După ce a fost audiat la SECRET, Eduard Hellvig, AVIZAT să preia conducerea SRI de către Comisia parlamentară

După ce a fost audiat la SECRET, Eduard Hellvig, AVIZAT să preia conducerea SRI de către Comisia parlamentară

Eduard Hellvig, AVIZAT să preia conducerea SRI de către Comisia parlamentară  
Comisia privind exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a dat, marţi, aviz favorabil propunerii ca Eduard Hellvig să fie numit în funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii, fiind înregistrate 7 voturi "pentru" şi unul "împotrivă".

Audierea lui Hellvig a avut loc în şedinţă secretă, reprezentanţii presei având acces în debut, pentru ilustraţie.

Hellvig a evitat să facă declaraţii înaintea şedinţei.

Preşedintele Comisiei SRI, deputatul PSD Georgian Pop, a precizat că vor fi acordate declaraţii la sfârşitul audierii.

 La şedinţă sunt prezenţi toţi membrii acestui for, cu excepţia deputatului Sebastian Ghiță. Acesta se află marţi dimineaţă la instanţa supremă, unde se judecă cererea lui de ridicare a controlului judiciar, măsură luată de procurori în dosarul în care este cercetat alături de cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu.

Ghiţă, care a demisionat din PSD, a rămas însă membru al grupului parlamentar şi, în virtutea acestui fapt, şi-a menţinut calitatea de membru al Comisiei.

Ghiţă a declarat, luni, cu o zi înaintea audierilor, că reflectează la ideea de a se retrage din Comisie, dar că va lua parte la audierea lui Hellvig, fapt care nu s-a mai întâmplat.

Declaratii Eduard Hellvig la ieşirea de la comisie:

George Maior a reusit sa faca aceasta institutie independenta de orice presiune politica, a stiut sa mentina institutia neutra fata de spatiul politic si este un castig enorm pentru democratia romaneasca. Cred ca SRI trebuie sa continue mostenirea lasata de George Maior.

Eu voi mentine institutia in afara amestecului politicului in activitatea ei

Cred ca parteneriatul strategic cu SUA este o prioritate. Ca atare, SRI, in cazul in care voi fi ales de Parlament, va ramane intr-un parteneriat strategic cu SUA.

Exista 2 piloni fundamentali pentru activitatea SRi: dezvoltarea capacitataii de aparare a sigurantei nationale si combaterea coruptiei.

Stim ca s-au facut pasi esentiali in combaterea coruptiei, dar mai sunt lucruri care trebuie facute.

Evaziunea fiscala e un fenomen care ramane mare, la 18%. Sper sa reducem evaziunea fiscala

E extrem de important sa facem prevenire. SRI trebuie sa puna la dispozitia beneficiarilor informatii incat administratia publica sa devina cat mai competenta.

Vreau sa felicit conducerea DNA si sa o asigur ca daca voi fi validat, aceasta colaborare va continua.

Situatia din Ucraina ne pune in situatia in care trebuie sa fim atenti

Lupta antiterorista: stim ce se intampla in Irak, in Siria, este important sa fim atenti

Contracararea amenintarii cibernetice. Cred ca in ceea ce priveste acest domeniu trebuie sa facem cat mai multe incat sa fim siguri ca sistemele de securitate si de IT sunt protejate

O imbunatatire a comunicarii cu factorii decizionali.

Cred ca trebuie sa imbunatatim aceasta colaboarare intre SRI si alte institutiii ale statului roman.

Schimbul de informatii cu SUA si partenerii euratlantici este foarte important
Am insistat pe o relatie puternica intre SRI si Comisia de reglementare din Parlamentul Romaniei.

Marea obsesie a civililor in relatia cu asemenea institutii este de a vedea ce se intampla in cadrul institutiei. Legatura puternica cu Comisia de Control din Parlament- Asta da mai multa transparenta activitatii SRI.

Voi demisiona imediat ce voi primi acest mandat din cadrul Parlamentului. Este un moment important in cariera mea, e o decizie pe care am luat-o de a iesi din spatiul public ca om politic, dar inteleg ce inseamna sa fii reprezentant civil intr-o institutie ca SRI. In perioada in care voi fi director al SRI va garantez ca nu va exista nicio imixtiune politica si nimeni nu isi va permite sa exercite presiuni.

Am luat nota de declaratia doamnei Udrea. Nu comentez legat de ce a spus dansa.

Intalniri au existat intre mine si George Maior, dar au fost discutii legate de valori in care credem, de carti, de lucruri care nu aveau legatura cu institutia, nu era o legatura institutionala.

Era o legatura personala, ne stim de extrem de multi ani.

Despre intalnirea cu George Maior: Ne-am intalnit la biroul domniei sale. In cazul in care exista relatii de interes, cand obiecivul e interesul national, nu vad o problema din acest punct de vedere.

In ceea ce il priveste pe domnul Coldea, SRI s-a transformat fundamental, iar dansul a contribuit la asta, dar nu am alte infromatii despre el, decat ce ati vazut si dvs, din spatiul public.

La acest moment, evident nu am cum sa schimb ceva ce nu cunosc. (referitor la adjunctii din cadrul serviciului) Trebuie sa vad ce activitate au avut.

Plec de la premisa ca ceea ce au facut se vede in recunosterea SRI pe plan international.
Plec de la ideea ca dupa 2006 a fost complicat sa faci o institutie atat de performanta.

Dar nu pot sa judec acum. Acum am o evaluare pozitiva din spatiul extern strain.

Despre Legea Big Brother: Cred ca la momentul acesta, trebuie sa gasim un raspuns cu privire la cele 3 legi. Trebuie sa satsifaca drepturile si libertatile cetateanului, dar trebuie sa raspunda si capacitatii de functionare a SRI
E clar ca e o necesitate majora

Am discutat cu presedintele Iohannis despre acest subiect, e un lucru care s-ar putea sa apara pe agenda imediata dupa ce voi fi ales.

Trebuie sa gasim o solutie cat mai repede pentru cele 3 legi. Cred ca intre 3-6 luni vom rezolva aceasta problema.

Presedintele Klaus Iohannis mi-a spus ca trebuie sa mentinem institutia (n.red. SRI) pe acelasi drum , departe de orice ingerinta politica si sa continuam parteneriatul cu SUA.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”