După aproape 120 de ani, piaţa argintului a trecut în era electronică. Cum se va stabili preţul metalului preţios

După aproape 120 de ani, piaţa argintului a trecut în era electronică. Cum se va stabili preţul metalului preţios

Potrivit vechii proceduri, denumită „fixing“, trei bănci organizau conferinţe zilnice pentru a stabili un preţ de referinţă pentru argint, ceea ce a permis traderilor să cumpere şi să vândă metalul preţios la un singur preţ, scrie Reutares, preluată de Agerpres.

Această procedură a demarat în 1887, iar începând din 1999 procedura s-a derulat prin telefon între HSBC, Deutsche Bank şi Bank of Nova Scotia. Această procedură a luat sfârşit joi, când a avut loc ultima conferinţă pe piaţa londoneză a argintului, unde se derulează zilnic tranzacţii în valoare de trei miliarde de dolari.

După izbucnirea mai multor scandaluri de manipulare a indicatorilor de referinţă de pe pieţele financiare, în special cele referitoare la manipularea London Interbank Offered Rate (Libor), organismele de reglementare a pieţelor financiare din Europa şi SUA au început să urmărească cu atenţie modul în care sunt stabilite preţurile pe piaţa metalelor preţioase.

Noul sistem, denumit London Silver Price, este o licitaţie electronică care va avea loc zilnic la prânz, ora Londrei, pe o platformă de tranzacţionare furnizată de bursa CME Group şi administrată în comun cu Thomson Reuters.

London Bullion Market Association (LBMA), care a acţionat ca intermediar în încercarea de a găsi o alternativă la vechea procedură, va public zilnic pe pagina sa de Internet date privind volumele şi participanţii la fiecare licitaţie.

Piaţa argintului a devenit prima piaţă de metale preţioase care a renunţat la vechea procedură de „fixing“, urmând ca în cursul acestui an reforme similare să fie introduse pentru aur, platină şi paladiu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…