După expulzarea a sute de spioni de la ambasadă, Kremlinul folosește metode mai riscante și mai puțin convenționale: coletele explozive

După expulzarea a sute de spioni de la ambasadă, Kremlinul folosește metode mai riscante și mai puțin convenționale: coletele explozive

Poliția britanică investighează dacă spionii ruși au postat dispozitive incendiare – prin intermediul firmei de livrare DHL –în toată Europa după ce un dispozitiv incendiar dintr-un pachet a luat foc într-un depozit de lângă Birmingham și un altul în Leipzig .

Colete DHL/FOTO:Facebook

Colete DHL/FOTO:Facebook

Acest lucru ar implica riscul ca dispozitivele să ia foc în compartimentul de marfă al unui avion și să-l doboare, a avertizat săptămâna aceasta șeful agenției de informații interne din Germania.

Incidentul britanic a avut loc pe 22 iulie. Un colet trimis prin DHL a ajuns în țară cu avionul și a luat foc la centrul logistic al serviciului de livrare din Birmingham, a relatat The Guardian. Poliția a confirmat ziarului incidentul, afirmând că nimeni nu a fost rănit, iar incendiul a fost stins de personal și pompieri.

Un caz similar a avut loc și în Germania la sfârșitul lunii iulie, a declarat Thomas Haldenwang, șeful serviciului german de securitate internă, în cadrul unei audieri în Bundestag. Acolo, un colet care urma să fie trimis cu avionul a luat foc înainte de zbor, dar tot la un depozit DHL, de data aceasta în Leipzig.

În ambele cazuri, nu există nicio informație oficială cu privire dacă aeronava care a transportat sau trebuia să transporte coletele, dacă era de marfă sau de pasageri. De asemenea, nu există informații cu privire la destinatarii acestora.

Potrivit ziarului Tagesspiegel, în Germania, un colet a luat foc înainte de a fi încărcat într-un avion cargo care a avut întârziere. Dacă acesta ar fi plecat la timp, incendiul s-ar fi produs în aer. Acesta „ar fi dus la o catastrofă”, a declarat Haldenwang deputaților. DHL, în raportarea incendiului de la Leipzig din septembrie, a menționat că acel colet fusese trimis din Lituania.

Anchetatorii britanici suspectează că trimiterea dispozitivului incendiar face parte dintr-o campanie mai amplă pe care spionii ruși au desfășurat-o în Europa în acest an, scrie The Guardian. Agenția germană de știri DPA a relatat, de asemenea, că incidentul este investigat în Germania, presupunând că este legat de acțiuni rusești.

„Ofițerii sunt în legătură cu agențiile de aplicare a legii din țările europene pentru a vedea dacă acest lucru ar putea fi legat de alte incidente similare din Europa”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției britanice.

Potrivit declarațiilor serviciilor de securitate ale mai multor țări europene, acțiunile Rusiei devin din ce în ce mai riscante și iresponsabile. „Suntem martorii unui comportament agresiv din partea serviciilor de informații rusești. Acest lucru se manifestă în toate sferele societății noastre libere”, a declarat Haldenwang. Directorul Serviciului de Informații Externe, Bruno Kahl, care s-a adresat, de asemenea, parlamentarilor, a adăugat că activitatea secretă a agenților ruși a atins „un nivel nemaiîntâlnit până acum”.

Săptămâna trecută, Ken McCallum, directorul general al serviciului britanic de securitate internă MI5, a declarat că, în întreaga Europă, a existat o „creștere uluitoare” a tentativelor de destabilizare a situației, coordonate de serviciile de informații militare ruse care doresc „să creeze haos pe străzile britanice și europene”.

Deși Moscova neagă implicarea sa în astfel de acțiuni, unii oficiali de rang înalt nu ezită să le solicite. „Ar trebui să încercăm în fiecare zi să facem maximum de rău acelor țări care au impus aceste restricții împotriva țării noastre și a tuturor cetățenilor noștri. Rău în toate domeniile în care se poate face rău. Rău economiilor lor, instituțiilor lor și conducătorilor lor. Dăunează bunăstării cetățenilor lor.

Încrederea lor în viitor. Pentru a face acest lucru, trebuie să continuăm să căutăm vulnerabilități critice în economiile lor și să le lovim în toate domeniile. Să provocăm daune în toate locurile, să le paralizăm companiile și instituțiile publice. Să găsim probleme în tehnologiile lor critice și să le lovim fără milă. Să le distrugem la propriu energia, industria, transporturile, serviciile bancare și sociale. Să insuflăm teamă prin prăbușirea iminentă a tuturor infrastructurilor critice”, scria în iunie Dmitri Medvedev, secretar adjunct al Consiliului de Securitate și fost deținător al fotoliului prezidențial, pe canalul său Telegram.

Să tremure în casele lor confortabile, să tremure sub pături... Să le transformăm viața într-un coșmar nebunesc în care nu vor putea face diferența între ficțiunea sălbatică și realitățile zilei, între răul infernal și rutina vieții... Fără reguli împotriva inamicului! Să primească totul din plin pentru a face rău Rusiei și cât mai dureros posibil!”, mai scria acesta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”