După CSM, pesedista Savonea domină și Curtea Supremă/Ce judecători și-a impus
Judecătorii Vasile Bîcu, Laura Andrei, Carmen Voinescu (Curtea de Apel Bucureşti) şi Diana Ungureanu (Curtea de Apel Piteşti) au fost promovaţi la Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma unui interviu în faţa Secţiei pentru judecători a CSM, dominată de tabăra fostei şefe CSM Lia Savonea, potrivit unui anunţ de pe portalul CSM.
Vasile Bîcu e ste judecătorul care a dat jos șeful Armatei , pe actualul premier Nicolae Ciucă, chiar în ziua vizitei șefului NATO la București. A fost trimis în judecată pentru corupţie, dar a fost achitat. A fost coleg cu senatorul corupt Cătălin Voicu la Universitatea Bioterra. Este considerat un apropiat al judecătoarelor Lia Savonea, fostă şefă a CSM, şi Alina Ghica, de asemenea, fostă şefă a CSM, acum la ÎCCJ. De notat în context că soţul judecătoarei Lia Savonea, avocatul Mihai Savonea a fost coleg de cabinet cu senatorul avocat Cătălin Voicu şi cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie.
Laura Andrei este o altă apropiată a Liei Savonea. A fost preşedinte la Tribunalul Bucureşti şi este fosta soţie a notarul Jean Andrei, condamnat la 2 ani cu suspendare în dosarul retrocedărilor de plaje de la Constanţa.
Judecătoarea Carmen Mihaela Voinescu de la Curtea de Apel Bucureşti a aprobat reîncadrarea în magistratură a fostului procuror Marius Nicu Vasile, cumnatul judecătoarei CSM Simona Marcu. Acesta a demisionat din magistratură ca să scape de un dosar disciplinar, apoi a cerut să revină. Secţia pentru procurori a CSM s-a opus şi procurorul Nicu Vasile a făcut contestaţie la CAB, unde i-a dat dreptate judecătoarea Carmen Mihaela Voinescu.
Judecătoarea Diana Ungureanu de la Curtea de Apel Piteşti a fost audiată ca martor într-unul dintre dosarele fostului baron PSD Constantin Nicolescu , condamnat pentru corupţie. În 2009, baronul voia să îşi impună favoritul la şefia Curţii de Apel Piteşti şi a apelat inclusiv la judecătoarea Diana Ungureanu, pe atunci director adjunct la Institutul Naţional al Magistraturii. Judecătoarea s-a înâlnit cu baronul, dar a susţinut la audieri la DNA că nu l-a ajutat.
„Vroiam, vroiam să te văd şi eu zece minute la…”, „Două jumătate la Intercontinental. Ne vedem la o cafea, da?”, i-ar fi spus Nicolescu judecătoarei, potrivit unor stenograme din dosarul acestuia. „Am acceptat să mă întâlnesc cu acesta şi la acea întâlnire am fost întrebată de acesta dacă domnul Mercan Doru are vreo şansă să ocupe postul de preşedinte al Curţii de Apel Piteşti. Eu i-am spus că toţi candidaţii au aceleiaşi şanse şi că nu fac parte din cadrul comisiei”, a declarat, la DNA, judecătoarea Diana Ungureanu.
În septembrie 2020, f iul ei a fost reţinut după o încăierare cu alţi adolescenţi. Potrivit presei locale, băiatul de 16 ani al judecătoarei şi-ar fi atacat doi prieteni, în urma unui conflict spontan, rănindu-l pe unul dintre ei cu briceagul în zona gâtului, iar pe celalalt la nivelul pieptului.
În urmă cu câteva zile, judecătoarea Adina Cioflan de la Curtea de Apel Oradea a fost promovată de Secţia pentru judecători a CSM la Secţia penală a ÎCCJ. Alături de alte judecătoare, printre care Laura Soane (promovată deja la Înalta Curte), judecătoarea Cioflan a făcut obiectul unui dosar al DNA Oradea, însă cazul a fost clasat. Judecătoarele a făcut plângere la Secția specială împotriva procurorilor, după ce în spațiul public au apărut înregistrări în care aceștia vorbeau să le facă judecătoarelor dosare penale ca să le liniștească și să bage frica în ele.
Judecătoarea Cioflan a reușit performanța să achite o contabilă prinsă în flagrant de luare de mită într-un dosar al DNA Orade a. Judecătoarea Cioflan a achitat și 37 de poliţişti de frontieră, vameşi şi transportatori din Satu Mare , anchetaţi de fostul PNA din 2003 şi trimişi în judecată de DNA în 2006, pentru luare de mită. Judecătoarea Cioflan a anulat toate intercepările făcute de SRI în baza deciziilor CCR din 2016 şi 2017, deşi aceste decizii vizează noul cod de procedură penală, iar probatoriul din dosarul poliţiştilor a fost administrat în baza vechiului cod.
Laura Soane, colega judecătoarei Cioflan, a fost promovată anul trecut la ÎCCJ de Secția pentru judecători a CSM, deși soțul ei este condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de migranți.
Judecătoarea Soane a făcut parte din completul care a decis, în recurs în casație, eliberarea avocatului Robert Roșu. Surse judiciare au atras atenția G4media.ro încă din aprilie anul trecut că noii judecători promovați la ÎCCJ vor face parte din completul care va judeca recursul în casație în cazul Ferma Băneasa privindu-l și pe avocatul Robert Roșu.
Deși decizia privind eliberarea avocatului a fost luată pe 23 noiembrie 2021, iar portivit legii 130/2021, magistrații trebuie să redacteze motivarea odată cu pronunțarea, motivarea în cazul Roșu nu este gata nici acum, potrivit biroului de presă al ÎCCJ.
Context. Judecătorii Vasile Bîcu a fost picat la interviu la concursul organizat anul trecut. În vară, CSM a modificat însă regulamentul de notare la interviu. Prin noul regulament s-a micşorat marja de apreciere a membrilor CSM astfel încât ei nu mai pot acorda, unul – 10 puncte şi altul – 1 punct. Acum toţi pot acorda între minim 1 și maxim 2,5 puncte, a arătat Europa liberă . Imediat după modificarea regulamentului, Secţia de judecătoi a CSM a anunţat organizarea unui alt concurs pentru ocuparea a 12 posturi de judecător la Înalta Curte. Secţia pentru judecători a CSM este dominată de gruparea judecătoarei Lia Savonea, alături de care, mai nou, votează şi actualul preşedinte al CSM, Bogdan Mateescu, au explicat pentru G4media.ro mai mulţi magistraţi. Doar judecătorii Mihai Bălan şi Andrea Chiş li se împotrivesc.