După 20.000 de ani, cel mai vechi popor din lume se confruntă cu o criză culturală
Indigenii din populația San din Africa de Sud se află prinși între modernitate și cei 20.000 de ani în care au trăit ca vânători-culegători, aflându-se la o răscruce de drumuri, scrie cnn.com.
Sursa foto: krugerpark.co.za
Ei sunt cei mai vechi strămoși ai oamenilor moderni, testele ADN dovedind că sunt descendenții direcți ai primilor Homo sapiens. Dar, astăzi, cultura, tradițiile și moștenirea lor culturală sunt expuse riscului de a fi pierdute pentru totdeauna. Populația San trăiește în Africa de Sud, Botswana, Angola și Namibia. În Botswana oamenii care fac parte din acest popor sunt cunoscuți sub numele de 'Basarwa' și trăiesc într-un stil de viață în mare parte nomad, rămas netulburat timp de milenii.
"Cultura este ceva care poate muri, iar noi trebuie să înțelegem că aceasta este dinamică", a spus Bihela Sekere, membru al populației indigene, care a lucrat la Botswana High Commission din Londra.
Sekere a crescut în Central Kalahari Game Reserve, a doua cea mai mare rezervație de acest gen din lume, ocupându-se cu vânătoarea așa cum făcuse și tatăl său înainte. Dar, în 1997, guvernul a început strămutarea Basarwa din rezervație, aparent pentru a proteja zona și a integra comunitatea în societate. Reinstalată într-un sat nou, lăsând în urmă tradițiile străvechi, a devenit din ce în ce mai greu pentru populația Basarwa.
Unii dintre copiii Basarwa sunt luați la școli și își pot pierde propria lor cultură deoarece ei învăță alte moduri de a trăi, a explicat Sekere. Începând cu limba vorbită, în cazul în care copii sunt învățați limba Setswana și limba engleză, aceasta înseamnă că limba lor maternă va avea de suferit, consideră sursa citată.
De asemenea, Sekere citează un celebru dans local cu mișcări 'în transă', o mărturie viguroasă a culturii Basarwa, care ar putea suferi într-o zi intrând pe mâna muzicii moderne și fiind transmis la radiouri și pe telefoane mobile de către tineri.
Cu toate acestea, speranța nu este pierdută atâta timp cât există aceia care doresc să păstreze cultura indigenă. Localnicul Xontae îi ghidează pe curioși spre unele dintre cele mai importante situri ale patrimoniului poporului său, între care se numără Tsodilo Hills, unde pot fi studiate 4.500 de picturi pe rocă datând din epoca de piatră. În același timp, 'Kuru Art Project' urmărește să reînvie arta printre membrii populației Basarwa.
Artista britanico-caraibeană Ann Gollifer, care face parte din această inițiativă, spune că munca pe care o face printre Basarwa descrie în principal stilul de viață vânător-culegător de odinioară. Cu ajutorul mediilor moderne ilustrează tradiții străvechi, iar aceste opere de artă s-au vândut în întreaga lume.
Este dovada că orice cultură este dinamică, maleabilă și susceptibilă de a se schimba în mai bine sau în mai rău. Dar, cu voință și determinare, cei asemenea lui Sekere cred că este nevoie de Basarwa.
AGERPRES/(autor: Constanța Niță, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)