Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român în spațiu, în vizită în Cuba

Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român în spațiu, în vizită în Cuba

Primul cosmonaut român care a zburat în spațiu, Dumitru Dorin Prunariu, a revenit într-o vizită privată în Cuba, țară pe care a vizitat-o prima oară în 1987, la invitația ministrului forțelor armate revoluționare. De atunci, Prunariu a încercat să îmbine cariera sa științifico-tehnică cu lumea politicii și a diplomației, relatează ziarul oficial cubanez Granma care i-a luat un interviu cu acest prilej.

În prezent, el este vicepreședinte al Agenției Spațiale Europene (ESA). Prunariu a rămas impresionat de calitatea umană a poporului cubanez, de istoria și de tradițiile sale. După 29 de ani, el s-a reîntors în insulă în compania soției sale, Crina Prunariu.

"Am luat parte la un program în vremea aceea care se numea Intercosmos și am participat la antrenamente alături de cosmonautul cubanez generalul Arnaldo Tamayo Méndez, de care mă leagă o prietenie strânsă", a spus el. "Era un program de cooperare între țări prietene care s-a lansat ca o simplă cooperare științifică, progresând treptat spre un program complex de zboruri spațiale", a explicat cosmonautul român.

Membru de onoare al Academiei Române și titular al Academiei Internaționale de Astronautică, el avea doar 17 ani când a câștigat concursul de creații tehnice Minitehnicus, care i-a lansat cariera. După circa 11 ani, el avea să devină cea de-a 103-a persoană care zboară în Cosmos, notează Granma .

"Am absolvit Facultatea de Inginerie Aerospațială a Universității Politehnice în 1976 cu specializarea de Inginerie Aerospațială iar apoi am fost stagiar la Întreprinderea de construcții aeronautice românești, (ICAR) între 1976 și 1977", a povestit Prunariu.

Selecționat în 1978 pentru a deveni membru în echipajul internațional la bordul navetei Soyuz, el a avut în sfârșit oportunitatea de a zbura în spațiu în 1981, alături de cosmonautul rus Leonid Popov, la bordul lui Soyuz 40, ultima din prima serie de navete în cadrul programului internațional.

"După 20 de ani de la zborul în spațiu al lui Iuri Gagarin am avut șansa să devin exploratorul cu numărul 103 în spațiu, unde am petrecut 7 zile, 20 de ore și 42 de minte", a precizat el.

Popov și Prunariu au decolat de pe aerodromul Salyut 6, la 14 mai, și s-au cuplat la stație două zile mai târziu; aici s-au întâlnit cu echipajul format din cosmonauții Vladimir Kovalenok și Viktor Savinik, care ajunseseră aici la bordul lui Soyuz T-4, în martie același an.

La întoarcerea în țară după zborul spațial din 1981, Dumitru a fost primit cu cele mai înalte onoruri și a primit distincția de Erou al României. Guvernul URSS l-a distins de asemenea cu ordinul de Erou al Uniunii Sovietice și cu Steaua de Aur pentru primul primul zbor în spațiu al unui cetățean român.

"De atunci am îmbinat cunoștințele mele științifico-tehnice cu lumea diplomatică. Am avut oportunitatea de a a combina abilitățile diplomatice cu afacerile", a explicat Prunariu. "Am avut ca țel să găsesc puncte de interes comun între țări precum cercetarea spațială, în pofida diferențelor politice sau economice, pentru a deschide o breșă de dialog și prietenie".

În timpul vizitei în Cuba, Dumitru Prunariu s-a reîntâlnit săptămâna trecută cu generalul Arnaldo Tamayo Méndez, primul cosmonaut cubanez (1980), prilej de evocare a anilor de pregătire în comun, a zborurilor executate în Cosmos și a altor colegi din diferite țări, a unor evenimente și demersuri referitoare la exploatarea pașnică a spațiului cosmic.

Cei doi au discutat, de asemenea, despre relansarea cooperării științifice între cele două țări și au convenit să sprijine proiectele în domeniul aeronauticii, informează Ambasada României la Havana. La întâlnire a asistat ambasadorul României în Cuba, Dumitru Preda, precum și José Armando, dublura cosmonautului cubanez.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”