După valul de caniculă, jumătate din țară se răcorește cu ploi. Cod galben de instabilitate atmosferică HARTĂ

După valul de caniculă, jumătate din țară se răcorește cu ploi. Cod galben de instabilitate atmosferică HARTĂ

Meteorologii au emis un Cod Galben de instabilitate atmosferică, valabil pentru mai multe regiuni din România.

Marți după amiază va ploua în mai multe regiuni FOTO: Arhivă

Marți după amiază va ploua în mai multe regiuni FOTO: Arhivă

Meteorologii au emis o atenționare Cod galben de instabilitate, valabil pentru intervalul 16 iulie, ora 12.00 – 16 iulie, ora 21.00.

”În intervalul menționat, în zona continentală a Dobrogei, în sudul Moldovei, în cea mai mare parte a Munteniei, în Maramureș, nordul Crișanei, în nord-vestul Transilvaniei și în nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55…70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp”, potrivit ANM.

Harta Cod Galben actualizată de ANM FOTO: ANM

Harta Cod Galben actualizată de ANM FOTO: ANM

De mâine însă revine canicula, iar bună parte din țară se va afla din nou sub avertizare de Cod Roșu.

Vom simți „o ușoară coborâre a regimului de temperaturi” începând de joi. În jumătatea nordică a țării temperaturile vor avea valori de la 31 până la 34-35 grade, iar în sud vor fi valori de 35-36 de grade Celsius.

Vijelii și grindină după valul extrem de căldură

Tot începând de joi ne vom confrunta,și cu averse torențiale însoțite de vijelii. Vor fi de asemenea posibile căderi de grindină, la început în special în zona de munte, în zona centrală, nordică, nord-estică a țării, după care și în partea de vest, sud și sud-est.

Vestea proastă este că ne vom confrunta cu astfel de perioade caniculare, urmate de fenomene meteo extreme, și în viitor, după cum a explicat, tot într-o intervenție în direct, la DIGI 24, specialistul în fenomene meteo extreme Bogdan Antonescu.

Aceste fenomene (n. red. – furtuni convective) vin după valul de căldură. Am mai avut și în trecut, este adevărat, valuri de căldură cu temperaturi ridicate, însă ceea ce s-a modificat în ultimii ani, și observăm vară de vară în ultimele trei-patru-cinci veri, de exemplu, este că aceste valori de căldură sunt mult mai frecvente decât în trecut. Ceea ce se întâmplă deosebit față de anii anteriori este durata lor”, a precizat Antonescu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii