După 99 de ani, "Marea eclipsă" totală și-a respectat promisiunile și a impresionat America

După 99 de ani, "Marea eclipsă" totală și-a respectat promisiunile și a impresionat America

Timp de peste 90 de minute, milioane de americani au privit spre cer și au urmărit cu mare interes Soarele, luni, cu ocazia "Marii eclipse" solare totale, prima de acest fel care a traversat Statele Unite după o pauză de 99 de ani, informează AFP.

La ora 18:48 GMT, Soarele a reapărut din spatele Lunii, în Charleston, un oraș din statul Carolina de Sud, aflat în sud-vestul Statelor Unite ale Americii. A fost ultima etapă a eclipsei înainte ca aceasta să dispară de pe continentul american.

La 17:16 GMT, astrul a început să se ascundă în spatele Lunii în Oregon, în nord-vestul țării. Începutul eclipsei a fost întâmpinat cu aplauze și strigăte de bucurie emise de mii de spectatori.

"A fost incredibil de frumos. Am fost emoționată până la lacrimi", a declarat Heather Riser, o femeie de 54 de ani din Virginia, venită în Charleston pentru a se afla pe traiectoria eclipsei, care a aruncat în umbră o bandă ce a traversat în diagonală teritoriul american, din nord-vest către sud-est. La fel ca ea, mii de persoane au venit în Charleston pentru a asista la acest moment istoric.

În toate colțurile Americii, inclusiv acolo unde eclipsa a fost doar parțială, telescoapele și aparatele de fotografiat au fost scoase din husele lor și utilizate intens. La Washington, Donald Trump a urmărit fenomenul alături de soția lui, Melania, de pe balconul Truman al Casei Albe. Pentru scurt timp, președintele american și-a ridicat privirile spre cer fără să poarte ochelari de protecție, înainte de a fi atenționat de o persoană din anturajul prezidențial.

Eclipsa totală de Soare i-a făcut pe spectatorii americani să plonjeze în obscuritate timp de puțin peste două minute. Eclipsa a fost vizibilă pe o bandă cu lățimea de 113 kilometri, fiind primul fenomen de acest tip care a traversat continentul american după anul 1918.

Nu mai puțin de 12 milioane de americani care locuiesc în acel culoar au fost primii privilegiați care au observat spectacolul. Lor li s-au alăturat în ultimele zile milioane de turiști și astronomi amatori care au venit în număr mare în localitățile aflate de-a lungul acestei axe diagonale.

În Carolina de Sud, unde spectatorii s-au temut multă vreme că norii urmau să strice petrecerea, vizitatorii au început să se roage pentru ca vremea să fie milostivă cu ei. "Nu-i nimic dacă nu vedem eclipsa, ea ne-a permis oricum să înfigem un ac pe hartă" și să călătorim, a spus luni dimineață Nick Willder, un britanic în vârstă de 59 de ani.

Însă cerul a fost în cele din urmă de partea lor, iar spectatorii din Charleston, unde mii de persoane s-au reunit în timpul zilei în apropiere de țărm, au fost ultimii americani de pe continent care au văzut eclipsa totală de Soare.

În restul Statelor Unite, unde eclipsa a fost doar parțială, întrebarea care a neliniștit populația în timpul weekendului trecut era următoarea: "Unde se găsesc ochelarii de protecție?".

Instrucțiunile de securitate au fost repetate cu insistență — de mass-media, de NASA și de autoritățile publice — în ultimele zile: sub niciun pretext eclipsa nu trebuie privită fără ochelari speciali, altfel retina riscă să sufere arsuri.

Mai multe mii de persoane s-au reunit, de asemenea, la celebrul Observator astronomic care veghează asupra orașului Los Angeles de pe una dintre colinele sale. Mulți dintre vizitatori au venit pe jos, pentru a evita ambuteiajele și parcările pline, chiar dacă eclipsa a fost vizibilă în acest oraș doar într-un procent de 60%.

Turiștii și rezidenții își aranjau pe nas ochelarii anti-eclipsă, cei întârziați întrebau cu insistență și angoasă de unde puteau să cumpere astfel de ochelari speciali. Unii și-au fabricat propriile perechi de ochelari, folosind carton, bandă adezivă și folie de staniu. Exclamații și râsete entuziasmate au izbucnit în timpul spectacolului oferit de Soare al cărui disc era acoperit treptat de către Lună.

"Am venit aici pe jos, în drumeție. E frumos, nu există un loc mai bun pentru a urmări eclipsa, iar oamenii de aici sunt fani ai acestui fenomen, ca și noi. Nu sunt sigură că voi putea să mai trăiesc ceva de acest fel în altă zi", a spus Laura Thieme, o femeie în vârstă de 49 de ani care locuiește într-o periferie a metropolei Los Angeles, însoțită la Observatorul astronomic de fiica ei în vârstă de opt ani.

NASA a construit un dispozitiv special pentru a fi la înălțimea evenimentului: 11 vehicule spațiale, 50 de baloane și 3 avioane au fost desfășurate pentru a studia fenomenul, transmis integral în direct pe site-ul său oficial.

În momentul în care s-a făcut întuneric, mulți dintre americani "s-au eclipsat" de la locurile lor de muncă și au ieșit din birouri pentru a urmări acel moment de istorie celestă.

Aceia însă care erau ocupați cu alte lucruri și nu au putut să profite de alinierea Lunii cu Soarele, nu vor trebui să aștepte alți 99 de ani pentru a vedea următoarea eclipsă totală de Soare, întrucât aceasta se va produce în aprilie 2024.

AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!