Ușakov, unul dintre consilierii de la Kremlin ai lui Vladimir Putin.


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron