După un infarct, activităţile sportive sunt neapărat necesare (studiu)
O persoană care se recuperează după un infarct miocardic trebuie să-şi reia activităţile sportive sau să se apuce de ele, în loc să rămână inactivă, arată un studiu prezentat joi în faţa Societăţii europene de cardiologie, relatează AFP.
"Să devii mai activ fizic după un infarct miocardic reduce la jumătate riscul de a muri în următorii patru ani", a calculat autorul unui studiu asupra subiectului, profesorul de medicină Orjan Ekblom.
La această concluzie s-a ajuns după monitorizarea a peste 22.000 de suedezi, cu vârste între 18 şi 74 de ani, în anii care au urmat după un infarct.
"Este bine cunoscut că persoanele active fizic prezintă un risc mai scăzut de a suferi un atac cardiac şi au mai multe şanse de a avea o viaţă îndelungată", a spus profesorul Ekblom, de la Şcoala de ştiinţe ale sportului şi ale sănătăţii de la Stockholm.
"Totuşi, noi nu cunoaştem incidenţa exerciţiului fizic la oameni după un atac cardiac", a adăugat el.
În medie, în cei patru ani care urmează după un infarct, mortalitatea a fost de 2,82% pe an la persoanele care nu aveau activitate fizică şi au menţinut acest regim de viaţă, faţă de 1,14% pe an la cele care "şi-au sporit activitatea fizică".
Mortalitatea cea mai scăzută a fost constatată la persoanele care făceau deja sport şi au continuat (0,75% pe an), mult mai redusă decât la cele care "şi-au redus activitatea fizică" (1,27% pe an).
"A face exerciţiu fizic de două ori sau mai mult pe săptămână ar trebui să le fie recomandat în mod automat pacienţilor care au suferit un atac cardiac", a apreciat Ekblom, citat într-un comunicat al Societăţii europene de cardiologie, care este reunită în cadrul unui congres privind prevenţia afecţiunilor cardiovasculare la Ljubljana.
Totuşi, a adăugat el "sunt necesare mai multe cercetări pentru a descoperi dacă există un tip de activitate fizică care ar fi benefică în mod special".AGERPRES