După reparaţii, test reuşit la sol pentru racheta pe care NASA o va trimite spre Lună - VIDEO

După reparaţii, test reuşit la sol pentru racheta pe care NASA o va trimite spre Lună - VIDEO

Un test la sol pentru noua mega-rachetă ce va fi trimisă de NASA spre Lună, în urma căruia s-a dorit verificarea reuşitei reparaţiilor efectuate după două tentative de lansare eşuate în urmă cu câteva săptămâni, a fost realizat cu succes miercuri în Florida, a anunţat agenţia spaţială americană, informează AFP.

Lansarea Artemis a fost amânată din nou FOTO NASA

FOTO: nasaspaceflight.com

„Toate obiectivele pe care le-am fixat au fost atinse”, a declarat Charlie Blackwell-Thompson, directoarea departamentului de lansare a misiunii Artemis 1, prima misiune din programul spaţial care va permite revenirea astronauţilor americani pe Lună.

La începutul lunii septembrie, lansarea rachetei SLS, cea mai puternică rachetă construită vreodată, a trebuit să fie anulată în ultimul moment din cauza unei scurgeri observate în momentul umplerii rezervoarelor sale cu carburant criogenat - oxigen şi hidrogen lichid, potrivit Agerpres .

Întrucât hidrogenul este extrem de inflamabil, astfel de scurgeri trebuie evitate cu orice preţ.

De atunci, NASA a întreprins mai multe reparaţii, înlocuind o garnitură montată în punctul de legătură dintre rachetă şi marile furtunuri de alimentare cu carburant. Acea garnitură fusese vizibil avariată de un deşeu de origine necunoscută.

Testul de miercuri a constat în principal într-o nouă umplere a rezervoarelor de carburant.

O uşoară scurgere de hidrogen a fost încă o dată observată în timpul operaţiunilor, însă ea a putut fi controlată de echipele de ingineri de la NASA.

Săptămâna trecută, agenţia spaţială americană a anunţat că vizează data de 27 septembrie pentru o nouă tentativă de lansare. O dată de „rezervă", 2 octombrie, a fost de asemenea anunţată.

„Echipele noastre vor evalua datele testului, precum şi starea meteo şi alţi factori, înainte de a confirma că totul este pregătit pentru următoarea posibilitate de lansare", a anunţat NASA într-un articol publicat pe blogul său oficial.

Întrebată în legătură cu această chestiune, Charlie Blackwell-Thompson nu a dorit să facă declaraţii suplimentare, însă a spus că se simte „foarte încurajată” de felul în care s-a desfăşurat testul de miercuri.

Pentru ca data de 27 septembrie să fie menţinută, NASA trebuie să obţină totodată de la Forţa spaţială americană o derogare ce priveşte durata de viaţă a bateriilor sistemului de autodistrugere de urgenţă al rachetei, conceput pentru ca vehiculul spaţial să explodeze în aer în cazul unei traiectorii deviate după lansare.

Acea durată este în mod normal limitată la 25 de zile, însă racheta SLS se află deja de mai mult timp pe rampa de lansare.

De asemenea, traiectoria uraganului Fiona, care evoluează în aceste zile în largul apelor din Florida, este monitorizată cu mare atenţie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…