După cinci ani de tăcere, Big Ben va răsuna din nou începând de duminică

După cinci ani de tăcere, Big Ben va răsuna din nou începând de duminică

După operaţiuni de renovare care au durat cinci ani, Big Ben, cel mai renumit orologiu din lume, renunţă în mod oficial la tăcere începând de duminică şi va începe să indice din nou ora exactă pentru locuitorii Londrei, informează vineri AFP.

Big Ben va începe să indice din nou ora exactă pentru locuitorii Londrei FOTO Arhivă

Big Ben va începe să indice din nou ora exactă pentru locuitorii Londrei FOTO Arhivă

Atunci când se vor apropia la o distanţă foarte mică de Big Ben, pietonii vor trebui să poarte dopuri pentru urechi şi o cască anti-zgomot pentru a-şi proteja timpanele. Atunci când clopotul din celebrul turn londonez, care are o greutate de 13,7 tone, va începe să bată, vibraţiile sale sunt atât de puternice, încât ele sunt resimţite în zona cutiei toracice.

Emblematicul clopot din turnul care domină clădirea Parlamentului britanic îşi va regăsi astfel ritmul său obişnuit de funcţionare, după curăţarea minuţioasă a celor peste 1.000 de piese care îl compun.

În august 2017, peste o mie de persoane s-au reunit în faţa Parlamentului din Londra pentru a asculta cu mare atenţie ultimele 12 sunete emise de Big Ben şi de alte patru clopote - mai mici - care îl însoţesc. Unii dintre participanţi au vărsat atunci şi o lacrimă, considerând că oprirea celebrului orologiu reprezenta o pierdere pentru oraş. Începând de duminică, ansamblul format din patru clopote va bate apoi la fiecare sfert de oră, iar marele clopot, Big Ben, va răsuna din oră în oră, aşa cum a făcut-o timp de 158 de ani înainte de renovarea sa.

Data repunerii în funcţiune va coincide cu "Remembrance Sunday", o sărbătoare celebrată în prima duminică de după 11 noiembrie, Ziua Armistiţiului Primului Război Mondial.

În ultimii cinci ani, orologiul londonez a răsunat doar în câteva ocazii foarte rare, graţie unui mecanism electric înlocuitor, aşa cum s-a întâmplat recent, la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, decedată pe 8 septembrie.

Ridicate în vârful Turnului Elizabeth - ce are o înălţime de 96 de ani -, clopotele sunt protejate cu o plasă exterioară pentru a împiedica liliecii şi porumbeii să pătrundă în clopotniţă.

De la acea înălţime, panorama Londrei este spectaculoasă, însă cei trei orologieri însărcinaţi cu buna funcţionare a ceasului Big Ben spun că nu prea au timp să profite de acele imagini.

Ian Westworth, în vârstă de 60 de ani, şi colegii lui sunt prea ocupaţi să finalizeze ultimele teste şi să se asigure că totul funcţionează corect după o renovare ce a costat 80 de milioane de lire sterline (91 milioane de euro).

"London calling"

"Este sunetul Londrei care acum se întoarce", a declarat acest orologier cu ocazia unei vizite matinale în turn efectuată de jurnalişti de la AFP.

"Clopotele au răsunat în timpul războaielor", a adăugat el, subliniind amploarea transformărilor oraşului la care ele au asistat.

Turnul Elizabeth, noul nume acordat "turnului Orologiului" în 2012 cu ocazia Jubileului de Diamant al fostei suverane britanice, a fost construit în anii 1840.

Deşi acel turn domina întregul cartier Westminster în epocă, alte clădiri mai impunătoare au fost construite de atunci.

"Înainte, într-o noapte liniştită, puteai să îl auzi pe Big Ben până la 15 mile (24 kilometri) distanţă. Acum, ai noroc dacă îl auzi de cealaltă parte a Parlamentului", a adăugat Ian Westworth.

În timpul lucrărilor, diverse piese ale clopotelor au fost curăţate şi revopsite, însă clopotele în sine nu au fost mişcate. Big Ben este atât de impunător, încât simpla lui deplasare ar necesita distrugerea podelei turnului.

Sarcina cea mai dificilă a constat în scoaterea mecanismului orologiului, greu de 11,5 tone şi datând din 1859, pentru curăţarea roţilor sale.

În plus, 28 de becuri iluminează de acum cele patru cadrane ale orologiului, în tonalităţi care variază de la verde la alb, pentru a se apropia cât mai mult de lămpile cu gaz folosite în epoca victoriană.

Un alt bec, alb, se află deasupra clopotelor, pentru a indica faptul că Parlamentul se află într-o sesiune.

Calibrare GPS

Înainte de renovare, ceasornicarii verificau exactitatea orei cu ajutorul telefoanelor mobile. De acum înainte, orologiul londonez este calibrat printr-un GPS graţie Laboratorului naţional de fizică.

Însă metoda de ajustare a orei exacte rămâne una tradiţională: foste monede sunt utilizate pentru a adăuga sau a scoate greutăţi în structura resorturilor gigantice ale orologiului, permiţându-i acesta să câştige sau să piardă o secundă.

Atunci când o nouă oră exactă se apropie, londonezii din apropiere ştiu că a sosit timpul să îşi pună dopuri în urechi şi căşti anti-zgomot pentru a asista la un nou test.

La ora locală 07:00, Big Ben - un simbol al stabilităţii într-un context politic haotic în această perioadă în Marea Britanie - a răsunat de şapte ori într-un vibrato asurzitor.

Însă Ian Westworth şi unul dintre colegii lui, Alex Jeffrey, în vârstă de 35 de ani, rămân concentraţi asupra muncii lor: ei trebuie să se ocupe şi de cele 2.000 de orologii din Parlamentul britanic.

"În fiecare zi, noi dăm ora exactă într-o manieră manuală, folosind tehnologia, arta şi artizanatul. Este cel mai bun loc de muncă din lume", a adăugat Alex Jeffrey.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…