După ieşirea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, SUA întâmpină dificultăţi în finanţarea testelor cu rachetă
Statele Unite nu mai au interdicţie de a deţine rachete cu rază medie de acţiune lansate de la sol începând de vineri, odată cu retragerea din tratatul cu Rusia privind controlul armelor, însă fondurile pentru testarea şi dezvoltarea de rachete s-ar putea epuiza în curând, potrivit unor oficiali citaţi de Reuters.
Washingtonul a anunţat anul trecut că se va retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia că nu a respectat înţelegerea. Moscova neagă acuzaţia că a încălcat tratatul şi spune că SUA s-au retras deoarece vor să urmeze o nouă cursă a înarmării.
În următoarele câteva săptămâni, SUA ar urma să testeze o rachetă de croazieră lansată de la sol. În noiembrie, Pentagonul intenţionează să testeze o rachetă balistică cu rază medie de acţiune. Însă ambele vor fi teste de arme convenţionale, nu nucleare.
Oficiali americani au declarat în această săptămână pentru Reuters că odată ce fondurile actuale se vor epuiza, testele şi cercetările viitoare vor fi în pericol, din cauza rezistenţei Camerei Reprezentanţilor, controlată de democraţi.
Spre deosebire de Senat, care este condus de republicanii preşedintelui Donald Trump, Camera Reprezentanţilor a refuzat să finanţeze solicitarea administraţiei de alocare a circa 96 de milioane de dolari pentru dezvoltarea de rachete în versiunea sa privind bugetul pentru anul fiscal 2020 şi în legea privind politica de apărare.
"Dacă reducem asta, atunci diminuăm capacitatea Departamentului Apărării de a răspunde la încălcarea de către Rusia a tratatului", a spus un oficial american de rang înalt din domeniul apărării, rezumând mesajul Pentagonului către Congres.
"Nu va aduce tratatul înapoi, ci va ajuta Rusia", a mai spus el.
Pentagonul speră că finanţarea va fi restabilită când Camera Reprezentanţilor şi Senatul se vor consulta pentru a rezolva discrepanţele din legislaţie. O purtătoare de cuvânt a Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului a spus că aceste discuţii ar urma să aibă loc în următoarele săptămâni.
Pactul din 1987 interzicea rachetele balistice şi de croazieră nucleare şi convenţionale lansate de la sol cu raze de acţiune de la 500 la 5.500 de km.
Washingtonul şi Moscova se acuză reciproc de încălcarea tratatului, acesta fiind cel mai recent episod dintr-o serie tot mai mare de tensiuni Est-Vest.
SUA susţin că trebuie să îşi dezvolte propriile rachete cu rază medie de acţiune pentru a descuraja Rusia, chiar dacă nu le staţionează în Europa.
Pentagonul vede de asemenea un beneficiu în dezvoltarea de noi arme pentru contracararea Chinei, care deţine o forţă de rachete cu lansare de la sol tot mai sofisticate. AGERPRES